Articol de Alin Buzărin - Publicat joi, 13 mai 2021 11:23 / Actualizat joi, 13 mai 2021 11:26
La trei zile după ce schimbă antrenorul, giurgiuvenii ajung pentru a patra oară în finala Cupei. Există oare legătură între cele două întâmplări?
N-au fost poale în cap, totul s-a derulat în liniște. Astra a luat bătaie la Mediaș, a jucat cu om în minus (a câta oară?) și a alunecat pe loc de baraj. S-a făcut schimbarea Neagoe-Ionuț Badea, dar din câte am înțeles actul de reziliere dintre club și Eugen încă nu e semnat. Însă probabil că va fi după ce se vor regla niște chestiuni de ordin financiar. Știm cu toții că Astra și banii la zi sunt noțiuni care nu se află în cea mai cordială relație.
A patra finală
Cu toate problemele ei, parcă interminabile, Astra joacă a patra sa finală de Cupă în ultimii șapte ani. A câștigat una, a luat și un titlu, a atins primăvara Europa League. Club cu pretenții, care iată că nu acceptă să tremure de frica retrogradării și care n-are timp să pună în balanță că Neagoe, adus când echipa era pe ultimul loc, a dus-o la un pas de play-off, a urcat-o până în semifinalele Cupei și a câștigat și manșa tur a semifinalei cu Dinamo. Insuficient! Și oportun pentru a aplica verificata metodă a șocurilor, Neagoe out, Badea in.
Schimbare de stil
Astra a mers prost în campionat, mai ales în play-off, pentru că a fost nevoie de o radicală modificare a filosofiei de joc. Ani de zile, la Giurgiu s-a mizat pe o echipă bine organizată defensiv, alergând mult, recuperând mingea și transmițând-o reflex în față, unde Budescu și Alibec rezolvau problema.
Stilul îngrijit s-a păstrat și sub Neagoe, poate mai îngrijit decât înainte, însă în față nu mai erau cei doi, ci alții, al căror bagaj ofensiv era sumar, doar o geantă de umăr.
Victima arbitrajelor
Vreme de mai multe etape, discursul lui Neagoe a avut ca idee principală arbitrajele potrivnice. Cu destul temei, cel mai bun exemplu fiind acela cu Graovac, care n-a primit penalty la o fază în care a fost lovit în cap, apoi a lipsit câteva etape, iar când a revenit, a apărut cu mască pentru încă o lună și ceva. De la lipsa contactului, probabil…
Însă poate că din cauza focalizării atenției pe ostilitatea arbitrajelor s-au neglijat alte lucruri. Și când treaba nu merge, parcă îți aduci aminte cu mai mult năduf de clasicele și cronicizatele întârzieri salariale.
"Gladiatorii" lui Ionuț
După dramaticul succes, la penaltyuri, în fața lui Dinamo, "noul" Ionuț Badea nu s-a împăunat, nu și-a arogat niciun merit, ar fi fost culmea să se bată cu pumnul în piept că a dus în finala Cupei o echipă pe care o preluase în urmă cu 48 de ore. Tip educat, simțit și fluent în frază, obișnuit măcar din familie cu mediul cinematografic (soția lui activează în domeniu), Ionuț a apăsat puțin pe melodrama happy-end-ului, lăudându-și jucătorii și numindu-i "gladiatori".
Frumos, romantic, dar poate că s-ar fi cuvenit ca Ionuț Badea să tragă câteva cadre și cu o reverență față de predecesorul care îi dă prilejul să dispute prima finală de Cupă din cariera sa de antrenor.