OPINII  »  EDITORIAL DAN UDREA

Ce găsim în spatele lui „dacă nu v-aţi vaccinat...”, singurul alibi al statului român?

Articol de - Publicat miercuri, 13 octombrie 2021 22:41 / Actualizat joi, 14 octombrie 2021 00:48

Nu e un text explicit despre vaccinaţi versus nevaccinaţi, dar e un text despre cum ştie România să facă faţă acestui raport. Care în momentul de faţă arată aşa: 32% vaccinaţi - 68% nevaccinaţi.

Care e legătura cu sportul, cu fotbalul, sunteţi pe punctul de a întreba, nu? Legătura e ceea ce s-a întâmplat luni şi marţi seară în câteva din meciurile din preliminariile CM. Nu ştiu câţi dintre dumneavoastră aţi văzut, de exemplu, partida Albania - Polonia. Eu am văzut-o şi ceva m-a şocat: tribunele arhipline. Stadion full. La Tirana! Cum naiba e posibil aşa ceva?

Probabil că până şi albanezii au rezolvat pandemia vaccinându-se, numai noi am rămas ultimii pe acest pământ.

La miezul nopţii, în timpul rezumatelor celorlalte jocuri, cam acelaşi gen de imagini şi la Ucraina - Bosnia. Tribune aproape pline, 3 sferturi din capacitatea arenei deschisă publicului.

Ucraina trebuie să aibă şi ea un procent mare de vaccinare din moment ce îşi permite luxul de a avea 75% din arenă cu fani.

Dar să verificăm, din surse credibile, cum stăm noi comparativ cu cele două ţări, din perspectiva vaccinării. Noi, care avem stadioanele doar 50% deschise fiindcă ne spun, pardon, ne ceartă autorităţile cu acelaşi slogan: "Dacă nu v-aţi vaccinat!".

Aşadar, raportările oficiale. La zi!

România 32% vaccinaţi

Albania 34% vaccinaţi

Ucraina 18% vaccinaţi

Păi, şi atunci cum facem? Înseamnă că autorităţile din cele două ţări nu sunt responsabile, precum cele din România, şi, în lipsa unui procent mare de persoane imunizate, lasă oamenii să-şi facă de cap pe stadion. Îmi imaginez cifre horror în dreptul acestor ţări în privinţa morţilor, din moment ce România raportează peste 400 de decedaţi, în condiţiile în care are şi restricţii.

Dar, ce să vezi?, concluziile sunt într-adevăr surprinzătoare, însă în cu totul alt sens. Iar comparaţia, pentru a fi relevantă, trebuie să fie raportată la milionul de locuitori, din moment ce Ucraina are o populaţie mai mult decât dublă faţă de noi, iar Albania de vreo 7 ori mai mică.

Ce găsim în spatele lui „dacă nu v-aţi vaccinat...”, singurul alibi al statului român?
În România sunt 10.814.828 de doze de vaccin administrate până în prezent

Datele zilei de 12 octombrie

- România: 23 de morţi la milionul de locuitori

- Ucraina: 8 morţi

- Albania: 2 (DOI) morţi

Deci, la o rată de vaccinare aproape egală cu noi, Albania raportează de peste 10 (ZECE) ori mai puţine decese, iar Ucraina, care are cam jumătate din procentul nostru de imunizați, are de 3 ori mai puţini morţi! Acum avem şi răspunsul de ce la Tirana şi la Lvov stadioanele au fost mai populate decât la Bucureşti.

Totuşi, ce facem cu acel alibi pe care îl auzim din partea statului român la fiecare apariţie în public: "Dacă nu se vaccinează populaţia e normal să avem mulţi morţi". Oare e normal?

Există şi alte ţări în Europa, în afara României, care nu s-au vaccinat masiv. Nu e doar cazul Albaniei şi Ucrainei. Motivele sunt diverse, unele state poate că n-au avut acces la vaccin, mai ales cele din afara UE, altele poate că sunt "înapoiate" ca România, aşa cum sună multe dintre explicaţii . Pe această listă există Bulgaria, Serbia, Croaţia, Rusia, Muntenegru, Slovacia. Unele sunt sub procentul României, altele peste, dar nu cu mai mult de 10-12%.

Vă aşteptaţi probabil să vedeţi acelaşi raport sumbru şi în cazul lor, din moment ce în România se explică în fiecare zi că singura soluţie e vaccinarea, iar vina aparţine populaţiei fiindcă raportăm sute de morţi zilnic, pentru că nu a ales această cale a imunizării.

E cazul să vedem unde se află şi aceste ţări. Tot pentru ziua de 12 octombrie şi tot raportat la milionul de locuitori.

