OPINII  »  EDITORIAL

Sportul românesc de nota 10

Articol de - Publicat luni, 15 august 2022 13:44 / Actualizat luni, 15 august 2022 13:44

Luna august 2022 a reașezat România pe harta mondială a sportului și chiar dacă nu avem an olimpic, perspectivele sunt mult peste așteptări.

Din anii 90, sportul românesc s-a prăbușit treptat până după JO de la Sydney, când se părea că nimeni nu se implică, iar vorbele lui Tăriceanu că sportul nu este o prioritate erau ștampilate în mințile care încercau să-i mai dea o speranță principalului ambasador al României.

Sâmbătă, David Popovici a uimit planeta, l-a trezit pe Michael Phelps, adică pe Poseidon din bazinul olimpic, „mitologicul” om cu 28 de medalii olimpice, dintre care 23 sunt de aur, iar acel 46:86 este noul 10 al Nadiei de la Montreal. 

Un puști de 17 ani a arborat drapelul tricolor în toate ziarele mari ale planetei, cu viteza sa din apă, cu stilul său fabulos, cu ambiția, dar mai ales că provine dintr-o țară, unde bazinele sunt numărate precum găinile dintr-o gospodărie săracă. 

Natația nu se oprește aici, din urmă vin și Vlad Stancu, Bianca Costea, să nu-l uităm nici pe Robert Glință. Nota 10 pentru Camelia Potec, o campioană pusă la locul potrivit, să conducă natația românească.

Ziua României, la Munchen

Canotajul n-a dezamăgit niciodată, pentru că acolo, Elisabeta Lipă știe rețeta. Îmi spunea vineri, într-un interviu la radio, că secretul este munca. Cu un buget anual de 3 milioane de euro, România luptă cu Marea Britanie, care are un buget de 16 milioane de euro, iar medaliile curg pe bandă rulantă. 

De fapt, Elisabeta Lipă este o făuritoare de medalii, de cele mai multe ori din cel mai prețios metal pentru sport. La Munchen, la Europene, în acest weekend, România a încheiat cu un bilanţ excelent, cinci medalii de aur şi trei de bronz, la dublu rame, feminin (Ioana Vrînceanu şi Denisa Tîlvescu) şi masculin (Marius Cozmiuc şi Sergiu Bejan), precum şi la dublu vâsle feminin (Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş) şi trei de bronz, la patru rame feminin (Mădălina Bereş, Iuliana Buhuş, Magdalena Rusu şi Amalia Bereş), patru rame masculin (Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan-Constantin Berariu, Florin Lehaci) şi patru vâsle masculin (Mihai Chiruţă, Ciprian Tudosă, Ioan Prundeanu şi Marian Enache). 

Sportul românesc de nota 10
Foto: Balint Czucz Photography / Facebook @Federația Română de Canotaj

Duminică, pe lângă aurul de la 8+1 feminin, delegaţia ţării noastre a adăugat medalia de aur cucerită de Ionela Cozmiuc, simplu vâsle, categorie uşoară. Titlul mondial obținut de Cătălin Chirilă la canoe simplu pe 1.000 de metri, este absolut fantastic, obținut tot în august, la început.

Mihai Rusu, fosta voce Europa Liberă, care locuiește în Munchen, a fost prezent în Parcul Olimpic, unde nemții i-au spus, atât lui, cât și Elisabetei Lipă: „Rumänischer Tag”, adică zi românească. Putem spune Ziua României la Munchen, dacă adăugăm și cele 6 medalii, 2 de aur, 2 de argint și 2 de bronz, la Europenele de Junioare de gimnastică.

Simona, tot timpul Simona

Deși i se cântă prohodul de vreo 2 ani, Simona Halep, reprezentanta României cu cele mai multe apariții în presa internațională, în ultimii 10 ani, câștigă turneul de la Toronto și se apropie de top 5 WTA, le suflă în ceafă fetelor din noul val, Iga Swiatek, Paula Badosa, iar un US Open fără greșeală i-ar face să-și înghită cuvintele pe haterii de tastatură, oamenii care nu-s în stare să fie pe locul 1 nici măcar la spălat șoșete. 

Iar sportul românesc pare că se trezește. Imaginați-vă că de 10-11 ani, când suntem puși în ipostaza de a alege 10-15 sportivi români, abia îi găseam. În 2022 nu mai avem emoții și cu siguranță nu este doar un foc de paie. 

Să vă dau câteva exemple, în afara celor de mai sus: avem bronz la Mondialele de scrimă, Maria Boldor, iar pe echipe începem să ne mișcăm bine de tot: la handbal avem 3 echipe în Liga Campionilor, Clujul participă în EuroCup la baschet, Voluntari joacă în calificări pentru Liga Campionilor, tot baschet, la volei echipele sunt fortificate și în cel feminin an de an ajungem în fazele finale, la rugby a reapărut selecționata “Lupii”, care va participa într-o cupă europeană, fără francezi și britanici, iar fotbalul are 3 din 4 echipe în play-off-ul Conference League. Sportul românesc poate, important este să se dorească și mai mult! 

Citește și:
Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”
Special
Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”
Românul de 4 milioane de euro, OUT » A rămas fără echipă, oficial: „Sunt recunoscător”
Stranieri
Românul de 4 milioane de euro, OUT » A rămas fără echipă, oficial: „Sunt recunoscător”
Îl recunoști? » Imagini geniale cu șeful din Superliga la 14 ani: „Primul idiot din generația mea care a învățat să facă asta”
Superliga
Îl recunoști? » Imagini geniale cu șeful din Superliga la 14 ani: „Primul idiot din generația mea care a învățat să facă asta”

Comentarii (8)
Spiry
Spiry  •  16 August 2022, 13:30

Sportul românesc e la pământ. Câțiva sportivi de excepție nu schimbă fundamentul. Și apropo România e vicecampioană Europeana la echipe mixte. La Bridge. Sunt curios câți redactori din GSP știu că bridge-ul este sport.

neacaisa
neacaisa  •  16 August 2022, 00:40

scuze, dar nu aveti dreptate. sportul romanesc e in continuare in nevoie de reforma asa cum era si in anii trecuti, si restul federatiilor in afara de cele 2 exemple (inot si canotaj) nu prea se pot lauda cu niste imbunatatiri ale rezultatelor. nu putem sa putem in carca unui copil si a unei singure federatii totul. exemplele date in editorial sunt puerile (de exemplu, maria boldor a fost o surpriza uriasa, fiind clasata in afara top 100 mondial inainte de acel campionat mondial - nu avea niciun rezultat notabil la etapele de cupa mondiala/grand prix. la fel si legat de sporturile de echipa unde in afara de rugby nu avem cu ce ne lauda la nivel de nationala, iar cluburile locale se bazeaza in proportie de 80% pe jucatori si jucatoare de afara). e nevoie de multa munca si daca ne imaginam ca sportul romanesc a renascut doar prin atat, ne furam singuri palaria.

otelul2011
otelul2011  •  15 August 2022, 22:33

❤️❤️❤️doar un mare BRAVO, din partea mea, tuturor sportivilor Români. Felicitări

Vezi toate comentariile (8)
Comentează