OPINII  »  EDITORIAL

Să zicem mersi!

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat duminica, 10 septembrie 2023 15:28 / Actualizat duminica, 10 septembrie 2023 15:51

Chiar așa, să ne declarăm mulțumiți de acest 1-1 cu Israel, consemnat la capătul unei întâlniri în care adversarii au jucat mai mult și mai bine! Cu 58% posesie în dreptul lor și cu superioritate la restul capitolelor, 16-9 la șuturi, 456-273 la pase etc, caseta tehnică nu lasă niciun dubiu.

Nu doar atât. S-ar cuveni să recunoaștem că "tricolorii" au obținut egalul de sâmbătă cu noroc. Împotriva cursului jocului, controlat de israelieni, ei au deschis scorul pentru c-au speculat, prin Alibec, o gafă a portarului Glazer. La șutul lui Stanciu, mingea a sărit din pieptul lui Glazer ca dintr-un perete!

Șansa le-a surâs elevilor lui Edi Iordănescu în special după pauză, pe parcursul unei reprize dominate autoritar de oaspeți. Majoritatea timpului s-a jucat doar în jumătatea noastră. 

Israelienii au pus o asemenea presiune încât parcă era antrenament la o singură poartă, nu meci oficial! A fost perioada în care careul lui Moldovan a părut o cetate sub asediu, numai că Gloukh a trimis balonul în bară (75), iar Moldovan a avut o intervenție providențială (88).

De spus și că Pușcaș a irosit o ocazie uriașă spre final, ea însemnând însă excepția de la regulă. Un eventual succes tricolor nu s-ar fi susținut. Doar că, stilul casei, rezultatul ar fi fost iarăși, ca și în Elveția, mai bun decât prestația.

Să zicem mersi!
România - Israel 1-1 (foto: Cristi Preda/GSP)

Lui Stanciu și celorlalți nu li se poate imputa, asta nu!, că n-au avut atitudine. Unitate și coeziune, armele invocate de Iordănescu jr. Băieții s-au încadrat în strategia (care?!) anunțată de selecționer ori măcar s-au străduit. 

Din păcate însă, greoi și previzibili, uneori de-a dreptul temători, preferând mingile lungi către nimeni stilului combinativ, ei n-au arătat suficientă calitate. Au vrut și au transpirat, dar n-au putut mai mult din pricină că nu știu mai mult. Regret să scriu, sunt limitați, atât că alții n-avem și cu ei trebuie să defilăm.

Ca atare, deși unii foarte tineri, în frunte cu Gloukh și Turgeman, ambii de 19 ani, israelienii au câștigat aproape toate duelurile unu contra unu. Ba ne-au și reamintit că în fotbalul cu pretenții se mai și driblează!

Alibec, prompt la gol, mai mereu însă fără sprijin, Bancu, foarte ofensiv, neobositul Stanciu și, înaintea tuturor, Horațiu Moldovan ar fi remarcații noștri. Ceilalți ar intra, părerea mea, la "și alții". 

Regretabil e și că toți cei introduși mai târziu, inclusiv Olaru, n-au adus nimic nou. N-au schimbat nimic. Edi a înlocuit degeaba întreg dispozitivul ofensiv, pentru că nici Mihăilă și nici Moruțan, "salvatorii" de la Lucerna, nu s-au văzut. Deși fiecare a prins peste jumătate de ceas.

Dacă și-a făcut cineva datoria și ar fi meritat din plin felicitări, acela a fost publicul, care a creat o atmosferă extraordinară. El a părăsit însă stadionul dezamăgit, fluierând și huiduind, pe bună dreptate, o evoluție sub așteptări a favoriților.

Totuși, acest 1-1 nu-i chiar atât de rău în condițiile în care, surprinzător, Kosovo a egalat-o pe Elveția la ultima fază și a complicat socotelile în grupă. Calificarea continuă să fie deschisă, e posibil orice, iar România, neînvinsă în 5 partide, rămâne în pole-position pentru locul 2.

 E însă necesar ca ea să bată marți Kosovo. Obligatoriu, sine qua non.


Comentarii (67)
raissa25
raissa25  •  13 Septembrie 2023, 00:20

Ți-a plăcut Pușcaș cu Kosovo? Ești de acord că modul cum a jucar e fix motivul pentru care nu joacă la club? E puternic? Și la ce îl ajută? Nu ai prefera un Elton care să dea și gol? Eu nu sunt de acord că nu avem nimic mai bun, doar că nu știu dacă ne uităm unde trebuie. Unde scrie că trebuie să se ia atacanți doar de la FCSB, CFR, CSU, Rapid etc? Na, că între timp a dat Stanciu gol. Hai România!

stefg
stefg  •  11 Septembrie 2023, 23:20
Postat de flob pe 11 Septembrie 2023, 08:59

De la dumneavoastră nici nu mai am pretenții. Devreme ce ridicați osanale celor care au îngropat fotbalul românesc și îi invitați la un podcast numit "prietenii lui Ovidiu" ce sa mai zic. Conduceți o redacție in care niciun băgător de seamă care sa scrie vreun articol despre performanțele românești de la canotaj și volei. Acolo unde nu cred că aveți vreun rătăcit trimis să ia niste reacții, sa ne transmită ceva, să simtă și sportivii ăia că și ei contează, că nu și-au rupt mâinile degeaba pe acolo. Adevărul e că Varna e și departe. Puteați macar să dați un anunț, se găsea vreun român la plajă sa vă dea niște informații sa le așterneți aici pe site-ul asta in care își fac loc toate bagatoarele de seamă croate sau dobrogene, dar nu își fac loc performanțele românilor.

Vezi ca redactoru sef e unu … Tepelin. Mare cunoscator de sport. Ai auzit de el ? E din generatia tanara, *** cam ca fotbalistii de pe la noi.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

torque07
torque07  •  11 Septembrie 2023, 13:07

In sfarsit. De ani de zile tot citesc articole ca noi suntem un diamant neslefuit si tot il asteptam selectioner pe Mesia fotbalului sa ne transforme in ce suntem de fapt. Nu mai suport. Vad aici in comentarii aceeasi "profesori" si experti care se leaga de tot felul de prostii de nimic. Aceleasi povesti pentru nostalgici, aceeasi nimeni si inculti bagati in seama la fiecare meci, acleasi critici superficiale mereu. In sfarsit nea Ovi ridicam steagul alb. Felicitari pt onestitate si realism. Sa zicem mersi nu pt meciul de aseara ca au stat pe noi. Sa zicem mersi ca inca suntem pe locul doi avand in vedere in ce mocirla ne tavalim. Noi jucam cu doi fotbalisti MEDIOCRII. Marin si mai nou Dragusin. Atat! Si nu ma refer la cei selectionati. Ci la tot ce inseamna fotbalist roman in lume. In afara de cei doi avem umplutura. De slaba calitate din pacate. Nu e vina lor. Ar trebui nea Ovi sa puneti umarul la treaba daca vreti fotbal. 30 de ani ne-am tot pacalit. Am vrut mereu lucruri ieftine, facute repede si cu asteptari f mari. Si asta ati promovat mereu. Acum e cam timpul sa schimbati si voi tactica. Ne-ati dat fum in ochi atata timp... Scoli de fotbal, antrenori capabili si platiti bine la juniori, infrastructura cat de cat decenta, valori, educatie, etc. Timp investit inteligent, bani, rabdare si sacrificiu. Cand o sa fie rezolvate toate astea incepeti sa numarati cam 15 20 de ani. Si dupa trageti linie. O sa avem si noi POATE o nationala de nivelul Poloniei s

Vezi toate comentariile (67)
Comentează