Articol de Costin Ștucan - Publicat vineri, 30 aprilie 2021 12:30 / Actualizat vineri, 30 aprilie 2021 12:42
Din nou, detalii. Pentru că fotbalul e imprevizibil, unele pot avea importanță în lupta pentru titlu în Liga 1, altele nu. Dar ele spun povestea meciului de aseară în urma căruia CS Universitatea Craiova a revenit în cursă, în timp ce în curtea FCSB s-a declanșat o alarmă cu iz de panică.
Cu o echipă decimată, cu spectrul iritant al unui nou control antidoping cerut de adversari, echipa finanțată și antrenată de George Becali a venit la Craiova din postura de lider în pierdere de viteză și de putere. Dovadă stau cifrele kilometrilor alergați în primele trei meciuri din play-off, în care FCSB a fost inferioară oricăreia dintre adversare:
- FCSB - Botoșani 115-119
- Clinceni - FCSB 114-106
- FSCB - Sepsi 115-121
Dacă Botoșani și Clinceni au fost naive, risipitoare sau indiferente și nu au profitat de avantajul fizic, Sepsi a luat punctele. Aseară, FCSB a arătat mai bine fizic, dar a pierdut din nou. Cauzele trebuie căutate în detaliile din joc.
Penaltyul nedat pentru FCSB
În minutul 4, Moruțan a creat o fază de fotbalist genial. A protejat mingea între doi adversari, s-a întors spre poartă accelerând constant, apoi a trimis o pasă „printre” pentru Niță. Un atacant matur și lucid ar fi înscris, tânărul cu clauza de reziliere de 150 de milioane de euro a ratat. Chiar și așa, FCSB trebuia să primească penalty pentru intrarea brutală a lui Bancu, dar faza superrapidă ar fi putut fi limpezită doar de arbitrajul video.
Lipsa de experiență
Prezent în studioul GSP Live, Geraldo Alves - fostul fundaș de la FCSB - a spus la final că linia de mijloc a FCSB a dominat tridentul Mateiu-Nistor-Cicâldău, doar că mingile câștigate și aduse în preajma sau în careul Craiovei au fost pierdute cu ușurință. Octavian Popescu și Niță au ratat ocazii importante și de aici se naște senzația că e aproape imposibil să reziști într-o cursă tensionată pentru titlu cu foarte mulți fotbaliști sub 20 de ani.
Greșeala nevăzută a puștiului minune
Faza din minutul 38 se naște dintr-un aut pe partea stângă. Bancu a aruncat la centrul terenului la Mateiu și, teoretic, ar fi urmat o nouă construcție lentă, meticuloasă și ușor previzibilă a Craiovei. Doar că Mateiu a sesizat o gaură mare și a exploatat-o. Crudul Octavian Popescu a rămas prins undeva între careu și linia de mijloc, nesesizând pericolul creat de urcarea fundașului dreapta Vătăjelu, în spatele său. Când s-a trezit, Popescu a pornit-o într-un “doi pe patru” înapoi, dar spațiul nu mai putea fi închis.
„Marea greșeală tactică la gol este a lui Popescu. El era omul de bandă stângă, trebuia să vină cu Vătăjelu și să-l ajute pe Radunovic, însă rămâne în față”, explică Ionuț Chirilă eroarea de poziționare. Apoi, vine se împarte între Șut, mijlocașul care nu-l urmărește convingător pe Cicâldău, și Miron, fundașul central care asistă la fază. “Șut și Miron se invită unul pe altul, e o lipsă de coordonare”, spune Geraldo. “Șut are o vină mai mare decât Miron, dar un fundaș mare intercepta acolo și pleca pe contraatac”, completează Chirilă.
Avantajul aruncat la coș
Condusă la pauză - „contrar aspectului jocului”, spune Geraldo - , FCSB a primit o nouă șansă de a intra în meci după eliminarea corectă a lui Vătăjelu. Din acel moment, paradoxal, echipa în avantaj nu a mai avut nicio ocazie clară de gol! FCSB a ales să-și concentreze atacurile pe centru, încercând să joace între liniile comprimate ale Craiovei, dar misiunea era din start una imposibilă.
„Jocul trebuia desfăcut la margine, dar pentru a profita de asta aveai nevoie de un vârf real de careu”, a explicat Geraldo. Vukusic, vârful adus în această iarnă, nu a prins lotul, iar Buziuc, vârful inventat de Becali, nu a intrat pe teren. În criză de efectiv și de idei, antrenorii FCSB nu au făcut decât două schimbări, un detaliu care poate trăda și o anumită resemnare în privința subțirimii lotului.
Greșeala lui Vlad
Criticat dur în sezoanele trecute, Andrei Vlad are acum cel mai bun sezon din carieră. În cel mai bun moment al său ca fotbalist, tânărul portar a primit un gol copilăresc. Aflat în redacția Gazetei, Geraldo și-a pus mâinile la ochi, apoi a început să-l încurajeze, empatic și telepatic. “Hai, băiete, nu-i nimic! Capul sus! Nu e vina ta”. Pe imaginile Digi, Vlad vorbea singur, reproșându-și gafa. La final, în direct, Geraldo a avut o explicație:
„Nu a avut nimic de apărat în meci. În astfel de momente, un portar își poate pierde concentrarea. E o greșeală mare, dar nu trebuie condamnat”. Ghinionul lui Vlad este că greșeala a venit într-un moment strategic, după eliminarea lui Vătăjelu, când FCSB căuta egalarea. Doar că Moruțan, Tănase și ceilalți nu au fost capabili să revină și să-l scoată pe Vlad, așa cum portarul i-a scos pe ei în multe momente decisive în acest sezon.
Căpitanul fantomă
Cu Sepsi, Tănase a jucat foarte prost. Ineficient în atac, golgeterul Ligii 1 a greșit și la golul de 1-2. La Craiova, nu a existat. A greșit prea multe pase, a părut că joacă mai mereu pe vârfuri, ca un balerin, și s-a pierdut în spațiile strâmte lăsate de fundașii Craiovei. Scăderea lui de formă este alarmantă în condițiile în care a rămas singurul atacant cu experiență din lotul FCSB.
După meci, Tănase era ocupat de arbitrajul lui Istvan Kovacs, în timp ce patronul lui îl acuza la televizor că „a luat jocul puțin în glumă”. Finanțatorul Becali are dreptate. Tănase are momente de aroganță, dar nu e vina lui Tănase că antrenorul Becali nu cumpără un atacant serios care să-l înlocuiască pe căpitan când jocul nu-i iese.
Craiova pragmatică
Fără să joace un fotbal exuberant, Craiova a reușit să câștige meciurile contra rivalelor la titlu, profitând la maximum de greșelile adversarilor. Dacă nu se încurca cu Sepsi și Botoșani, echipa antrenată de Marinos Ouzounidis ar fi fost acum pe primul loc. Totuși, Craiova nu l-a convins total pe Geraldo Alves: “Nu mi se pare că are forța să ia campionatul nici anul ăsta deși a câștigat ambele jocuri. FCSB are prea multe absențe și prea mulți tineri pe teren. O văd pe CFR marea favorită”.