OPINII  »  EDITORIAL TRU

Viață de 1 milion

Editorial Traian Ungureanu
Editorial Traian Ungureanu

Articol de - Publicat miercuri, 02 august 2023 09:43 / Actualizat miercuri, 02 august 2023 10:12

Nimeni n-a fost bântuit de o cifră așa cum a fost Trevor Francis. Pe 9 februarie 1979, Nottingham Forest l-a transferat de la Birmingham City pentru 1 milion de lire.

Primul englez care a trecut de bariera milionului era un jucător fenomenal. Rapid ca o epidemie și rafinat ca un Chef Michelin, Francis avea pe deasupra un geniu pozițional care făcea să sufere până la capăt orice defensivă. N-a contat.

Francis a rămas toată viața "omul care face 1 milion". Primul! Nu era adevărat, dar istoria nu vine din fapte documentate.

Înainte de Francis, Giuseppe Savoldi și Paolo Rossi fuseseră cumpărați de Napoli și Juventus cu peste 2 miliarde de lire. Italiene, desigur, dar, la fel de sigur, peste un milion de sterline. N-a contat. Liga engleză și cluburile ei făceau curățenie în Europa, iar Liga italiană era în pauză de prestigiu.

Forest a luat două Cupe Europene la rând. Prima a venit după un gol de artă strategică și execuție perfectă. Un cap ridicat de Francis, sub bară, din plonjon, a pus capăt finalei cu Malmo. Gloria a continuat, dar a rămas sub pază în toți anii petrecuți la Forest. Căci Francis a avut destinul tipic al muritorilor care au jucat sub Nigel Clough. Nebun, vizionar și indiferent la simțul comun, Clough a decis că Francis trebuie trecut printr-o terapie anti-milion.

Viață de 1 milion
Trevor Francis, un superstar englez al anilor '70-'80

Prin urmare, Clough a apărut la inaugurarea lui Francis cu mare întârziere, explicând că are lucruri mai importante de făcut. Apoi, a explicat că Forest a plătit 999.999 de lire, și nu un milion. Apoi, l-a repartizat pe Francis la munca de jos, între rezerve. La a doua Cupă Europeană câștigată de Forest, Clough i-a interzis să apară la procesiunea triumfală din Nottingham. Vina: deși în lot, Francis fusese accidentat și nu jucase finala.

"Nu voia să mi se suie milionul la cap!", a explicat mai târziu Francis. Nici n-avea cum. Fără știința lui Clough, Francis a fost un englez de virtute clasică. Modest, calm, fără aere, realist și autoironic. Un singur lucru n-a putut: să gonească milionul care l-a însoțit până la moarte.

Retras din viața publică, Francis a trăit în Spania, cu speranța că milionul nu-l va mai urmări. S-a stins de curând. Toate necrologurile au omagiat "omul care a costat 1 milion".

Cifra n-a fost gonită nici măcar de știrea care anunță că Al Hilal oferă pe Mbappe de 259 de ori mai mult. Și nici de știrea care spune că Forest l-a cumpărat de la ManU pe un oarecare Anthony Elanga. Pentru 15 milioane. Inutil. Viața lui Francis s-a încheiat și a fost evaluată la exact 1 milion. 


Comentarii (6)
anti_fcsb_bayern_real_juve
anti_fcsb_bayern_real_juve  •  04 August 2023, 17:11

Brian Clough este cel mai mare antrenor al tuturor timpurilor, nu exista argumente impotriva.

DMA87
DMA87  •  03 August 2023, 09:45

Ce vremuri! Și când te gândești că Trevor Francis a venit să joace la Pitești cu Nottingham, în acei ani de glorie ai echipei britanice. Și ai echipei argeșene. Acele vremuri au apus.

username_2
username_2  •  03 August 2023, 01:34

ce vremuri, finală CCE Forest-Malmo, atunci fotbalul era pt toată lumea...amu îi numa pt City și Real, colosal de plictisitor

Vezi toate comentariile (6)
Comentează