OPINII  »  EDITORIAL

Fortăreața FCSB

Editorial Alin Buzărin
Editorial Alin Buzărin

Articol de - Publicat joi, 04 aprilie 2024 17:38 / Actualizat joi, 04 aprilie 2024 17:55

Liderul detașat al campionatului câștigă mai mereu (21 de victorii în 32 de partide), dar propune un fotbal economicos, prudent, calculat. E doar o exprimare eufemistică. Ea se poate substitui uneori și cu expresia de ”fotbal la rezultat”. Adică deloc spectaculos.

În prima rundă din 2024 FCSB învingea UTA cu 4-0, iar mesajul pe care-l transmitea era că așa trebuie să arate un lider, o echipă care e pe cale să devină campioană. Deplasarea din următoarea etapă, 3-0 la CSU Craiova, întărea această convingere.

Un 7-0 rotund, o excelentă imagine, o forță ofensivă apreciabilă. Pentru campionatul românesc, rămânând între limitele proporțiilor noastre, chiar o mașină de fotbal. E adevărat, românească.

Excepția, acel 0-4 cu Rapid

Încet-încet această imagine s-a șters și în următoarele partide liderul fie a terminat la egalitate (1-1 cu Farul, în sezon regulat, 0-0 la ”U” Cluj), fie s-a impus la limită. Iese din context înfrângerea cu Rapid, acel 0-4, care trebuie trecut la capitolul excepții, ceasuri rele, întâmplări nefaste.

Acel eșec putea surveni, toți liderii mai pierd, dar trebuia urmat de reluarea cavalcadei către porțile adverse. Ca să se demonstreze că totul a fost conjunctural atunci, cu giuleștenii.

Cinci victorii la limită

În clasament sunt 7 puncte avans față de Craiova ”lui Rotaru” și 10 față de CFR și de Rapid. O echipă care conduce plutonul de o asemenea manieră ar trebui să producă fotbal, să-și macine adversarii.

Nu s-a întâmplat nici cu cei mai modești din sezonul regulat, adică 3-2 cu Botoșani, 2-1 cu Voluntari, 1-0 cu Petrolul, și nici cu cei de pe ultimele două locuri ale play-out-ului, 2-1 cu Sepsi și 1-0 cu Farul.

Fortăreața FCSB
FCSB a câștigat la Farul / FOTO: GSP

În apărarea punctelor

Aproape de fiecare dată (poate partida cu Botoșani să facă excepție) FCSB a terminat aceste meciuri apărând un avantaj fragil. Când ai un gol avans și se apropie minutele suplimentare (mai nou, tot mai multe), nu mai ții cont de nimic, îți strângi ciopor toate mijloacele care să te ajute să-ți atingi scopul.

Ești atent, te ferești de orice, e de ajuns o eroare de-a ta, vreo fază fixă de-a adversarului, și totul se poate duce de râpă. Termini la egalitate, practic pierzi 2 puncte, urmăritoarele se pot apropia.

Spiritul de conservare

Doar acum, recent, la Ovidiu, FCSB a înscris golul decisiv după minutul 80. În celelalte situații a strâns din dinți să-și apere inscripția favorabilă de pe tabelă. Mijlocașii au uitat de terenul advers, ”aripile” au venit în sprijinul fundașilor laterali.

Nu e nimic rău în asta, spiritul de conservare funcționează, poate fi catalogat chiar și ca o pornire instinctuală. Iar la sfârșit se contabilizează victoriile, punctele, nu se prea mai ia în calcul maniera de a câștiga.

Vreți spectacol? Încercați în altă parte! Când ai acest avantaj în clasament, când n-ai mai luat campionatul de nouă ani, e explicabil și dacă ridici un zid de beton în propria-ți poartă.

Ce va fi în derby-ul cu oltenii?

Rolul acestor rânduri nu e doar constatativ, ci și de anticipație. Urmează duminică seara derby-ul cu oltenii aflați la șapte puncte în urmă. În mod normal, la adăpostul acestui avans, îți convine și egalul, pentru că numărul etapelor rămase scade, dar avantajul rămâne.

Așadar, cei care trebuie să riște și să forțeze sunt Mitriță și ai săi, pe care remiza nu-i prea ajută. Nu vă mirați dacă duminică seara pe Arena Națională FCSB va practica un fotbal economic, atent, neavântat.

Cu accent pe defensivă. Probabil că după atâția ani de secetă în vestiar s-a afișat în sfârșit expresia aceea tocită, dar adevărată, care spune că atacul doar vinde bilete, apărarea e cea care câștigă trofee. Iar bilete oricum se vor vinde destule.


Comentarii (26)
bogdan.iacob
bogdan.iacob  •  08 Aprilie 2024, 11:41

Am asteptat sa treaca si meciul cu craiolguta pentru a pune intrebarea: Cind va primi Gigi titlul de "Antrenor cu licenta Pro" Honoris Causa?

1945sv0509
1945sv0509  •  06 Aprilie 2024, 21:33

Lozinca supermamaligii : OMENIA SALVEAZA CIOBANIA .

1_0_1_0
1_0_1_0  •  06 Aprilie 2024, 10:25

Odă. De Alin Buzarin. Steaua sus răsare…. Peste-o turmă maaare…. Ca si la retur…. Fix c-o limbă-n….. Restul e mai sus…..

Vezi toate comentariile (26)
Comentează