OPINII  »  EDITORIAL CĂTĂLIN STRIBLEA

O nație de burtoși vrea emoții

Articol de - Publicat miercuri, 28 decembrie 2022 20:17 / Actualizat miercuri, 28 decembrie 2022 21:02

Sunt absolut convins că informațiile de mai jos sunt o premieră pentru cei mai mulți dintre voi. Chiar și pentru jurnaliștii care în mod obișnuit lucrează cu astfel de date. Și cu siguranță pentru mulți oficiali din ceea ce se numește sportul românesc. Și nici nu e de mirare că e așa. În România suntem foarte preocupați să ne plângem sau să criticăm incapacitatea altora de a ne aduce medaliile și bucuriile cu care să ne lăudăm. Iar în ce ne privește, ca profesie, prețuim mai mult admirația facilă decât informația brută.

Informația sună așa. Recent publicata strategie a sportului românesc (așa-i că nu aveați idee că există așa ceva?) spune că România este țara cu cea mai firavă mișcare sportivă dintr-un grup de cinci țări europene. Cred că documentul poate demonstra cu ușurință că suntem cei mai leneși și mai bolnavi dintre europeni când vine vorba despre sport. Ceva mai jos, în acest articol, veți găsi un grafic care arată asta cu asupră de măsură.

Mai exact, avem cei mai puțin sportivi legitimați din toate țările enumerate, atât în procente de populație, dar și în numere brute. De exemplu, România are 224.000 atleți legitimați față de 1 milion ai Ungariei. Mai mult, doar 1% din populația României  face sport, față de 10% în Ungaria sau 40% în Suedia. Iar numărul cluburilor și asociațiilor, deși comparabil cu al altor țări, adună doar 14 sportivi pe structură față de sutele sau miile altor state.

O nație de burtoși vrea emoții
O nație de burtoși vrea emoții
O nație de burtoși vrea emoții
O nație de burtoși vrea emoții

Ce înseamnă asta? Nu numai că suntem puțini. Dar cheltuim aiurea și resursele publice. Cu consecințe majore pentru ce înseamnă sănătate individuală, publică și, până la urmă, medaliile așteptate.

Chiar și cu aceste constatări, strategia pusă pe masă de MTS a fost cel mai ignorat document al momentului. O nație bolnavă nu are timp să dezbată cum și când va face sport în următorii opt ani, cât durează planul de acțiune. Și care sunt căile ca să ne însănătoșim sau să aducem medalii. Strategia a fost dezbătută doar între câteva zeci de specialiști, cei care acum produc rezultatele spectaculoase de azi. Nu a prins vreo dezbatere televizată, vreo pagină de ziar și nici măcar două vorbe între noi ca să răspundem la întrebarea: dar cum se fac campionii? Dar copiii sănătoși? Sigur că întrebările astea vor apărea mai târziu, când lipsa lor ne va încăiera din nou.

Sigur că, dacă am fi acordat măcar câteva zile pentru un document ce se vrea salvator, am fi observat că România are 19 sporturi prioritare. Nu este clar de ce și de ce toate sporturile de echipă sunt acolo. Și în ce fel contează oina ca sport prioritar. Dar, mai ales, ce înseamnă prioritar? Au mai mulți bani, se vor face investiții mai mari? Căutăm copii mai mulți pentru aceste sporturi?

Sigur că, dacă ne-am fi uitat, am fi văzut că tenisul nu este un sport prioritar. Cel mai galonat și mai vizibil sport individual al ultimilor ani nu va fi dezvoltat pe măsura interesului arătat de public. De ce? Rămâne un mister. Ca și până acum, tenisul va rămâne un sport în care familia va face investițiile cele mai mari.

Și, desigur, nu e clar de ce strategia stabilește doar modul în care alte hârtii se vor scrie vreme de opt ani. Poate aș fi aflat mai multe dacă ministrul ar fi avut curiozitatea de a răspunde la invitațiile Europa FM. Sau dacă ar fi umplut televizoarele cu o comunicare mai aplicată. Cuplată cu lipsa de interes a presei, chestiunea va trece neobservată, iar în anii următori doar un fel de miracol ne va împinge mai sus din punct de vedere sportiv.

Mi se pare important să notez aceste gânduri aici. În câteva luni, în diverse comentarii legate de noi competiții, vom găsi iarăși metaforele incapacității noastre în formă continuată. Iar pe forumuri vom găsi mii de mesaje despre impotența, slăbiciunea și nevolnicia celor care vor fi campionii noștri. Majoritatea vor fi scrise de bărbați cu burtă, ca mine, eventual cu o bere în față, perfect nemulțumiți că burtoșii cu funcție în sport nu au livrat mai mult. Și că atleții aleși dintre puținii noștri cetățeni sportivi nu fac față.

