Articol de Eduard Apostol - Publicat luni, 27 iulie 2020 14:43 / Actualizat luni, 27 iulie 2020 14:57
Sergiu Hanca, mijlocașul de 28 de ani, a povestit trăirile din finala Cupei Poloniei câștigată cu Cracovia, 3-2 versus Lechia Gdansk, cum se simte fotbalul printre străini și oferă o lecție gratuită de viață oricăruia dintre noi.
Sergiu Hanca și Cornel Râpă, dar și Florian Loshaj (ex-Poli Iași) tocmai au câștigat Cupa Poloniei cu MKS Cracovia după o finală dramatică cu Lechia Gdańsk (3-2, după prelungiri). Primul trofeu al clubului după o pauză de 72 de ani! Între 1921 și 1948, „Pasy" (n.red „Dungile"/„Dungații") au cucerit 5 campionate, apoi o pauză totală.
Hanca și Râpă sunt piese esențiale în primul "11" al roș-albilor și au fost asimilați de către polonezi. Ex-dinamovistul, 28 de ani, și-a dezvăluit trăirile din ultima perioadă, inclusiv din finala ce l-a marcat pentru multă vreme, în cadrul unui dialog antidot la vremurile pe care le trăim.
- Sergiu, felicitări! Ai încheiat en fanfare unul dintre cele mai bune sezoane din carieră, tu fiind unul dintre golgeterii echipei. Ce faci, cum te simți?
- Uite, m-am întors în țară, acasă, și sunt cu fetița. Sincer, mi-e și frică să pun mâna pe ea! Medeea are doar o săptămână și o zi de când a venit pe lume, e o mică bijuterie, știi cum e, e fata lui tati. Zian are 2 ani și 4 luni și deja se pregătește să fie fratele mai mare și protector. Asta e recompensa mea pentru trofeu.
- S-a risipit exaltarea partidei?
- (râde) Sincer, dacă mai trăiesc un meci ca ăsta, îmi ia inima razna, Doamne-ferește! A fost un meci-rollercoaster. Am câștigat Supercupa cu ASA Târgu Mureș, Cupa Ligii cu Dinamo, dar partidă precum asta n-am prins. Cu Lechia Gdańsk am mai jucat de trei ori în acest sezon, am învins de fiecare dată. Acum, a fost 0-1 la pauză, egalăm în minutul 65, ia unul de la ei "roșu", ne dau gol în minutul 85. A căzut cerul pe noi! Noroc că avem trupă puternică, am egalat repede, minutul 88, apoi i-am tocat. În prelungiri, simțeam și noi, și ei că e doar o chestie de timp până când vom da golul victoriei. Știam că nu ajungem la penalty-uri. Trebuie doar să-ți păstrezi calmul. Când ești cu un om în minus, trebuie să dai 120 la sută să faci față. Dar nu reziști la nesfârșit. Am dat golul victoriei și al trofeului în minutul 117.
- Apoi?
- De aceea îți zic că a fost o nebunie. Doi fugeau, patru se bucurau, alții mergeau la galerie, eu am sărit pe antrenorul de portari, de-am căzut și am simțit ceva la gambă! A fost delir.
Hanca: „Gol în suflet și după victorii”
- Din imagini nu s-a ținut nicio distanțare socială, la galeria voastră mă refer, prezentă la Lubin.
- Am suferit enom în casă, fără să am posibilitatea să mă antrenez. Două luni. În carantină, am suferit după meseria mea, de aceea m-am descătușat când suporterii au putut veni la meciuri. Dacă eu am simțit așa, gândește-te cum simte un fan adevărat, care iubește fotbalul și echipa lui ca pe ochii din cap. În euforia victoriei, nu ai cum să menții distanțarea, oricine orice ți-ar zice! Am văzut finala Cupei României, bravo pentru învingători, dar ce bucurie e aia, fără să nu ai cu cine s-o împarți?! Mă refer la fani. Fotbalul fără spectatori nu are valoare, joci degeaba! Pentru toți banii din lume. Câștigi, ești mulțumit câteva minute, apoi ai un gol în suflet. E ca nunta fără prieteni. Chiar dacă fanii te înjură, ei îți oferă o putere pe care niciun antrenor, niciun coleg nu cred că ți-o poate da.
- Tu te simți bine la Cracovia sau ai vrea să încerci un nivel superior?
- Deja sunt la un nivel superior României. Ultima clasată din Polonia, nou promovată, care a și retrogradat, voia să dea 150.000 de euro pe Neicuțescu. O echipă similară de la noi își permite? Eu mai am doi ani, sper să mai bifăm performanțe frumoase, pentru că avem lot puternic.
