Articol de Alin Buzărin - Publicat marti, 11 iulie 2023 12:19 / Actualizat marti, 11 iulie 2023 12:19
Șeptarul FCSB-ului simte că ”e iarăși bun” și că a sosit momentul să se transfere
Într-un amplu interviu acordat Gazetei Sporturilor, Florinel și-a deschis sufletul în fața publicului. Pare mai matur decât era, e încrezător în forțele proprii, a depășit necazurile cu acea accidentare de la Backa Topola și ar vrea să plece de la FCSB chiar în această perioadă de transferări, care ține până la începutul lui septembrie. Unde? Destinația finală dorită ar fi Premier League, iar cea intermediară, întru călire fotbalistică, Serie A. Italia.
Criterii de evaluare
Să zicem că suntem scouterii unui club nu englez, pentru că Anglia e mai departe, atât ca distanță, cât și ca valoare fotbalistică și că l-am avea pe Florinel pe o listă mai cuprinzătoare, cu mai multe nume de fotbaliști. Toți ofensivi, dacă se poate toți "wingeri", cum li se spune acum atacanților laterali, extremele de altădată.
Oricine, după ce vede câteva minute de imagini în care fiecare jucător analizat e zmeu, se uită pe cifre. Câte selecții ai la națională, câte goluri ai dat, unde ai calificat-o, câte meciuri ai jucat în Cupele Europene, dacă ai tras echipa de club după tine până în grupe sau mai departe de ele.
În final, s-ar putea ca specialiștii să-și arunce ochii și peste cifrele din campionat, deși competiția internă din România nu e chiar cea mai relevantă cu putință.
7 selecții la 25 de ani
Florinel a împlinit deja 25 de ani și a ascultat imnul de șapte ori. La seniori, selecțiile de la juniori și de la tineret nu mai au relevanță la jumătatea carierei. Prin comparație, la aceeași vârstă Hagi se apropia de 50 de selecții. Ca și Balaci, care după 27 de ani aproape că n-a mai jucat.
Țineți minte vreun meci memorabil al lui Florinel sub tricolor? În cele șapte selecții n-a reușit niciun gol. În ultimele două partide, cu Kosovo și cu Elveția, a fost titular. A fost schimbat de fiecare dată în jurul minutului 60, fără să fi reușit nimic deosebit. Însă el simte că e iarăși bun.
Europa, rubrică albă
E adevărat, subiectul acestor rânduri s-a accidentat grav la un meci de cupe europene, cel cu Backa Topola. Apoi a lipsit o perioadă îndelungată, dar a revenit. Ca să iei ochii englezilor, sau măcar pe ai italienilor, trebuie să fii decisiv în meciuri cu adversari care au o cu totul altă rezonanță decât Karagandî sau Saburtalo. Să-ți împingi, prin isprăvile tale, echipa în primăvara europeană.
Să joci memorabil în grupe. Goluri decisive, pase de gol. Și această rubrică e albă!
Goluri cam puține...
Într-adevăr, în primăvara lui 2023, Florinel a părut într-o creștere de formă în campionatul intern. Totuși, ce spun cifrele? 35 de meciuri (din 40), 8 goluri. Locul 19-21 în clasamentul marcatorilor din Liga 1, sub colegul Edjouma, sub retrogradatul Popa, de la Chindia.
Chiar dacă în dreptul lui Florinel stau și 9 pase de gol (criteriu mai nou de evaluare, oare Mircea Lucescu sau Dobrin cam câte pase de gol or fi dat în anii când acestea nu se numărau?!), cele doar 8 goluri marcate înseamnă cam puțin pentru un jucător ofensiv, component al unei echipe cu al doilea atac din campionat (după Farul), care a înscris de 66 de ori.
Cum se traduce "bun"?
Percepția noastră s-ar putea să fie că Florinel Coman (cel mai bine plătit jucător din România) e un fotbalist de valoare și în ascensiune. Percepția sa personală este că e iarăși bun.
Ne-am bucura să-l vedem într-un campionat de primă mână, bun și acolo. Dar se pare că pe-acolo cuvântul "bun" se traduce altfel, înseamnă altceva decât înseamnă pe la noi.