OPINII  »  EDITORIAL

Vasile Dîncu, falsul autentic de la butoanele fotbalului

Articol de - Publicat sambata, 05 februarie 2022 13:07 / Actualizat sambata, 05 februarie 2022 14:28

Ministrul apărării, protectorul și ideologul FRF (și al CFR?), vorbește despre una-alta având pe fundal un fototapet care sugerează o bibliotecă.

Imaginea (foto mai jos) aproape că n-are nevoie de cuvinte. Vasile Dîncu a intrat în direct la B1TV prin ceva (Skype, Zoom, Meet, n-are importanță modalitatea milenaristă de contact) să se pronunțe nu despre problemele de la granița dintre Rusia și Ucraina (în calitate de conducător guvernamental al Armatei, asta așteptam să ne spună), ci despre disputele din sânul Coaliției care ne guvernează și din care și domnia sa face parte.

Vasile Dîncu, falsul autentic de la butoanele fotbalului
Vasile Dîncu și celebrul tapet care imită o bibliotecă

Cartonul

Imaginea din spatele său e cât se poate de limpede. Captura video a făcut ocolul rețelelor de socializare și oamenii au observat că înapoia lui Dîncu e, de fapt, un carton. Prea se repetă, secvențial, anumite „bucăți de bibliotecă”.

E o idee cu totul originală să-ți decorezi astfel casa, biroul sau chiar și magazia din curte. Tapetul cu cărți desenate te definește perfect. E ceva ce ar trebui să fie, dar care, de fapt, nu e.

Penibilul la pătrat

Și dacă ar fi fost o bibliotecă veritabilă în spatele vorbitorului, penibilul tot ar fi dominat peisajul. Atunci când intri în direct undeva, la o televiziune, și te proțăpești în fața bibliotecii, practic vrei să faci pe cultul, să vadă toată lumea ce preocupări intelectuale ai tu. Erai printre cărți, nemiloasa și ludica televiziune tocmai te-a răpit din mijlocul lecturii ca să vorbești telespectatorilor despre nimicurile trecătoare ale vieții.

Când biblioteca e, de fapt, tapet, penibilul se ridică la pătrat, înmulțindu-se cu el însuși. Nu numai că vrei să pari cult, dar faci asta apelând la o păcăleală. La un fals cât se poate de autentic.

Legătura cu fotbalul

Esteții, criticii și amatorii de matrici vor sări ca arși. Lăsați, bă, omul în pace, e sociolog, e ministrul apărării și vorbește despre Coaliție. Ce treabă are cu fotbalul?

Numărați-vă naibii cornerele voastre, bălăcăriți-l pe Gigi Becali cât poftiți, scrieți kilometri de texte despre Prodanca, despre arbitrii care fură, despre blaturile voastre, despre fotbalul pe care l-ați nenorocit și voi, domnilor ziariști! Voi nu vedeți că sunteți pe lângă subiect, că n-are nicio legătură? Tocmai aia e, că are!

Miezul minciunii

Falsul din mijlocul căruia Vasile Dîncu vorbește despre frecușurile din Coaliție e același cu cel din mijlocul căruia mânuiește de mai mulți ani butoanele fotbalului. Acolo, la umbra acelui fototapet grotesc, s-a zămislit instalarea actualei puteri federale, acolo s-a elaborat strategia care ne-a adus la sapă de lemn, acolo s-au fiert ierburile pentru poțiunea miraculoasă pe care o bea CFR, favorita ideologului, ca să câștige titlu după titlu.

Tot acest brainstorming dezastruos se bazează pe fals, pe kitsch, pe subcultură, pe ciocoism (ce altceva decât ciocoism intelectual e ideea de a părea cult atunci când nu ești?), pe dorința de a epata sub orice formă.

De la naș la fin

Răzvan Burleanu e condus ideologic și spiritual (Dîncu îi este și naș, informația nu mai e niciun secret) de un tip influent, abil (acestea pot trece și drept calități, dar numai în anumite împrejurări), dar care are drept valoare supremă impostura, prezentată fie și sub forma unor cărți care, de fapt, nu sunt cărți.

Poate Dîncu îi dă finului său o idee. Să țină discursuri având în spate un peisaj cu un teren de fotbal, cu un tricou al echipei naționale și cu o minge de fotbal. Ar fi cam același lucru cu nașul vorbind din fața tapetului cu cărți. Pentru că dacă acea bibliotecă, de fapt, nu e bibliotecă, nici mingea nu mai e minge, nici echipa națională nu mai e echipă națională și nici fotbalul nu mai e fotbal.