Nu vom găsi niciun un cuvânt, însă, despre modul în care poți pune în mișcare o țară înțepenită în fotoliu. Cât despre noi, cetățenii săi, vom aștepta mereu ca administrația să ofere campioni și emoții fără a înțelege că aceștia nu au de unde să aleagă. Și nu vom accepta niciodată că sportivii noștri nu au nicio vină că sunt cei mai buni dintre noi la ce fac ei.


Comentarii (35)
jackripper990
jackripper990  •  30 Decembrie 2022, 10:36
Postat de CrisJTI pe 29 Decembrie 2022, 00:31

Vad ca multa lume se plange ca nu sunt facilitati sau e scump sa faci sport in Romania. Nu te costa nimic sa iesi in parc la o plimbare elementara sau un alergat usor. Sunt multe spatii unde poti face niste exercitii banale, nici abonamentele la sali de forta nu sunt scumpe, e vorba de lene si comoditate banala. Fiind de ceva timp in strainatate, revin in tara cat pot de des si de fiecare data sunt uimit sa vad foarte multi oameni cu burti proeminente (nu inteleg de unde obsesia asta de a imbraca haine mulate pe burta), de la pensionari la tineri adolescenti constat ca lumea mananca foarte prost la noi, e suficient sa te uiti ce cumpara un roman la Mega Image si te crucesti, cola, pufuleti, alcool, dulciuri la greu, etc.

Da așa e...dar sa alergi in parc nu te face sportiv. Ar trebui sa te gândești cam cat din salariu dai pe chirie acolo și cam cat îți rămâne să trăiești înainte să îi judeci pe "aia cu burti". Mâncatul sănătos chiar costa si multi mănâncă prostii pentru că nu au de ales și e mai ieftin. Salariu mediu net in Romania e undeva la 800 de euro. In marile orașe se cere lejer 400 de euro pe un apartament cu doua camera. Asta nu include utilitățile. Sa îmi explici tu mie cum mănânci sănătos cu sub 300 de euro în sezonul rece. Și să îmi zici și formula magica când mai ai un copil doi de crescut și alte nevoi de baza (haine, bani de cheltuială, etc.)

parpalache
parpalache  •  30 Decembrie 2022, 08:05
Postat de catalin.palcu pe 29 Decembrie 2022, 21:40

Hai sa zicem ca ai un pic de dreptate cu originile sportului. Desi e clar ca ei doar i-au dat un cadru , doar nu au descoperit englezii la 1800 ca oamenii pot sa fuga, sa inoate, sa arunce sulite si ciocane, sa se bata intre ei samd. Dar oricum nu inteleg ce vrei sa spui si asa . Tu nu faci sport ca forma de protest ca sporturile au fost inventate de elitele Marii Britanii ??

Sportul a devenit o activitate lucrativa și este practicat de profesioniști-cu tot„staff-ul”!Noi aștilalți,facem doar...exerciții fizice,sau câte o miuța cu prietenii inainte de„o bere”!Alții fac câte o partida de tenis-tot un fel de„miuța”-chiar daca unii din ei(gen CTP),iși inchipuie ca sunt Nadal sau Djokovic!In sfârșit alții iși chinuiesc corpul(„lucreaza”),la „sala”!Ala nu mai e sport!E un fel de tratament!

catalin.palcu
catalin.palcu  •  29 Decembrie 2022, 21:40
Postat de parpalache pe 29 Decembrie 2022, 14:11

Confunzi cu„jocurile”din zilele de sarbatoare-la care intr-adevar participau tinerii din comunitate!Sau cu„jocurile”-intrecerile-din armate-in cinstea comandanților!Dar alea aveau origini religioase-sa invoce bunavoința zeilor!Dar sportul-așa cum l-am descris mai sus-a fost inventat de clasa bogata din Anglia!Dupa care,a fost orgamizat-ca și creștinismul mai inainte!Francezii i-au dat o conotație naționalista-prin inventarea competițiilor internaționale!Americanii l-au transformat intr-o afacere-din motive de publicitate!Iar in fotbal,copii favelelor braziliene s-au afirmat dupa aceea!

Hai sa zicem ca ai un pic de dreptate cu originile sportului. Desi e clar ca ei doar i-au dat un cadru , doar nu au descoperit englezii la 1800 ca oamenii pot sa fuga, sa inoate, sa arunce sulite si ciocane, sa se bata intre ei samd. Dar oricum nu inteleg ce vrei sa spui si asa . Tu nu faci sport ca forma de protest ca sporturile au fost inventate de elitele Marii Britanii ??

Vezi toate comentariile (35)
Comentează