OPINII  »  EDITORIAL

A pornit ca din pușcă!

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat miercuri, 09 august 2023 15:24 / Actualizat miercuri, 09 august 2023 16:04

Cred că destui au fost neplăcut surprinși citind în Gazetă că lotul lui Nordsjaelland e evaluat peste cel al FCSB. Că are o cotă de piață superioară. Totuși, chiar dacă i-o fi impresionat pe unii fani români, vicecampioana Danemarcei e o echipă lipsită de anvergură. Fondată în 2003, ea reprezintă un orășel, Farum, cu numai 20.000 de locuitori, Buftea ori Codlea, situat pe insula Zealand, la 20 de kilometri nord-vest de Copenhaga.

Purtând numele Right to Dream Park, Parcul Dreptul de a Visa, detalii mai jos, arena lui Nordsjaelland numără 10.300 de locuri, dintre care 9.900 pe scaune. O altă dovadă că discutăm despre un club fără cine știe ce CV e și aceea că el a câștigat titlul de campioană o singură dată, în 2012.

Revenind la jucători, constatăm că numai căpitanul Darius Olaru, cotat la 5,3 milioane de euro pe transfermarkt.de, se poate compara cu Ernest Nuamah (6 milioane), Marcus Ingvartsen (5,5) ori Adamo Nagalo (5) din tabăra adversă. Dintre aceștia, vârful de atac Ingvartsen, 27 de ani, e cel mai iubit de tribune și pentru că s-a născut în Farum. Unde s-a întors în 2023 după ce, plecat în 2017, a jucat în Belgia (Genk) și în Germania (Union Berlin, Mainz).

Golgheterul all-time al Danemarcei U21, Ingvartsen are doar o prezență în prima reprezentativă, la 8-0 cu Moldova în 2021, când a și înscris ultimul gol. Ușor de dedus că vorbim despre un fotbalist important, nu însă despre un superstar.

Ceilalți, atacantul Nuamah, ghanez de 19 ani, și fundașul central Nagalo, 22, ivorian din naționala Burkinei Faso, sunt produse ale Academiei Right to Dream, înființată în 1999 la Accra, capitala Ghanei, de Tom Vernon, scouter al lui Man Utd trimis de Sir Alex Ferguson să caute talente pe Continentul Negru. Așa i-a descoperit pe Nuamah și pe Nagalo, dar și pe "Nana" Boateng, dat recent de CFR Cluj în Coreea de Sud la formația antrenată de Dan Petrescu. Cert e că dacă-i va vinde pe cei doi N, ca și pe mijlocașul ivorian Mohamed Diomande, 21 de ani, crescut tot la Right to Dream, vicecampioana daneză se va umple de bani. Oferte există din belșug.

A pornit ca din pușcă!
Hoff Thorup, managerul lui Nordsjaelland. Foto: Imago Images

Deși cu manager nou și foarte tânăr, Hoff Thorup de 34 de ani promovat din secund în ianuarie 2023, Nordsjaelland a pornit în actualul campionat ca din pușcă, asemenea lui FCSB. Cu 3 succese din 3 meciuri. Duminică, după 0-1 la pauză, a învins-o pe Brondby cu 3-1, goluri Ingvartsen (52), Nuamah (74) și Frese (80).

Judecându-i declarațiile, cum că echipa sa n-ar trebui să aibă probleme, că ea pornește ca mare favorită etc, Thorup pare foarte sigur pe el și pe calificare. Chiar ușor arogant. Se bazează probabil și pe avantajul asigurat băieților săi de gazonul artificial de pe stadionul din Farum.

Să sperăm însă că Thorup se înșală. FCSB are armele ei, între care un public minunat, de aceea nu-i cazul să se teamă foarte tare. Trebuie să fie vigilentă și să-și facă jocul, nu să tremure. Dacă reușește, nimeni și nimic n-o vor împiedica să meargă mai departe.

Citește și:

Țeapă de milioane luată de UEFA » Unde a putut fi urmărită ilegal finala Ligii Campionilor
Liga Campionilor
Țeapă de milioane luată de UEFA » Unde a putut fi urmărită ilegal finala Ligii Campionilor
Cei 4 jucători de la Real Madrid care au intrat definitiv în istoria fotbalului după finala Champions League
Liga Campionilor
Cei 4 jucători de la Real Madrid care au intrat definitiv în istoria fotbalului după finala Champions League
Reporterii GSP au surprins scenele tensionate de la porțile arenei Wembley » Ce s-a întâmplat la câteva minute după finala UCL
Liga Campionilor
Reporterii GSP au surprins scenele tensionate de la porțile arenei Wembley » Ce s-a întâmplat la câteva minute după finala UCL

Comentarii (82)
1945sv0509
1945sv0509  •  10 August 2023, 17:31

Nea Ovi, pacat ca la varsta dumitale inca nu ai simtul calitatii.

jean_gabin
jean_gabin  •  10 August 2023, 17:20

Nikicipa tu esti altul care citeste alba si pricepe neagra. Afla ca nu Dl Ioanitoaia il compara pe Olaru cu fotbalistii lui Nord… il compara chiar transfermarkt. Care nu o fi cel mai corect cantar ca este si el facut de om deci subiectiv dar macar el constituie un important indiciu orientativ pe piata internationala. Altul mai bun nu stiu sa existe.

vichart
vichart  •  10 August 2023, 16:27
Postat de VanBasten pe 10 August 2023, 09:41

Inteligentule, meciul era terminat in minutul 70, la 0-5.

prostule,meciul nu era terminat la pauza. si totusi am schimbat toti jucatorii. dar esti prost,esti singurul care tot insista pe prostii fiind clar ca am jucat cu rezervele ambele meciuri 85% din timp. si asta doar ca am adaugat si portarul care nu il puteam schimba.

Vezi toate comentariile (82)
Comentează