Comentarii (27)
1385168775251806
Stolz Ultras  •  06 Februarie 2022, 08:57
Postat de reteleanu pe 05 Februarie 2022, 16:10

uite un clujean realist. imi prezint scuze (daca imi este publicata postarea de dinainte), dar zau, au unii ardeleni atata ingamfare si dispret fata de un oras in care tanjesc sa ajunga ca ti se face rau. nu spun ca bucurestenii (sau bucurestiul) nu sunt dificili si greu de suportat de restul tarii (asa cum sunt si parizienii, new-york-ezii sau londonezii) dar, vere, macar sa recunoasca asta, ca sensul migratiei interne este dinspre nord inspre sudul mai dezvoltat (din multiple motive, nu stam acum sa discutam) si nu invers.

Un oras in care tanjesc sa ajunga..:))))))) hold my beer!! Tu te auzi?? Sa ajung din Cluj la bucuresti..am 40 plus,in viata mea n am trecut de Carpati,nu sunt nici macar curios..tu ce la ce film te uiti..vreai cultura?? Budapesta, Viena, Florenta..vreau mare?? Tenerife, Malaga, Santorini.*** Sa TANJESTI sa ajungi la bucuresti..mai lasa iarba,man..

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

raspunzel
raspunzel  •  06 Februarie 2022, 08:48
Postat de Claude SH pe 05 Februarie 2022, 17:46

Exista clujeni de vreo 4 feluri. Clujeni care s-au stabilit de prin alte zări, cărora le spunem "vinituri" (cred ca cei mai multi sunt de calitate, o alta categorie sunt cei care s-au mutat din comunele județului, care chiar dacă sunt oameni harnici nu pot scăpa de statutul de "țarășani", mai sunt etniile, pe aceștia nu ai cum sa ii schimbi în tradițiile lor, iar ultimii sunt clujenii neaoși, fițoși, cu pretenții. Celelalte categorii nu se pot ridica la nivelul acestei ultime categorii. Probabil ca standard de viata, unii din etnici fac față. Deși e o echipa veche a ceferiștilor clujeni, CFR-ul a adoptat clasa intelectualilor clujeni, datorita faptului ca la un meci te poți simți chiar bine, asemenea ca la teatru sau o sala de cinema. Concitadina ei, spre deosebire de CFR, e adulata de țărășani țâfnoși, parca supărați pe nereușita în viață (o atitudine falsă și mediocră)

Un mare adevar ...la meciurile CFR ( cand joaca cu Sepsi sau cu echipele primariilor mai ales ) te duci ca la teatru ...0 stres . Spectacolul mai lipseste dar na...nu le poti avea pe toate :))))

klauz
klauz  •  06 Februarie 2022, 07:32
Postat de reteleanu pe 05 Februarie 2022, 16:10

uite un clujean realist. imi prezint scuze (daca imi este publicata postarea de dinainte), dar zau, au unii ardeleni atata ingamfare si dispret fata de un oras in care tanjesc sa ajunga ca ti se face rau. nu spun ca bucurestenii (sau bucurestiul) nu sunt dificili si greu de suportat de restul tarii (asa cum sunt si parizienii, new-york-ezii sau londonezii) dar, vere, macar sa recunoasca asta, ca sensul migratiei interne este dinspre nord inspre sudul mai dezvoltat (din multiple motive, nu stam acum sa discutam) si nu invers.

Singura realitate este ca PIB-ul per capita este in Cluj JUMATATE cat cel din Bucuresti. Restul e gargara. Preturile la imobile sunt mai mari si in general nivelul preturilor e mai ridicat nu din cauza de prosperitate, ci de inapoiere. In Cluj vin masiv cei din judetele limitrofe, mai ales din localitatile mici. E in logica lucrurilor sa fie asa: cum toti trag spre oras, sunt pusi in fata alegerii, se duc in resedinta lor de judet sau in Cluj. E vorba oricum de schimbarea locatiei si de perspectiva ratelor, asa ca se gandesc ca daca tot o fac, sa mearga direct la Cluj. Da mai bine in sat sa se stie ca copiii sau nepotii au ajuns la Cluj... Ratele la apartament le platesc trei generatii din doua familii, ei, parintii si bunicii. Iar multe businessuri abia-si platesc chiria si intr-adevar au inceput sa se mute in Bucuresti, pentru vanzari mai mari si chirii mai mici. Mie imi pare bine ca indivizi gen Dincu ajung in lumina reflectoarelor la nivel national. E plin orasul de astfel de pseudo-intelectuali, oameni fara nici un talent (Dincu scrie, totusi, binisor fata de alti "intgelectuali" clujeni, dar atat) care s-au catarat in pozitii academice si de putere, niste pacalici perfecti, niste nulitati absolute. De fiecare data cand apare un "competent" din Cluj, va rog sa-l priviti cu scepticism si sa-l luati la puricat. Veti descoperi impostura sun poleiala, inevitabil. Acesti indivizi sunt vinituri, nu localnici, care, dupa ce au distrus un oras vor sa distruga

Vezi toate comentariile (27)
Comentează