OPINII  »  EDITORIAL

Să avem încredere!

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat joi, 07 septembrie 2023 15:05 / Actualizat joi, 07 septembrie 2023 16:36

Echipa noastră trebuie considerată favorită în meciul de sâmbătă cu Israelul și pentru că acesta, primul atu, va fi găzduit de Arena Națională. Ba și în fața unui public numeros. Galeriile marilor cluburi bucureștene și-au anunțat prezența și au promis să fie, acceptați clișeul, al 12-lea jucător al "tricolorilor".

De partea cărora mai sunt palmaresul direct și clasamentul FIFA. Ierarhie în care România ocupă locul 48, iar Israelul doar 76. 

Există deci suficiente motive să ne așteptăm la o victorie, asta și în ideea că băieții lui Edi Iordănescu și selecționerul însuși s-au declarat optimiști. Siguri pe ei. Să sperăm că nu numai conjunctural. Pentru poză.

Altfel însă, atenție!, adversarul e unul redutabil și merită tratat cu seriozitate maximă. Vigilent. Deoarece fotbalul israelian se află într-un progres accelerat. 

Să ne reamintim că selecționata sa U19 a ajuns în finala CE 2022, că U20 a terminat anul acesta a treia la CM și că U21 s-a calificat, de asemenea în 2023, într-o semifinală europeană. 

Să fim sinceri și să recunoaștem că nu ne-am mai fi încăput în piele dacă am fi realizat noi așa performanțe!

Să constatăm că israelienii ne depășesc și la alte capitole. Când formațiile noastre au dispărut in corpore din cupele continentale, Maccabi Haifa continuă în Europa League, iar Maccabi Tel Aviv în Conference. 

La fel, dacă nu mai întâlnim picior de jucător român în grupele Champions League, chiar niciunul!, israelienii sunt 5: Glazer (Steaua Roșie Belgrad), Peretz (Bayern), Lemkin (Shakhtar), Abada (Celtic) și Gloukh (Salzburg).

Să avem încredere!
Oscar Gloukh (în alb)

Adevărat, nu toți joacă meci de meci la club. Dar portarul Glazer (cu origini românești), mijlocașul Gloukh și aripa Abada intră de regulă titulari. În plus, Barak Bakhar, 43 de ani, o antrenează din mai 2023 pe Steaua Roșie, campioana Serbiei.

Cu voia dvs, o ultimă comparație. Oscar Gloukh, 19 ani, cumpărat de Red Bull de la Maccabi Tel Aviv cu 7 milioane de euro în ianuarie curent, e evaluat pe transfermarkt.de la 10 milioane. El a bifat în actuala stagiune 6 meciuri din 6, succese pe linie, a reușit un gol și un assist. 

Dintre "tricolori", cel mai bine cotați sunt "italienii" Răzvan Marin și Drăgușin, la 8 milioane fiecare. QED.

Am scris aceste rânduri nu pentru că ar trebui să ne temem de Israel. Nici vorbă! Deși pe un trend ascendent, reprezentativa pregătită de Alon Hazan, ex-selecționer la U16, U17 și U21, din 8 mai 2022 la națională, încă se caută și nu prea se găsește. 

Rezultatele din cursa pentru Euro 2024, între care egal cu Kosovo și victorie chinuită cu Andorra, ambele pe teren propriu, confirmă afirmația de mai sus. Ceva nu merge și nu s-o îndrepta chiar la București!

Tocmai de aceea, lăsând criticile, destule îndreptățite, e cazul să fim încrezători în forța și în șansa băieților noștri. Să ne păstrăm optimismul, să visăm!


Comentarii (33)
cita
cita  •  08 Septembrie 2023, 18:28
Postat de Acidutzu_67 pe 08 Septembrie 2023, 09:55

Corect! Amerucanii ni l-au furat si l-au transformat in basseball, sportul lor national.

De acord! Cu furatul, spune totusi ca a fost dus in America de Nord de catre emigrantii din Transilvania, undeva prin Sec. IXX-XX daca nu ma insel..... ce-i clar si adevarat, se vede cu ochiul liber cand asisti la meci de oina, felul in care arunci mingea si cum lovesti cu bata, cum alergi de colo-colo, etc. seamana "bucatica rupta" cu baseball-ul.

jean_gabin
jean_gabin  •  08 Septembrie 2023, 13:53

bimbi79 te faci de ras cu fiecare postare. Esti prostul de serviciu daca un neica nimeni ca tine a ajuns sa il invete pe Dl Ioanitoaia cum se face presa. Multi sunt penibili in societatea de astazi lipsita de repere dar tu esti campionul lor.

Dino
Dino  •  08 Septembrie 2023, 11:39

Intrebarea este ce cauta Israel in Europa?

Vezi toate comentariile (33)
Comentează