Articol de Costin Ștucan - Publicat luni, 21 noiembrie 2022 13:37 / Actualizat luni, 21 noiembrie 2022 15:54
În direct la GSP Live, Iosif Rotariu (60 de ani) a făcut o analiză lucidă post cu post a tricolorilor care au jucat în meciul Moldova - România 0-5. Fostul internațional român - participat la Mondialul din 1990 - nu l-a menajat pe Olimpiu Moruțan, deși mijlocașul a fost unui dintre remarcații naționalei la această acțiune
Cu o atitudine de parcă toată povara lumii stă pe umerii lui firavi, Edward Iordănescu vine la flash-interviurile de după meciuri cu un discurs îngrijit, căutat, mereu atent la evitarea unor eventuale polemici și subiecte suculente de presă. La fel a fost și aseară, după amicalul glorios cu Moldova.
Pe vremuri, naționala condusă de tatăl său juca împotriva fraților de peste Prut doar atunci când avea urgent nevoie de un amical un pic mai intens decât un joc-școală cu juniorii Sportului, la Săftica. Meciul se juca pe nesimțite, trecea la fel, România câștiga și nimeni nu dădea importanță. Generația de Aur avea alte mize, alți adversari de bătut.
Peste ani, naționala a fost preluată de fiu și - fără vina acestuia - are acum în Moldova un adversar relevant, o oportunitate grozavă pentru o analiză extrem de profundă, așa cum îi place lui Edward Iordănescu să spună.
Meciul de duminică seară, jucat imediat după începutul Mondialului, a fost câștigat cu 5-0 și selecționerul a început să caute sensuri și esențe într-o victorie fără istoric. Pe rând, Iordănescu a remarcat că
La final, victoriei i-au fost puse un ambalaj și o fundiță tricoloră pentru a fi oferită cadou suporterilor pentru apropiata zi de 1 decembrie.
Un moment ușor patetic, dar am aflat că analiza profundă a selecționerul va începe în zilele următoare.
“Moldova e ca o echipă codașă de Liga 1”
Până atunci, o analiză lucidă a fotbaliștilor folosiți de Iordănescu la Chișinău a fost făcută în direct de Iosif Rotariu, om cu 25 de meciuri la națională, cu o finală de Cupa Campionilor și cu gloria de a-l fi anihilat pe campionul mondial Maradona în meciul Argentina - România 1-1 de la Mondialul din 1990.
Invitat la GSP Live, de 4 ori campionul României cu Steaua a pus meciul cu Moldova într-un context mai apropiat de realitate: “Nu am văzut de multă vreme un adversar atât de slab, meciul nu e relevant. Echipa Moldovei arată ca o echipă de subsolul clasamentului din Liga 1. Jucătorii lor pasau cu atâta seninătate direct la adversar, fără presiune, cu timp de gândire. Partea pozitivă e că am reușim să dăm cinci goluri și că l-am câștigat pe Denis Drăguș”.
Debuturile jucătorilor la națională nu mă încântă atât de mult, nu sunt relevante. Dacă luăm și facem o analiză profundă a istoriei naționalei, o să apară Tudorel Stoica cu două-trei selecții, Duckadam cu două selecții sau Ioan Timofte cu alte trei-patru și or să apară alți jucători cu 30-40 de selecții
- Iosif Rotariu, fost internațional român
Realist, Rotariu a analizat apoi toți jucătorii folosiți de Iordănescu în victoria cu 5-0:
Târnovanu
Nu am ce să analizez. Adversarii nu au avut nimic, nicio o ocazie. Nu a avut ce să apere. E un portar de perspectivă care joacă meci de meci la echipa de club, chiar dacă a primit foarte multe goluri
Cristi Manea
E un jucător constant bun al naționalei. Va fi convocat meci de meci. Se va bate cu Rațiu, dar cred că în acest moment Rațiu e mai bine pregătit el din punct de vedere, tactic și mental. Rațiu stă de mult timp afară.
Rus
Nu pot să spun clar că nu mă încântă, dar nu văd în el un jucător pentru preliminariile de Euro sau de Mondial. Chiricheș e cel mai bun fundaș central pe care îl are România chiar și atunci când nu joacă trei meciuri la rând.
Burcă
E un jucător constant. Bun pentru națională. Joacă și în cupele europene, e titular la CFR, o echipă care a dominat campionatul de atâția ani. Are și maturitate acum, e o soluție bună
Opruț
Mi s-a părut puțin firav pentru națională. Mi se pare că nu poate avea pretenții pentru a prinde o echipă națională care să se bată la calificare. Deocamdată, mi se pare fragil. Știe jocul, are tehnică individuală, dar nu are forță și viteză pentru a juca în meciuri puternice din preliminarii.
