OPINII  »  EDITORIAL

Istoria fotbalului. Episodul Jo

Articol de - Publicat sambata, 11 martie 2023 11:00 / Actualizat sambata, 11 martie 2023 11:40

CFR e pe cale să înregimenteze un jucător care se transfera din Brazilia în Europa acum aproape 18 (optsprezece) ani!

În vara lui 2005, un tânăr fotbalist, pe numele din pașaport Joao Alves de Assis Silva, pleca de la Corinthians la ȚSKA Moscova pentru 5 milioane de dolari. Am spus dolari pentru că pe noile bancnote euro încă nu se prea uscase cerneala. 

După două sezoane petrecute lângă Piața Roșie, Manchester City îl cumpăra pe atacantul cât ușa (1,92m înălțime) cu 24 de milioane de (de data aceasta) euro. 

Astăzi, Jo va pune piciorul pe pământ românesc, urmând să îmbrace tricoul vișiniu al campioanei CFR. În curând, pe 20 martie, Jo va împlini 36 de ani. Se așteaptă doar rezultatele unei banale vizite medicale, contractul e pregătit, la fel și pixul.

Ce făceați acum 18 ani?

În 2005, când Jo își începea drumul în fotbalul mare, telefoanele mobile se numeau celulare și aveau o jumătate de kilogram, dacă țineai PC-ul deschis puteai să închizi liniștit caloriferul, pentru că monitorul și unitatea încălzeau încăperea. Vetustul și prăfuitul Facebook de astăzi încă nu ajunsese pe meleagurile noastre, Instagramul părea să fie ceva medicament, iar TikTok, sunetul ploii. Câte s-au întâmplat, așadar, de-atunci! Iar eternul Jo continuă să joace fotbal.

Istoria fotbalului. Episodul Jo
Imagine cu brazilianul Jo, noua achiziție a lui CFR Cluj, în tricoul lui Manchester City. Au trecut însă 14 ani de atunci (foto: Imago)

Despre cote

Jo vine de la Ceará, mai precis de la Fortaleza, care e în inima Braziliei, la doar trei grade sub Ecuator. Între timp, se pare că a mai trecut și pe la o formație saudită, dar nu există date concrete că ar fi jucat vreun meci pe-acolo. 

Oricum, valoarea totală de transfermarkt a lui Al Jabalin (așa se numește clubul saudit) este de 375 de mii de euro. Raportat la nivelul CFR-ului, 350 de mii de euro este, de exemplu, valoarea individuală a lui Andrei Peteleu. Care a fost adus în iarnă la CFR, dar nu e nici măcar rezerva rezervei de fundaș lateral. Iar Jo însuși nu mai are niciun fel de cotă pe același Transfermarkt, nici măcar cei 10 mii care se trec mai mult din politețe în dreptul juniorilor de 15-16 ani!

Bătrânețe fără tinerețe

Bun, vine Jo la CFR, îl știe Petrescu, au lucrat împreună în China, când erau amândoi (mult) mai tineri. S-ar putea ca glumițele din acest text să-i stea în gât șugubățului autor atunci când o să înceapă Jo să rupă plasele play-off-ului. Pentru că de asta vine Jo, să ajute un atac din care tocmai a plecat Malele, iar Bîrligea e accidentat. 

Mai sunt Janga și Maglica, Yeboah e mai mult extremă, nu e vârf, și e prea tânăr. Numai bine, Jo ar ameliora media de vârstă. Alături de Deac, de Camora și chiar de Hoban, care la 40 de ani bătuți pe muchie încă intră în acele pasionante finaluri de meci, când CFR conduce cu strămoșescul 1-0, iar jocul trebuie neapărat închis.

Exemplul Julio Baptista

În așteptarea golurilor lui Jo, să ne amintim de Julio Baptista. Jucător chiar mai mare decât Jo, inclusiv cu Real Madrid în biografie. De aproximativ aceeași vârstă cu compatriotul său, 36-37 de ani în 2018, în momentul semnării contractului. 

La primul sprint, marele (fără glumă, chiar a fost mare!) Julio s-a accidentat, a stat o lună și ceva în recuperare, a reintrat pentru câteva minute, a mai făcut un sprint, s-a mai rupt o dată și a solicitat imediat nu doar kelenul, ci și rezilierea. Dar probabil că Jo e din alt aluat, să nu vorbim înainte de a-l vedea "la verde"!

Tainele tinereții veșnice

Dacă geriatria fotbalistică, inoperantă în cazul lui Julio Baptista, dar rodnică în ceea ce-i privește pe numeroșii veterani ai CFR-ului, va funcționa și de data aceasta, înseamnă că Institutul "Ana Aslan" trebuie mutat numaidecât în Gruia, pentru că oamenii dețin toate tainele tinereții veșnice.


Comentarii (14)
coane
coane  •  11 Martie 2023, 20:29

Scuze că nu comentez pe subiect, dar v-aș ruga sa actualizați programul super ligii. Mulțumesc

VardyParty
VardyParty  •  11 Martie 2023, 19:54
Postat de Chris.Dumitrescu pe 11 Martie 2023, 12:27

o poveste de weekend

Ca bine zici! Exact momentul când țârcovnicul stinge lumânarea Pffffffff

VardyParty
VardyParty  •  11 Martie 2023, 19:53
Postat de albusibiu pe 11 Martie 2023, 14:52

Eheiii, sa fi putut face si Victoria Brănești asa ceva, ce bine era! Doar ca aia n-au stiut sa-si puna un presedinte de club adevărat si au apelat la un editorialist de carton.

Cand zici președinte de club turbo-B, vrei sa zici un fost albitru', conectat la sistem? Mmmmmmmmh, acum intelegem mai clar de ce gard***** si sibianu' e mult mai dashstept când tace.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează