OPINII  »  EDITORIAL

Albu-Borza, între faptă, indignare și pedeapsă

Editorial Alin Buzărin
Editorial Alin Buzărin

Articol de - Publicat luni, 26 februarie 2024 15:22 / Actualizat luni, 26 februarie 2024 17:35

O întâmplare care nu trebuia să aibă loc a fost înfierată zgomotos, dar pedepsită blând, mai mult formal

Albu și Borza nu sunt nici primii, nici ultimii fotbaliști din lume surprinși în cluburi de noapte în momentele în care ei nu trebuiau să fie acolo.

Nu se știe dacă e mai grav la cei 30 de ani ai lui Alexandru sau la cei doar 18 ai lui Andrei, există doar nedumerirea că din această întovărășire a două generații a rezultat un "hai să mergem!" în loc de "mai bine stăm la hotel". Fie maturitatea primului, fie teama tânărului de consecințe ar fi trebuit să încline spre a doua variantă.

Fapta

Da, fapta există, chiar dacă Albu a vrut s-o acopere, sugerând că ar fi fost vorba despre niște imagini mai vechi. Când apari la televizor etapă de etapă, când opt mii de oameni (între care și mulți rapidiști) tocmai te-au văzut pe stadion cu doar câteva ore mai devreme, e destul de greu să treci neobservat într-un club din Iași, mai ales dacă te mai apuci să și cânți una-alta, laolaltă cu mulțimea.

Albu-Borza, între faptă, indignare și pedeapsă
Alexandru Albu și Andrei Borza (cu spatele) în club la Iași

Poate că ar trebui să ne gândim și la premeditare, pentru că în general în deplasările interne fotbaliștii se îmbracă, toți, în treningurile de prezentare ale clubului. Cei doi rapidiști au mers în club în hainele lor, ceea ce duce la ideea că era vorba despre o "ieșeală" pusă dinainte la cale.

Indignarea

Duminică, la ivirea veștii, suflarea vișinie clocotea. De la patron până la suporteri. Fanii oricum întorseseră încă de la stadion spatele echipei, care venise spășită în fața peluzei.

Dan Șucu solicita din partea conducerii măsuri imediate și aspre, invocând nu atât escapada, probabil cu consum de alcool, a celor doi, ci faptul că ea - cu accentele ei de efuziune cu tot, care apar pe filmare - , a venit într-un moment în care se suferea împreună pentru înfrângerea din Copou.

Se pare că aceasta a deranjat mai mult, indiferența față de durerosul eșec, lipsa de adeziune la tristețea colectivă. Era, așadar, de așteptat ca ghilotina să pice nemilos. O sancțiune exemplară!

Pedeapsa

Până la urmă celor doi li s-a cam dat "cu suspendare". 10 la sută din salariul pe februarie și excluderea din lot (doar) la meciul de miercuri cu UTA, conform Fanatik. Partea pecuniară nu înseamnă mare lucru. Câteva sute de euro de fiecare, poate o mie. Sumă mica pentru niște fotbaliști profesioniști, oricum sub contravaloarea șampaniei care, în anumite situații de acest gen, se transportă la masă cu roaba.

Regulamentul permite rețineri de până la 25 de procente din leafă, dar probabil că după indignarea de duminică, luni s-a socotit că lucrurile nu sunt nici măcar pe jumătate atât de grave. Iar scoaterea din lot pentru un meci îl încurcă mai mult pe Bergodi, mai ales în cazul lui Borza. Onea e accidentat, probabil că va juca Iulian Cristea pe dreapta și Braun pe stânga, iar "Underul" e de așteptat să fie Cârjan sau El Shawy.

Urmările

Poate că ar fi fost bine ca acum, după această blândă mângâiere din partea clubului, cei doi să apară public, să recunoască greșeala și să spună că le pare rău.

Altfel, va fi greu în fața unor suporteri pe care escapada, asociată cu înfrângerea de la Iași, pare să-i fi înfuriat. După expirarea "suspendării", cei doi vor reapărea pe teren, iar dacă lui Albu, la 30 de ani, s-ar putea ca huiduielile galeriei să nu-i prea cauzeze, Borza, la 18 ani, cu siguranță va fi afectat.

Asta dacă nu cumva s-o mai fi înmuiat între timp și furia fanilor, în concordanță cu blândețea pogorâtă de la cel mai înalt nivel.


Comentarii (19)
GionVaiani
GionVaiani  •  02 Martie 2024, 08:13

Bre Haline Buzarine, dar despre ai tai Bauza, Van Durmen, Bahassa ...cand vorbesti ? Stai calare le altii pe aici cu minciunile si aiurelile tale de posedat de la Dranic-Booveni si te maimutaresti pe sticla. Tie nu ti-e rusine, bre, arpagicule ?!

luigi_nb
luigi_nb  •  28 Februarie 2024, 02:10

Cand il injura Hagi pe Borza i-ati sarit toti in cap... acum cu "baietii" merge in club intre 2 meciuri le 3 zile... Borza la Farul a fost un copil model, stie Hagi de ce sta cu gura pe ei. Si stie si cand ii vinde sub cota pietei de ce o face.

Chris.Dumi
Chris.Dumi  •  27 Februarie 2024, 15:21
Postat de tallpaiadului pe 27 Februarie 2024, 13:45

Borza putea sa invete de la Sapunaru ce inseamna sa fii fotbalist, dar el a preferat sa plece cu Albu in club. In opinia mea Sucu nu are nici o vina daca situatia din interiorul echipei nu e ideala din punct de vedere al spiritului de sacrificiu, el a adus destui fotbalisti de cand s-a alaturat Rapidului. De unde sa fi stiut Sucu sau Angelescu de exemplu ca Borza e tipul de fotbalist care fuge din cantonament? Borza parea un tanar fotbalist cat se poate de serios atat timp cat a jucat la Farul. Nu cred ca la Rapid e vorba ca fotbalistii nu au un "role model" in echipa atat timp cat Sapunaru e capitanul lor, mai degraba e vorba de antrenor, s-ar putea ca Bergodi sa nu fi fost alegerea potrivita pentru castigarea campionatului anul acesta, el clacand si cu CSU inainte din cauza ca jucatorii lui nu au dat dovada de suficienta incredere si spirit de sacrificiu pe finalul campionatului. Sunt unii antrenori precum Dan Petrescu, Hagi, Sumudica sau Dorinel care au ceva in plus fata de ceilalti, reusind sa insufle jucatorilor incredere in fortele proprii si dorinta de a castiga, capacitandu-i sa dea mai mult pe teren decat adversarii lor. Sa nu uitam ca Sucu a facut declaratia aia inainte de episodul cu Albu si Borza, care s-a intamplat ulterior meciului impotriva Iasilor si nu inaintea lui, deci problema nu se rezuma doar la cei doi fotbalisti.

Probabil e Bucurestiul si tentatiile lui

Vezi toate comentariile (19)
Comentează