OPINII  »  EDITORIAL

Loți și Edi

Articol de - Publicat joi, 03 februarie 2022 16:21 / Actualizat joi, 03 februarie 2022 16:25

Întrucât am lipsit din țară, ba și la aproape 10.000 de kilometri distanță, n-am comentat finalul tratativelor cu Boloni privind preluarea naționalei și nici desemnarea lui Iordănescu jr. ca selecționer. Deși cu întârziere, o fac acum deoarece simt nevoia unor precizări.

Surprinzător și pentru mine, înainte de a ateriza la București, pe 6 ianuarie, Boloni m-a sunat pe celular. Mai conversam uneori, însă rar. De data asta, a zis că nu prea mai cunoaște lume în Capitală și c-ar dori să ne vedem ca să-și lămurească niște chestiuni. 

A rămas să ne întâlnim în aceeași seară, ceea ce nu s-a întâmplat. N-a mai sunat. Ulterior, am vorbit la telefon, mai ales în perioada petrecută de el la Tg. Mureș. Sincer, n-aș spune însă că am priceput care-i poziția lui în raport cu oferta federală.

Îmi cer scuze în cazul în care m-am înșelat și n-am înțeles ce vrea Loți. Adevărat, corect ar fi Laci, dar Loți s-a încetățenit și nu mai schimb. Acesta părea nehotărât, oscilant, uneori confuz. Când răspundea la telefon, când tăcea cu zilele. Așa am și dedus, nu cred că greșit, că propunerea FRF nu-l tenta în mod special.

Poate se temea, calculam atunci, de un eventual eșec. Oarecum logic în condițiile în care el însuși va declara după spartul târgului că fotbalul nostru actual nu dispune de talentele necesare formării unei naționale competitive.

Loți și Edi
Edi Iordănescu şi Loţi Boloni

Nu-i exclus să fi socotit, încercam să intru în mintea lui, că o nouă nereușită după cele suferite recent la Gent și la Panathinaikos i-ar putea chiar încheia cariera la 68 de ani. Prăbuși definitiv.

Pe de altă parte, mi-era clar, îmi este și în prezent, că soluția Boloni era, prin prisma experienței și a cărții de vizită, soluția cea mai bună după refuzurile lui Gică Hagi, Răzvan Lucescu și Dan Petrescu. 

La CV, varianta Loți era indiscutabil superioară și de preferat celeilalte. Deși Edi Iordănescu era, și e, considerat un tehnician promițător. Ambițios, pregătit și dornic de afirmare, dar aflat abia la început de drum.

Totuși, măcar teoretic, el ar beneficia de un avantaj. În sensul în care, la numai 43 de ani, ar găsi mai ușor entuziasmul scoaterii „tricolorilor” din tunel.

S-a pornit apoi scandalul legat de instalarea lui Edi ca „principal” la Tg. Jiu ca urmare a sugestiei, a ordinului, politicianului Gabriel Oprea, prieten cu Puiu Iordănescu, „Antrenorul secolului”. Și admițând că așa au stat lucrurile, adică urât, n-aș fi dat mare importanță. N-aș fi făcut din țânțar armăsar. În fond, nu-i nimic anormal, iar condamnabil și mai puțin, ca un părinte, oricare, să caute să-și ajute copilul.

Părerea mea e că, din moment ce a fost numit, Edi Iordănescu trebuie susținut și încurajat, nu luat peste picior. Repet, soluția Boloni era mai bună, dar s-o uităm. Să privim înainte, nu înapoi.

Pentru noul selecționer, simplificând la maximum, pledează maniera în care CFR Cluj a câștigat cu el pe bancă titlul în 2021. Iordănescu jr. i-a succedat lui Dan Petrescu din etapa 12, când CFR ocupa locul 3, la 6 puncte în spatele FCSB. Grație unui parcurs excelent, 20 de victorii, 5 egaluri, 4 înfrângeri, formația din Gruia nu numai că a terminat prima, dar și cu 9 puncte avans față de FCSB! Ca atare, meritul lui Edi nu poate fi contestat decât în măsura în care cineva e de rea-credință.


Comentarii (27)
stalky
stalky  •  05 Februarie 2022, 01:23

"De unde nu este, nici Dumnezeu nu cere". Si mai rau, nici nu da. Asa ca nici tata selectionerilor,nu poate sa faca bici din nimic. La noi asta este. De fapt nu este. Noi nu avem. Oriunde te uiti, zero barat. Nu poti construii incepand cu acoperisul. E adevarat, acoperisul il vezi de la distanta , numai ca vine un vant dinspre Albania si ti l da de pamant. Pai nu poti taticu' fara un punct de sprijin , macar. Unii ar fi mutat pamantul daca ar fi avut un punct de sprijin.Dar noi nu invatam nimic. Am ramas tot la primul purcelas. Nu putem trece la urmatorul. Ne plac paiele. Numai ca paiele e fragile. Intr o vreme le mai amestecam cu pamant dar cred ca e timpul sa trecem la alt nivel. Altfel ne credem pe cai mari si de fapt noi suntem in ***' ***. Alta poveste din care nu am invatat nimic. In rest, HAI ROMANIA ! ca doar asta ne a mai ramas.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

189254898748309
Claude SH  •  04 Februarie 2022, 19:50
Postat de birdibel pe 03 Februarie 2022, 19:27

Bölöni a ezitat sa preia nationala, i-a fost teama ca nu va putea face armăsari dintr-o adunătura de gloabe. Putea sa o faca mai elegant. Ghinionul lui Iordănescu mic este ca toți așteptam o minune de la el. Avantajul e ca, de acolo unde suntem, nu putem privi decât in sus. Dacă nu s-a ramolit, tăticul îl va ajuta cu sfaturi bune, dar Edi are nevoie in primul rând de ajutor de Sus.

Cred ca Iordănescu va face o selecție după ADN-ul Naționalei. Vei vedea după cele doua meciuri de pregătire ca e altceva. Alta clasa fata de Radoi

189254898748309
Claude SH  •  04 Februarie 2022, 19:46
Postat de Gigi Contraro pe 04 Februarie 2022, 16:06

1. Intelegem ca este normal traficul de influenta si numiri pe filiera politica, este induiosator cum tatal are grija de fiu, nu conteaza ca ilegal. 2. De ce Edi nu are aceleasi clauze de performanta care i se impuneau lui Boloni? De ce brusc este un alt contract? 3. De ce trebuie sa sustinem un antrenor in care nu credem si care este impus de FRF, asa cum anterior a fost pus Radoi care a chemat jucatori la lot pana nu au mai ramas? 4. Nu este "antrenorul nostru" - este antrenorul FRF-ului, pus de Burleanu si Stoichita, este o diferenta acolo.

Edy Iordănescu a demonstrat ca e un antrenor bun. Nu e de teapa lui Radoi, are un deceniu în plus de antrenorat. E campionul la zi, doar a fost antrenorul campioanei. Altceva ar trebui sa ne preocupe. Jocul Naționalei. Mulți dintre cei care au jucat la turnee finale precum Dumitrescu, Raducioiu, Gica Popescu, ei au spus-o clar. Nu ar trebui sa ne avantam în atac, ar trebui sa contraatacam. Acesta e ADN - ul Naționalei care a obținut performante

Vezi toate comentariile (27)
Comentează