Olaru
E jucătorul care aleargă cel mai mult din toată echipa. E încă dezordonat în joc, intră tot timpul în contacte cu adversarul pentru că are un timing de transmitere mai lent decât ar trebui. Are calități, l-am văzut în multe meciuri jucând din prima, din deviere, fără a intra în contacte. E destul de puternic, robust și se bazează probabil pe faptul că va câștiga duelurile. Probabil le și caută cumva. Trebuie să-și disciplineze jocul foarte mult
Băluță
Are știința jocului într-un sistem 4-3-3 în care închizătorul vine între fundașii centrali să preia. Are un serviciu foarte bun, dar deocamdată el nu are un ritm de joc foarte bun, nici măcar la Farul. E încă departe de ritmul pe care îl avea când a plecat în străinătate, la Brighton. Înainte urca mult mai des, câștiga spațiu, ajungea să tragă la poartă și în plus era mult mai agresiv. Acum vine și după o accidentare, e refăcut fizic, dar poate nu e complet refăcut psihic. Are unele ezitări, dar are perspectivă de a reveni și a ajunge un jucător de bază
Cicâldău
Mi s-a părut sufocat. Are și plusuri și minusuri. Nu pot spune că e inconstant, dar nu are niciun un joc foarte bun, nici unul foarte slab. Nu e unul dintre mijlocașii care ar reprezenta o soluție clară de titular pentru a merge într-o campanie de preliminarii. Fizic nu stă foarte bine
Moruțan
Cere mingea doar la picior. Când are mingea la picior și adversarul nu reușește să facă presing, se poate întoarce cu fața și devine unul dintre cei mai periculoși jucători ai echipei naționalei. Intră în combinații, trage, driblează foarte ușor. Totuși, împotriva unor adversari puternici care fac presing serios, nu are prea mari șanse. Are un mare defect: nu are viteză și îi e foarte greu să joace în bandă. Capacitatea lui de efort este una destul de scăzută.
Pușcaș
Foarte multă lume are o părere proastă despre el, dar Pușcaș e un jucător puternic, are viteză, se bate cu adversarii. Nu are o tehnică foarte bună, dar e util echipei naționalei.
Drăguș
Este câștigul clar al naționalei. S-a și maturizat, deși nu e deplin matur fotbalistic. Va mai crește. Are niște calități fizice cu mult peste ceilalți jucători ai naționalei. Are forță, viteză, are dribling bun în viteză și cere mingea în profunzime, ceea ce se cere acum în fotbal. Jucând atât de mult timp afară a învățat să facă și faza defensivă. Din puncte de vedere tactic încearcă să se adapteze la ce trebuie să facă un fotbalist profesionist modern. Are toate calitățile să ajungă un lider al naționalei, lângă Ianis Hagi
Ștefănescu
Joacă în Liga 1, s-au gândit să completeze lotul cu el. În partea stângă sunt foarte multe soluții. Drăguș, Mihăilă, Octavian Popescu. Nu cred că el va mai face parte din lotul pentru preliminarii. E un jucător constant bun pentru Liga 1 unde nivelul este cum este, ritmul de joc e destul de scăzut, presingul nu se face, marcajul e foarte larg. Calitatea lui individuală destul de bună îi permită să joace bine în campionatul intern, dar doar aici.
Sefer
Și el e la fel ca Ștefănescu, un jucător bun de Liga 1. E pe o poziție unde sunt mulți jucători înaintea lui. Moruțan, Man, chiar și nepotul meu Dorin Rotariu, Cordea. Poate să crească dacă va lua campionatul cu Rapid, dacă va da goluri, dar deocamdată nu e pregătit pentru a face parte dintr-un lot național care speră la o calificare.
Drăgușin
Are experiența campionatului italian, joacă afară. Cred că e o soluție pentru echipa națională, dar nu știu dacă poate să fie între titulari. Cu siguranță, însă, l-aș alege între primii fundași centrali convocați alături de Chiricheș și de Burcă.
Paraschiv
L-am văzut în Liga 1 jucând foarte bine. Nu știu, însă, ce s-a întâmplat la CFR Cluj de nu a jucat deloc. Cred că aici este o problemă, când ești la echipa campioană, unde sunt pretenții, care vrea trofee, dar unde este altă mentalitată, altă pregătire. Așa era și pe vremea mea. Veneau cei mai buni jucători din provincie, stăteau o săptămână la Steaua și plecau înapoi. Poate că, pe undeva, nu e pregătit pentru mentalul unei echipe de performanță. E încă tânăr, dar nu e momentan pregătit pentru națională
Pantea
E o promisiune. E încă tânăr, a început să joace la FCSB. Trebuie să mai așteptăm să vedem dacă va crește.
Contextul meciului de duminică a fost întregit de Ivan Testemițanu, fost căpitan al naționalei Moldovei și fost oficial al federației de la Chișinău. În direct la GSP Live, moldoveanul care a jucat în carieră la Bristol City, Terek Groznîi sau Șheriff Tiraspol a vorbit despre corupție și incompetență, despre meciuri trucate care scad nivelul fotbalului de peste Prut și despre dezinteresul federației.
Un pic de atenție la această declarație: “Problema e că federația moldovenească nu se gândește la fotbalul profesionist, strategia se concentrează acum pe futsal, minifotbal (…) E un paradox, federația noastră de fotbal are cel mai bun buget dintre toate federațiile din țară, dar are rezultatele cele mai proaste”.
Sună cunoscut?!