OPINII  »  EDITORIAL

Noul CFR

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat vineri, 28 iulie 2023 15:31 / Actualizat vineri, 28 iulie 2023 16:10

Încă de la tragerea la sorți s-a apreciat că, dintre formațiile noastre angajate în Conference League, cea mai grea misiune îi revine lui CFR Cluj. Logic. Adana Demirspor pleca favorită în condițiile în care ea, clasată în SuperLig imediat după "troica" de aur formată din Galata, Fener și Beșiktaș, beneficia de un buget anual de peste 30 de milioane de euro. De aproape 3 ori mai mare decât cel, de circa 12 milioane, al clubului din Gruia.

Nu doar banii o recomandau pe AD, ci și alte ingrediente necesare performanței. Între ele, o arenă modernă cu 33.000 de locuri, pe care suporterii pătimași dintr-un oraș (situat în sudul țării) cu un milion de locuitori obișnuiesc s-o umple meci de meci, un antrenor instalat deunăzi, pe 1 iulie, nimeni altul decât celebrul fost internațional olandez Patrick Kluivert, 79 de selecții, dar și, ulterior, secundul lui Van Gaal la Mondialul din Brazilia 2014, când "Portocala mecanică" a luat medalia de bronz etc.

Veți zice că bugetul e important, dar nu decisiv. De acord. Nu el face rezultatele. Atât că, grație unei vistierii pline, Demirspor și-a permis să aducă fotbaliști cu CV, pe care-i plătește și cu un milion de euro pe an! Între ei, pe marocanul Belhanda, trecut pe la Dinamo Kiev, Schalke 04 și Nice, pe francezul Stambouli (ex-PSG), pe senegalezul B. Ndiaye (32 A) și pe alții.

Nu demult, l-a achiziționat și pe Carlos Almeida da Cunha, supranumit Nani, "monstru sacru" cu 112 prezențe în naționala Portugaliei, câștigător de Champions League cu Man. Utd. Deoarece va împlini 37 de ani pe 17 noiembrie, Nani va sta des pe bancă, precum la Cluj, dar va ajuta la imagine.

Noul CFR
CFR Cluj a remizat, 1-1, cu Adana Demirspor (foto: facebook/CFR Cluj)

Ei bine, CFR i-a rezistat unui asemenea adversar redutabil, iar prestația "feroviarilor" trebuie evidențiată și în ideea că tehnicianul italian Andrea Mandorlini, el însuși recent sosit, s-a văzut nevoit să titularizeze câțiva jucători abia veniți. În frunte cu israelianul Morgan, grecul Tachtsidis și congolezul Avounou, care s-au cunoscut cu prilejul partidei de joi, debutanți!

Ca lucrurile să fie și mai clare: din echipa aliniată de Dan Petrescu în noiembrie 2022 contra lui Ballkani, 1-0 la Cluj tot în Conference, au jucat cu AD doar Cr. Manea, Cvek și Yeboah, Camora fiind accidentat la ora respectivă. Deci nu există dubii că vorbim despre un alt CFR Cluj. Unul nou.

În ciuda acestor inconveniente, a problemelor cu care se confruntă orice garnitură în formare, CFR n-a plecat steagul. S-a scris că, la ce ocazii au irosit Belhanda (în două rânduri) și Ndiaye, ea a avut noroc. Corect, dar poate invoca și ghinionul, întrucât lui Cr. Manea, lui Ajeti și lui Camora puțin le-a lipsit să înscrie.

Nu încape îndoială că Demirspor pornește cu prima șansă pe teren propriu, pe New Adana Stadium, unde fanii creează iadul pe pământ. CFR nu trebuie însă socotită dinainte învinsă. Pe lângă dorința de afirmare a jucătorilor, calmul lui Mandorlini, care a părut stăpân pe situație, poate însemna cartea câștigătoare a clujenilor. Echilibrul italianului.


Comentarii (32)
1_0_1_0
1_0_1_0  •  29 Iulie 2023, 18:27
Postat de jean_gabin pe 29 Iulie 2023, 13:17

Nu cumva cumpararea lui Boateng i-a permis lui Petrescu sa plece in Coreea fara sa plateasca vreun ban din clauza prevazuta obligatorie in contract? Ca s-au inteles noi iti dam drumul inainte de termen dar tu ne iei un jucator pe o suma importanta.

E foarte posibil sa fi fost chiar asa. E ceva rau in asta? Sau, ce vezi tu? Ce ti se pare suspect? Sau doar te-a luat gura pe dinainte….

albusibiu
albusibiu  •  29 Iulie 2023, 14:42
Postat de Chris.Dumi pe 29 Iulie 2023, 09:48

Varsta isi spune cuvântul orice ai face, Mandorlini e septagenar, poate sa manance el ulei de masline si rosii la greu ca tot acea neputință specifică bătrânilor va dicta. Exemple mai sunt dar mai rare, in general iti vezi de nepoti. M-am mirat cum de nu l-au readus pe Șumudica, măcar așa sa facă o reparatie morală.

Reparație morală față de un gargaragiu?! Nu, mulțumesc! Șumudică să antreneze acolo unde merge dansul său din buric.

cita
cita  •  29 Iulie 2023, 14:32
Postat de jean_gabin pe 29 Iulie 2023, 13:17

Nu cumva cumpararea lui Boateng i-a permis lui Petrescu sa plece in Coreea fara sa plateasca vreun ban din clauza prevazuta obligatorie in contract? Ca s-au inteles noi iti dam drumul inainte de termen dar tu ne iei un jucator pe o suma importanta.

Sigur asa este! Bre nenea Jeane, da ce informat ești bre, mai ceva ca nea Ovidiu!

Vezi toate comentariile (32)
Comentează