- Cum a fost trecerea?
- Eu, venind din România, mă simțeam răsfățat. Când jucam de la ora 17:00 acasă, eram ironic: „Ce, mă, jucăm de la ora asta?!". În Polonia, de voie, de nevoie, am jucat și la 12:30, și la 15:00. Și știi ce? E foarte frumos! Ce să mai aștept seara până la meci, să stau să mă consum? Dacă ai stadion fain, dacă ai fani, joci cu plăcere oricând. Și pe căldură, și pe zăpadă. Vezi, asta e, să ai și stadion! La Dinamo dacă dădeam gol și mă duceam la PCH să sărbătoresc reușita, până mă întorceam pe teren, la mijlocul gazonului, mă obosea drumul.
Sergiu Hanca: „Dinamo e ca Nike"
- Hai că ai deschis subiectul Dinamo! Scapă de la retrogradare?
- În primul rând, eu nu văd nicio soluție ca acest campionat, cel puțin play-out-ul, să se încheie pe teren. Trebuie ca oamenii de la LPF, de la FRF, mai ales că sunt inteligenți, să găsească o soluție rapidă, care să împace pe toată lumea. Iar Dinamo de ce să fie obligată să joace cu juniorii?! Ce e asta?
- Vorbești ca un suporter.
- Nu pricep cum un om în România face azi testul, e pozitiv, mai face alte două în câteva ore, apoi e numai negativ. Gică Hagi a zis bine că este nevoie de 18 formații în Liga 1, cred că toată lumea își dorește asta. Fotbalul era mai bun acum 10-15-20 de ani. Mie, unuia, îmi lipsește fotbalul cu gălăgie, cu spectatori în tribune.
- Crezi în investitorii spanioli?
- Ca parte din familia Dinamo, eu considerându-mă parte din această comunitate, nici nu mă interesează cine vine, dar să vină! Să salveze echipa sezonul ăsta, să se facă stadion nou, să investească la club! Oricum, hai să-ți mai zic ceva: dacă Dinamo va retrogada, e ca Nike!
- Adică?
- Și dacă se duce compania în cap, tot Nike va rămâne toată viața. E un brand. Spaniolii am înțeles că au potență financiară, eu cred că în două-trei sezoane Dinamo poate redeveni o forță.
"Românul trebuie să accepte concurența cu străinul care vine să joace în Liga 1. Eu știu cum e, când am luat-o de la zero în Polonia, nu mai eram Sergiu Hanca de la Dinamo. Am început la Cracovia ca un nimeni, într-o lume nouă, un român între străini, care voia să-și facă o viață bună"
- Sergiu Hanca, mijlocaș MKS Cracovia
"Micșorarea numărului de echipe din Liga 1 și aducerea de fotbaliști străini va scădea numărul de jucători români promovați, dar și calitatea fotbalului intern. Românul are calitate, dar are nevoie de condiții ca să progreseze"
- Sergiu Hanca, mijlocaș MKS Cracovia
700 de mii de euroeste premiul luat de MKS Cracovia pentru câștigarea Cupei Poloniei
9 goluri și 9 assisturia reușit Hanca în 41 de meciuri în toate competițiile actualei ediții
Polonia schimbă formatul campionatului
Polonia își schimbă formatul campionatului din cauza pandemiei. Au încheiat sezonul cu asistență 25 la sută din capacitatea arenei, se va începe cu 50 la sută.
„Fiecare are locul lui, e un sticker ce marchează poziția, dar crezi că mai ține cineva evidența la gol, la victorie?! Sincer, la fotbal, nu mai ține nimeni cont de nimic, lasă-mă, frate, să mă bucur!", s-a amuzat românul. Pe 9 august urmează Supercupa cu Legia, la Varșovia, pe terenul campioanei, apoi „32-imile" Cupei și startul Ekstraklasa în ultimul weekend de august.
„Ediția viitoare vor fi tot 16 echipe, dar fără play-off/play-out. Va retrograda doar o echipă și în 2021/2022 vor fi 18 echipe și sezon normal, iar. Probabil, și-n România se va renunța la play-off/play-out. În Polonia, nu se înjumătățesc punctele și se joacă play-off/play-out într-o singură manșă, după tragerea la sorți.
Citește și alte știri despre stranieri:
Decizia luată de Real Madrid după moartea lui Helmuth Duckadam » Gestul impresionant al spaniolilor