OPINII  »  EDITORIAL DAN UDREA

Afară, afară, cu Chivulete din arbitraj!

Articol de - Publicat joi, 09 martie 2023 17:47 / Actualizat joi, 09 martie 2023 18:50

Ce facem cu cel care a produs tot acest circ al ultimelor săptămâni și care acum a fost invalidat de Comisia FRF, de fapt întrebarea e: cum trebuie să plătească Andrei Chivulete?

Comisia de Recurs a dictat rejucarea meciului Sepsi - FCU Craiova. Din minutul 0. Decizia e definitivă pe plan intern. Ultimul loc de play-off va fi decis pe teren, așa cum e normal să fie. Din acest moment însă, fotbalul are o mare problemă. Și poartă un nume: Andrei Chivulete.

Burleanu și Vassaras îl declaraseră deja nevinovat

Acest arbitru a decis să oprească definitiv un meci, invocând scandările xenofobe ale suporterilor olteni. Una dintre acestea a fost: "Afară, afară, cu ungurii din țară!". Acum, același domn arbitru, protejatul numărul 1 din arbitrajul românesc, e infirmat total de o comisie a FRF. Decizie care se traduce în felul următor: "centralul" a greșit oprind meciul, acesta trebuie reluat și jucat pe teren!

Problema numită Chivulete are și complici: FRF și Kyros Vassaras. Pe rând:

- la numai o zi după evenimentele de la Sf. Gheorghe, Răzvan Burleanu s-a exprimat pe respectivul subiect și i-a luat apărarea arbitrului, susținând că a urmat exact procedura corespunzătoare. Păi, ceva nu se leagă, domnule președinte de la Casa Fotbalului: dacă arbitrul a respectat regulamentul și procedurile, atunci de ce nu avem o decizie de 3-0 la "masa verde"? Fiindcă "Rejucare" și "Chivulete a procedat corect" nu pot fi complementare.

- Kyros Vassaras a luat-o și el înaintea comisiilor și l-a considerat deja nevinovat pe Chivulete pentru modul în care a procedat la Sf. Gheorghe. L-a delegat de atunci etapă de etapă, într-o sarabandă de mixuri central-VAR-central, care arată că în arbitraj continuă să conteze doar spatele, relațiile și influența, în niciun caz competența. Chivulete deschisese o polemică întreagă, însă el continua să arbitreze și să primească încredere ca și cum deja s-ar fi decis că a procedat corect

Afară, afară, cu Chivulete din arbitraj!
După ce, inițial, s-a decis victoria lui Sepsi cu 3-0, Comisia de Recurs a hotărât ca meciul să se rejoace din minutul 1

Cum a fost invalidat Chivulete

Dacă Sepsi - FCU Craiova se rejoacă, atunci înseamnă că avem un vinovat principal pentru tot acest circ al ultimelor săptămâni. Chivulete junior nu poate scăpa nesancționat, doar fiindcă e ținut în brațe de ceva ani de o comisie a arbitrilor, condusă de un grec, ținut și el, la rândul lui, în brațe de Burleanu, doar pentru că are o relație la nivel înalt în structura UEFA.

Dacă am fi avut o decizie de forfait și 3-0 pentru Sepsi, atunci arbitrul acelui joc era validat pentru ceea ce făcuse în teren. Așa, cu cluburile readuse la stadion, cu spectatorii și telespectatorii rechemați să vadă meciul, cu întreg campionatul dat peste cap, fiindcă inclusiv programarea acestui joc dincolo de etapa 30 forțează grav regulamentul, nu se poate accepta clemență pentru singurul vinovat al haosului produs. 

Pentru că dacă o facem, atunci riscăm să vedem tot mai des arbitri care, în tentativa lor de a fi personaje principale și știind că au spatele asigurat, își vor permite să oprească definitiv meciuri și doar dacă li se va părea că doi-trei spectatori au scandat rasist și xenofob.

Arbitrul sistemului, invalidat chiar de sistem

Chivulete a jucat la cacealma prin decizia luată la Sf. Gheorghe. A crezut că va deveni un stindard al apărării unor drepturi și s-a grăbit să oprească un meci care acum trebuie reluat de la început. A gândit probabil că orice face pe teren va fi validat în birouri. În toți acești ultimi ani așa au și stat lucrurile: a transformat faulturi în atac în penalty-uri și invers, a închis ochii la eliminări clare, însă mereu a fost protejat și împins tot mai sus de sistem. 

Un sistem care va încerca să-l păstreze în continuare, dar din acest moment există un singur refren de care acest central trebuie să aibă parte: "Afară, afară, cu Chivulete din arbitraj!".


Comentarii (105)
simedre_ion
simedre_ion  •  11 Martie 2023, 11:52

Excelent articol ! Perfect de acord !

atthur
atthur  •  11 Martie 2023, 07:47
Postat de ce_o_mai_face_karagandy pe 10 Martie 2023, 08:16

Olaru a jucat la Steaua ??? Tare prost esti bah randoame ...trezeste-te bah !! Suntem in 2023 !! Fcsb nu mai este franciza stelei ...a uitat nea gigi sa plateasca ratele .. bah stii cum este cu Steaua ?? Exact ca la mostenire ...degeaba ai grija de un moș si stai in casa lui , cand moare vine nepotul "Talpan" si ia tot !! Pentru ca este mostenitorul de drept ...iar tu ramai pe drum ..dormi pe unde apuci ( buzau, berceni , national arena) *** .....

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Sqr.Q
Sqr.Q  •  11 Martie 2023, 06:10
Postat de liozmr pe 10 Martie 2023, 13:23

Pe bune, d-le deontolog, ce spune REGULAMENTUL ???? l-a respectat arbitrul? daca da, restul sunt "manarii" de Romanik, daca ascutam unul dintre infractorii dovediti ai tarii, evident daca asimilam anii de puscarie cu ani de facultate de drept...Mititelu, analistii...MM Stoica, Becali, Popescu...etc, avem un fotbal plin de puscariasi care se baga si sunt bagati in seama, care zbiara mai tare si mai mult castiga.

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (105)
Comentează