OPINII  »  EDITORIAL

La Tokyo cu Rădoi!

Articol de - Publicat miercuri, 14 aprilie 2021 13:12 / Actualizat miercuri, 14 aprilie 2021 22:31

Nu mă așteptam ca FRF să se dezică de actualul selecționer. Să-l demită, chiar dacă, în premieră istorică, România a pierdut în fața Armeniei. 

Mirel Rădoi a rămas ce-a fost și în ziua numirii sale, soluția cea mai comodă și cea mai ieftină pentru Burleanu et Comp. Nu și cea mai indicată. Doar că atunci când n-ai bani, și FRF chițăie, nu visezi la variante gen Olăroiu, Dan Petrescu, Reghecampf sau Șumudică. Te mulțumești cu puțin și te amăgești că puținul e mult.

Să fim cinstiți și să convenim că niciun antrenor cu cotă nu ia naționala din patriotism. Doar pentru glorie. Fiecare pretinde că nu-l interesează banii, dar lucrurile nu stau niciodată așa. Cei în cauză nu trebuie însă repudiați. Totuși, câți dintre noi ar proceda altfel?!

După ce a ratat în 6 luni barajul pentru Euro 2020, grupa de Nations League și startul calificărilor la CM 2022, exista posibilitatea ca Rădoi însuși să se simtă cu musca pe căciulă și să se retragă. Cum nu s-a socotit vinovat, el va continua și, ca obiectiv imediat, va conduce reprezentativa olimpică la JO 2020, competiție la care "tricolorii" vor fi prezenți după 57 de ani. În perspectiva acesteia, Rădoi a și anunțat un lot lărgit de 61 de fotbaliști.

Cam mulți, în opinia mea, parcă adunați cu furca, notând că la Tokyo vor putea fi înscriși numai 18. Demersul nu-i de criticat în condițiile în care întrecerea olimpică nu se încadrează în datele FIFA și, ca atare, cluburile nu-s obligate să cedeze jucători pentru JO. Întrucât 24 din cei 61 provin din campionate străine, Nedelcearu, R. Marin, N. Stanciu, I. Hagi și alții, e greu de presupus că li se va permite să onoreze convocarea. Afirmația îi vizează și pe cei 8 chemați de la FCSB. Ei ar putea fi angajați în perioada 22 iulie-7 august în preliminariile cupelor continentale.

Când s-a ridicat problema cine să conducă naționala în Japonia, s-a stârnit o întreagă polemică, la care n-am participat fiind plecat din țară. Destui au strâmbat din nas la auzul numelui lui Rădoi, probă că într-un recent sondaj întreprins de GSP.RO doar 31% din cei peste 35.000 de votanți au optat pentru el. În timp ce 58%, aproape dublu!, l-au preferat pe Adrian Mutu, tehnicianul de la U21.

La Tokyo cu Rădoi!
Adi Mutu și Mirel Rădoi

Dac-am ține cont de dictonul latin Vox Populi, Vox Dei, s-ar cuveni mers pe mâna lui Mutu. Fie și în ideea că, deși la începuturile meseriei, acesta a dovedit reale calități de antrenor pe parcursul rendez-vous-ului european din martie. În ciuda impresiei frumoase lăsate de Mutu, părerea mea e că echipa de la Tokyo trebuie încredințată lui Rădoi.

Nu pentru c-aș fi vreun admirator al acestuia. Ori pentru c-aș considera, asemenea vigurosului CTP, că Rădoi gândește un fotbal al viitorului cu care, mai devreme sau mai târziu, naționala noastră va sparge norii. Nicidecum. Din contră, stilul de a fi ofensiv cu orice preț mi se pare riscant. Chiar utopic. O construcție fără temelie ce se surpă ușor.

Pe de altă parte, selecționerul a greșit des și grav. De pildă, a introdus atacanți când era cazul să se apere și apărători când se impunea să atace! Să nu se supere, dar i-a lăudat pe băieți că s-au comportat onorabil la 0-1 cu nemții, ca peste 3 zile, la Erevan, să schimbe 6 din ei, peste jumătate de echipă!

Principalul reproș adresat lui Mirel Rădoi e că-i lipsit de experiență. Tocmai de aceea, ca s-o câștige, el trebuie responsabilizat și trimis la JO. Să i se dea și a patra șansă ori, de ce nu?, să-și rupă gâtul. Dar trebuie pus la treabă. 

Citește și:

Ce caută Rădoi în Japonia?
editorial cătălin țepelin
Ce caută Rădoi în Japonia?

Comentarii (18)
sakamoto
sakamoto  •  14 Aprilie 2021, 18:53

Radoi n-a fost dorit la Craiova. Din diverse motive. Unul dintre motive, ar fi lipsa de experienta. Adica lipsa de rezultate si valoare. Dar este dorit la Nationalele Romaniei. Mai devreme sau mai tirziu va pleca de peste tot. Du-te Mirele tata. Du-te! La copii, la juniori. De acolo se incepe. Nu ca Regele Hagi, direct de la Nationala.

valentindragobete
valentindragobete  •  15 Aprilie 2021, 07:35

Am citit editorialul domnului autor care mi-a adus aminte de-o gluma foarte veche, cu un nenea care spărgea lemne si o așchie a sărit din buștean si s-a tot învârtit in jurul lui dar pana la urma tot in ... a intrat ! Cam asa si cu Radoi si amețeala argumentata de ce sa nu fie numit la Tokio pentru ca apoi sa aprobe pozitiv numirea ăstuia !!! Chesti socoteli, cum ar veni ...

21lva
21lva  •  14 Aprilie 2021, 19:41

Cat de importante mai sunt nationalele pentru fotbalul adevarat? Nu e greu de observat ca balanta intre bani si glorie inclina din ce in ce mai mult in favoarea primilor. Multi jucatori importanti (si aici nu ma refer la cei romani, ca nu mai avem asa ceva) privesc convocarile astea la diverse ligi ale natiunilor si asa mai departe ca pe o corvoada. Grija principala este sa nu oboseasca prea tare sau, doamne fereste, sa capete vreo accidentare. In ceea ce priveste nationalele mici, inclusiv a noastra, rolul de selectioner ar trebui sa devina unul part-time. Urmatorul meci care conteaza e prin septembrie. Ce antrenor cu cota si pasiune pentru meserie vine sa stea degeaba 5-6 luni de zile ca sa astepte un meci? Niciunul. Asa ca discutia asta cu Dan Petrescu, Sumudica, R. Lucescu, Olaroiu etc e moarta din fasa. Nationala noastra e interesanta pentru antrenori fara cota si fara cautare pe piata. Sa-si imbunatateasca CV-ul sa prinda si ei un Al Kebab ceva. Ca performante cu nationala Romaniei nu o sa ai niciodata sa te duci in campionate din Vest. Asadar, selectionerul pe care-l avem acum e cel pe care-l meritam. La acelasi nivel cu jucatorii si cu managementul federatiei. Axa Burleanu - Stoichita - Radoi - Chiriches. Armonia e perfecta si se reflecta fidel in rezultatele echipei. Unde trebuie sa lucram noi este nivelul asteptarilor. E greu, dar hai sa facem efortul sa acceptam ca nu mai reprezentam nimic in fotbal la nivel de nationale.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează