OPINII  »  EDITORIAL

Un crainic de prost gust

Articol de - Publicat marti, 05 octombrie 2021 12:42 / Actualizat marti, 05 octombrie 2021 12:47

Fără să fie strict în afara regulamentului, ”announcer-ul” arenei din Bănie, la derbyul local, s-a situat în afara educației și a bunului-simț

Așadar, la stație, în fața spectatorilor și a telespectatorilor (transmisia începuse deja), omul desemnat de FCU 1948 să fie crainicul arenei din Bănie la derbyul local i-a prezentat pe oaspeți spunându-le nu numele, ci numerele de pe tricouri. "Numărul 13, numărul 18, numărul 25, numărul 6, numărul 11, numărul 15, numărul 14, numărul 16, numărul 22, numărul 19, numărul 9. Antrenor LR". 

Zău? Vai, ce amuzant! Ce poantă subtilă! Folosită mai ales pe șantiere. N-am auzit înșiruirea rezervelor, dar probabil că și pe ele le-a turuit tot după număr, nu după nume.

Numere fără nume

Nu e vreo culpă față de regulament, nici vreun atentat la limba română, așa cum mai comit crainicii altor arene. Alții o zbârcesc mult mai rău, jignesc oaspeții sau, să ne aducem aminte, că n-au trecut decât trei ani de-atunci, de când la efemera prim-divizionară Juventus Colentina, li s-a pus adversarilor de la Sepsi, la stație, "Doamne, ocrotește-I pe români!", varianta parodiat-pornografică. Nu, la Craiova nu s-a încălcat ROAF-ul, nici vreuna dintre dogmele cardinalului Csaba Asztalos. 

S-a încălcat doar regula bunului-simț, care presupune să rostești numele unor oameni, nu doar numerele pe care aceștia le poartă pe spate.

Un crainic de prost gust

Ironii identitare

Probabil că omul de la microfon (asumat de club, e o persoană oficială la meci, e trecut în raportul de joc cu nume, nu cu numărul de pe spate!) o fi zis că "vine în întâmpinarea" dorinței suporterilor lui FCU și mai toarnă o picătură de ironie identitară în butoiul în care respectivul lichid a început deja să pută. 

Scrii măscări pe garduri (unii), scandezi minute în șir ironii murdare la adresa familiei Mititelu (ceilalți), zeama adversității trebuie întreținută, alimentată mereu, și ce prilej mai bun poate fi decât acela de a avea la dispoziție un microfon care se aude nu doar pe întreg stadionul, ci își trimite undele sonore și în casele celor care văd meciul la televizor?! 

Gherila ideologică din Bănie trebuie ațâțată mereu, tribalizarea e cuvântul de ordine, iar fotbalul etalat (modest, la limita suportabilului) e doar un pretext.

Opera de trei parale

Am înțeles că omul de la microfon e un tip care provine din rândurile galeriei lui FCU 1948. N-are prea mare importanță, putea fi oricine, însă principala sa menire după ce a intrat în cabină era aceea de a informa. Că pe teren apare numărul 18, era limpede pentru toată lumea. Rolul crainicului era să spună cine poartă numărul 18, iar nefăcând-o vorbitorul și-a ratat complet prestația. A crezut că e original, dar n-a fost. 

Oriunde în lume, echipa "cealaltă" e rostită la stație cu nume și cu număr, chiar dacă e vorba de Real-Barcelona, Milan-Inter, Liverpool-Everton sau alte "focare" de rivalitate istorică. Pentru cei ce nu știu, de exemplu, crainicul de pe Bernabeu face acest job în timpul liber, în rest e tenor la operă. La FCU tenorul de circumstanță a declamat doar o operă de trei parale. 

Citește și:

Începe războiul între FCSB și CSA! UEFA a actualizat lista: cine spune că este Steaua București
Superliga
Începe războiul între FCSB și CSA! UEFA a actualizat lista: cine spune că este Steaua București
Penalty SCANDALOS dictat la barajul pentru promovarea în Liga 2: „Venea și urla la jucători!” » Iureș la final: arbitrii s-au baricadat la vestiare
Liga 2
Penalty SCANDALOS dictat la barajul pentru promovarea în Liga 2: „Venea și urla la jucători!” » Iureș la final: arbitrii s-au baricadat la vestiare
Rezultat șoc în optimi la Roland Garros! 6-0, 6-0 în 40 de minute
Tenis
Rezultat șoc în optimi la Roland Garros! 6-0, 6-0 în 40 de minute

Comentarii (30)
craiovamaxima
craiovamaxima  •  06 Octombrie 2021, 17:15

Cei mai multi tin cu ambele echipe iar balanta va inclina de partea celor cu mai mult bun simt. Si, sa nu se mire nimeni daca, in cazul in care se va continua in felul asta, una dintre cele doua, sau chiar amandoua, vor termina fara suporteri pe stadion. Oamenii vor fotbal, nu rautati gratuite. Pana acum, ambele echipe au facut exces. S-a mai scris pe aici, cel mai mare rau posibil si-l fac una alteia. Sa nu creada cineva ca, daca se procedeaza in felul asta, rivalitatea si, implicit, numarul sustinatorilor va creste. Dimpotriva. Rivalii adevarati vor fi, cu siguranta, pentru ambele echipe, toti cei ce tin cu Craiova. Fie ca e CSU sau FCU.

gigi_one
gigi_one  •  06 Octombrie 2021, 14:09

l.e. uitasem, si noi putem spune buzarin=jurnalist de prost gust...

gigi_one
gigi_one  •  06 Octombrie 2021, 14:08

buzărine, nu am văzut sa scrii vreun articol la episodul de pe extensiv de-acum 2-3 ani când csu2 a jucat cu oaspetii, nu cu FC U Craiova... cam umbli cu ocaua mica, buzarine...scrii doar ce iti convine si cand iti convine ...

Vezi toate comentariile (30)
Comentează