Articol de Costin Ștucan - Publicat marti, 27 aprilie 2021 14:08 / Actualizat marti, 27 aprilie 2021 14:27
“Cred că fotbalistul român trebuie să gândească mai mult”. Declarația curajoasă îi aparține lui Florin Tănase și a fost dată într-unul din primele sale interviuri în fotbalul mare. Fostul junior de la LPS Pitești avea 19 ani și juca la Viitorul.
De atunci au trecut șapte ani, iar “Florică” - porecla sa din copilărie - e acum un fotbalist matur, căpitanul liderului din Liga 1, FCSB, și un jucător util echipei naționale. În plus, Tănase demonstrează la fiecare flash-interviu de după meciuri că are o minte ascuțită, refuzând să intre în clișeele și în compromisurile mentale care delimitează în mod normal zona de confort a unui fotbalist.
După înfrângerea cu Sepsi, golgeterul campionatului a apărut în fața camerelor și a vorbit ironic despre “stand-up-ul” clujenilor pe tema arbitrajului lui Ovidiu Hațegan la finalul meciului pierdut cu U Craiova. În același timp, a recunoscut și că “noi am făcut o primă repriză penibilă. A doua a fost foarte bună”. Aici, din dorința de a atenua din duritatea primei concluzii, s-a grăbit și a exagerat. Repriza a doua cu Sepsi nu a fost nemaipomenită nici pentru FCSB, nici pentru Tănase. Pentru jucător a fost chiar groaznică.
Întâi a fost faza penaltyului acordat și apoi retras de Colțescu. La flash-interviu, Tănase nu a cerut lovitură de la 11 metri, dar a spus că nu a simulat și că nu înțelege de ce a primit cartonașul galben. Reluările arată, însă, că deși direcția lui de alergare era paralelă cu a portarului, atacantul FCSB își încolăcește piciorul în jurul gambelor lui Niczuly pentru a-l păcăli pe Colțescu.
Dacă o simulare în plus sau în minus la Tănase nu ar fi o tragedie, în schimb adevărata problemă o reprezintă faza din care Sepsi a câștigat meciul. Aici, Tănase e principalul vinovat pentru golul primit și în această fază cerebralul fotbalist a avut o scăpare contrară recomandărilor făcute colegilor săi de breaslă.
Din disecția fazei, se observă că FCSB s-a apărat cu un marcaj mixt, zonă și om la om. Tănase și Miron asigurau linia de 6 metri, primul pe colțul scurt, al doilea spre colțul lung, în timp ce alți cinci colegi erau responsabili pentru marcajul direct la cinci adversari. Totuși, manevrele om la om din centrul careului l-au adus pe Mitrea în postura de a profita de un blocaj, eliberându-se astfel de marcajul lui Radunovic. Fundașul lui Sepsi s-a dus la colțul scurt, între Tănase și Miron, unde a așteptat o eventuală recentrare, iar mingea l-a urmat ca teleghidată după ce Iulian Cristea a pierdut duelul aerian critic cu Bouhenna.
În momentul recentrării spre el, Mitrea ar fi trebuit să fie în mod normal într-o poziție de ofsaid dacă planul de a ține linia departe de poartă era respectat de toată lumea. Însă, linia e spartă tocmai de fotbalistul care-i îndemna pe jucătorii români să gândească. Doi pași făcuți de Tănase spre poartă în cele două secunde scurse cât mingea a plutit peste careu au reprezentat diferența dintre 1-1 și 1-2.
Căpitanul are alibiul că faza a fost foarte rapidă și că haosul din careu e foarte dificil de analizat și de contracarat în câteva clipe. Însă, limbajul corpului său arată o relaxare în tratarea fazei care cu siguranță nu ar fi fost trecută la bile albe de eventualii scouteri veniți să-l vadă. Mersul pe călcâie într-un moment important al jocului, în care concentrarea și viteza de reacție pot decide o fază, arată o superficialitate nepermisă în fotbalul mare. În acel fotbal visează să ajungă și Tănase.
Adus în 2016 de la Viitorul pentru 1,4 milioane de euro, “Tase al meu” - cum îi spunea Hagi - e în al cincilea an cu FCSB și face clar cel mai bun sezon din carieră. Elegant în joc, inteligent în teren și eficient, Tănase are calități care îl pot duce la un nivel mai bun decât meciurile cu Clinceni și Botoșani din play-off.
Marea lui problemă o reprezintă tocmai inteligența sa. Conștient că e un fotbalist valoros și mai mobilat intelectual decât colegii lui, Tănase are momente în care devine arogant pe teren, iar sentimentul ăsta se transformă într-o formă de suficiență. Rezultatul e o scădere de randament pe care golurile date în Liga 1 reușesc de multe ori să o acopere.
Într-un campionat mai puternic, însă, Tănase n-ar mai avea dreptul la această marjă de eroare. Dar poate că o ligă mai tare - cu o concurență și cu rigori mult mai aspre - nu-l va mai lăsa să viseze pe teren la valoarea lui, ținându-i mintea ocupată strict la meserie.
Atunci, mintea ascuțită l-ar putea ajuta să își realizeze visele și potențialul.