ŢARAPROCENT VACCINAREMORȚI
România32%23
Bosnia23%13,5
Bulgaria24%13
Muntenegru40%12
Ucraina18%8
Rusia34%6,6
Serbia44%6
Croaţia45%6
Slovacia45%3
Albania34%2
Belarus24%1,6

Comparaţiile nici măcar nu lasă loc interpretărilor. Surpriză, nu doar România e o ţară nevaccinată. Dar, iarăşi surpriză, de această dată pentru autorităţi, România e singura care n-are absolut nicio altă soluţie. Dacă Bulgaria, care e destul de mult sub noi ca vaccinări, are puterea de a diminua la jumătate numărul deceselor faţă de România, atunci e clar că avem o problemă gravă de tot în România cu statul care ne conduce.

Că valul 4 ne-a doborât din cauza nevaccinaţilor au avut grijă mai toţi să spună. Dar că statul român, prin oamenii lui de la conducere, prin sistemul sanitar, prin lipsa pregătirii acestui val, e şi el foarte mare vinovat n-am auzit aici, ci privind două stadioane din două oraşe care nu sunt nici New York, nici Londra şi nici Tokyo.

Aceleaşi lucruri ni le spun şi alte ţări, cele din tabelul de mai sus, care nu adună atât de mulţi decedaţi precum România chiar dacă sunt la 18-25% rată de vaccinare. 

De ce e România cel mai puţin pregătită, fiindcă sigur nu e cel mai puţin vaccinată? Statul să găsească un alibi şi pentru această povară! Comparaţiile cu Portugalia, Spania, Italia, Danemarca, Suedia şi alte ţări care s-au vaccinat ni le-au tot arătat. Însă pentru concluziile comparaţiilor cu ţările din jurul nostru cine e responsabil? Probabil că tot cetăţenii, vaccinaţi sau nevaccinaţi, nici nu mai contează, din moment ce am fost anunţaţi oficial, chiar de preşedintele ţării, că statul român a eşuat. Pentru aşa ceva nu s-a inventat niciun alibi. Încă!

Citește și:
Un kosovar „trădează” și își face praf conaționalii: „Imaturitate! Rrahmani ne-a pierdut meciul”
Nationala
Un kosovar „trădează” și își face praf conaționalii: „Imaturitate! Rrahmani ne-a pierdut meciul”
Ion Țiriac a „incendiat” internetul cu apariția controversată de la Turneul Campionilor » Ce scria pe șapca miliardarului: imaginile au apărut pe transmisiunea live a finalei
Tenis
Ion Țiriac a „incendiat” internetul cu apariția controversată de la Turneul Campionilor » Ce scria pe șapca miliardarului: imaginile au apărut pe transmisiunea live a finalei
UEFA nici nu a stat la discuții și a refuzat pe loc cererea României » Ce solicitase FRF, imediat după abandonul naționalei din Kosovo
Nationala
UEFA nici nu a stat la discuții și a refuzat pe loc cererea României » Ce solicitase FRF, imediat după abandonul naționalei din Kosovo

Comentarii (84)
mapsi77
mapsi77  •  17 Octombrie 2021, 21:42

Nenea ziaristul', nu te pricepi deloc la cifre cu atât mai puțin la analize.

641414609341688
Kaiara West  •  16 Octombrie 2021, 09:02
Postat de lagardere_72 pe 16 Octombrie 2021, 02:34

Nu are treabă procentajul. În Iunie procentul era mai mic (decalajul fiind mai mic comparativ cu România) și la meciul cu România am intrat cu test negativ (48 ore cel mult)

Tocmai ca procentajul decide intreaga politica de restrictii. Daca tin bine minte, in iunie nu erau inca ridicate toate restrictiile. Populatia facandu-si datoria civica sa se vaccineze in proportie satisfacatoare a determinat guvernul sa ridice toate restrictiile (bineinteles ca nu totul la liber, la evenimentele mari doar cu teste sau/si vaccinare) si a promis ca nu le mai introduce, daca nu se intampla ceva cu totul neprevazut. Iar, in ceea ce priveste accesul liber pe stadioane pe toata capacitatea lor, caci despre asta era vorba aici, totul a fost decis favorabil de procentul vaccinarii cu care autoritatile sunt multumite ca sa dea liber la capacitate maxima pe stadion...ceea ce nu poti face in Romania, la cat de putini sunt vaccinati, asta era ideea.

lagardere_72
lagardere_72  •  16 Octombrie 2021, 02:34
Postat de Kaiara West pe 15 Octombrie 2021, 03:23

In Regatul Unit al Marii Britanii peste 75% din populatie e vaccinata, pe cand in Romania este exact invers, peste 75% din populatie e nevaccinata. Deci compari mere cu pere si visezi ca statisticile te manipuleaza.

Nu are treabă procentajul. În Iunie procentul era mai mic (decalajul fiind mai mic comparativ cu România) și la meciul cu România am intrat cu test negativ (48 ore cel mult)

Vezi toate comentariile (84)
Comentează