OPINII  »  EDITORIAL

Trimiteți golanii acasă!

Articol de - Publicat vineri, 30 septembrie 2022 13:01 / Actualizat vineri, 30 septembrie 2022 13:41

Imaginea de mai jos e simplă și consființește banalitate răului în care se scaldă sportul românesc. Sute de bărbați puternici, tineri, autori ai unui spectacol pe care presa îl consideră entuziast și fierbinte, hotărăsc să întindă un afiș în care calcă în picioare, în cel mai scârbos mod cu putință, o femeie. O femeie aflată singură în sală și care a putut să vadă cu ochii săi măscările care i-au fost aruncate în față. Doar că femeia aceasta a purtat mai multe bătălii decât ei și cu siguranță are mai multă minte și curaj.

Faptele, așa cum nu au fost relatate de presă, sunt, însă, precise. Galeria clubului de handbal din Râmnicu Vâlcea a avut în tribună un afiș vulgar (îl vedeți în fotografii) la adresa marii jucătoare Cristina Vărzaru, în timpul meciului cu CSM București. Pentru cine nu știe, ce scrie acolo este un mesaj suburban. Și e puțin spus. E o replică dintr-un film al lui Matei Dima, BRomania, și apare într-un clip viral pe net.

Trimiteți golanii acasă!

Cristina Vărzaru este cel puțin o legendă pentru clubul din Vâlcea și Naționala României. La Vâlcea are trei campionate, două cupe și o sumedenie de bătălii internaționale. Mai mult, ea este o legendă a handbalului mondial. E câștigătoare a patru ligi ale campionilor. Patru.

Întâmplarea face că acum lucrează la CSM și că finalul campionatului trecut a fost cu scrâșnete și acuzații între cele două echipe. Dar de aici și până la mizeria din fotografie e cale lungă. Și nicio o justificare. A umili o femeie, în public sau acasă, nu are temei, nu are sens și nu are, mai ales, nicio justificare. Nu există crimă și nici conflict sportiv care să justifice acest afiș. Și nu există rușine mai mare pentru bărbații din sală, clubul din Râmnicu Vâlcea și - mai ales - pentru oraș.

Printre alții, în tribună, primarul orașului, un deputat și, bănuiesc, oficiali ai clubului local. O fi picat cuiva obrazul de rușine? O fi vrut cineva să oprească această mizerie sordidă sau s-a râs pe sub mustăți pentru că e femeie și oricum e la ceilalți, la dușmani? Câtă minte să ai să pui așa ceva în public și cât de obraz gros să nu ai nicio reacție?

Nu vom primi răspunsuri, desigur, pentru că acum e vorba de valorile celorlalți și de oamenii celorlalți. Dacă cineva din Vâlcea avea parte de acest tratament, fiți siguri c-ar fi apărut puseuri de demnitate și de ofuscare. Nu am primit răspunsuri nici după ce galeria Rapidului a strigat mizerii similare către jucătoarele CSM-ului și apoi a aruncat în ele cu sticle de apă.

Și nu cred că va trece multă vreme până când vom asista la un nou eveniment de acest fel. Pentru că răul se răspândește cu rapiditate când nu este sancționat.

Până mai ieri, handbalul feminin era un sport curat, cu un campionat de top european și casă pentru câteva jucătoare legendare, de prin toată lumea. Un loc pe care se putea construi pentru un sport și un public de calitate. Era o bază sănătoasă pentru a aduce înapoi la sport clasa mijlocie. În liniște, securitate și respect. Nu în cloacă.

Știu că banii publici nu duc la responsabilitatea autorilor. Nimănui nu-i pasă, nimeni nu suferă. Dar amestecul acesta de nepăsare, promiscuitate, violență și corupție pe care o simți la tot pasul o să vă prăbușească sportul. Așa că, de la cluburi la federație, aveți o soluție: trimiteți golanii acasă!

Și, ca să arătați bună credință, puteți începe cu câteva scuze.


Comentarii (4)
stiinta1971
stiinta1971  •  01 Octombrie 2022, 19:32

Bun, sa zicem ca aveți dreptate in totalitate, as fi curios daca, din total respect pentru deontologie, ați întrebat-o și pe “ destinatara “ aserțiuni, …., isi “ amintește “ ceva despre ce ar fi putut determina bărbații respectivi, sa procedeze de așa maniera ?!

fibra
fibra  •  30 Septembrie 2022, 17:20

Cei care comit aceste grozavii sunt convins ca nu inteleg articolul d.le Striblea. Din nefericire sunt tot mai multi.

nicolaeigrecu
nicolaeigrecu  •  30 Septembrie 2022, 17:14

E greu pentru ei să facă diferența între grafii

Vezi toate comentariile (4)
Comentează