OPINII  »  EDITORIAL

Victorie și suferință

Articol de - Publicat vineri, 26 martie 2021 15:29 / Actualizat vineri, 26 martie 2021 15:35

La acest 3-2 cu Macedonia de Nord cel mai important aspect e rezultatul. Faptul că "tricolorii" au pornit cu dreptul în preliminariile CM 2022, ba și în condițiile în care au aliniat o garnitură mai tânără decât de obicei și mai dispusă să joace. Să nu temporizeze, să nu se ascundă. 

Notând că Ov. Popescu și Mihăilă au debutat în tricoul naționalei, dar și că Fl. Tănase, Mihăilă și Ianis au înscris primele lor goluri pentru România, chiar putem vorbi, fie și cu rezerve, despre un suflu nou. Datorat lui Rădoi, adeptul declarat al unui fotbal deschis, mai generos, cu accent pe ofensivă.

Numai că stilul respectiv e o armă cu două tăișuri. Dacă vreți, un bumerang. S-a văzut și joi, când România s-a descurcat mulțumitor spre bine în atac și slab spre dezamăgitor în apărare. Unde tocmai căpitanul Chiricheș, altminteri, autorul excelentei pase din care a marcat Fl. Tănase pentru 1-0, a decepționat cel mai tare. Urmare a unor erori în lanț, naționala s-a trezit egalată în doar două minute, 83 și 84, după ce se detașase la 2-0 și părea cu sacii în căruță! E inadmisibil ca o echipă cu pretenții să pățească așa ceva.

Din păcate, s-a ajuns aici deoarece, în loc să încerce să înghețe jocul, să conserve avantajul, Rădoi a cerut același fotbal riscant. Îndrăzneț, dar hazardat, care expune. El s-a pripit în momentul în care, minutul 76, a operat 3 schimbări la 2-0! Corect, unul dintre cei 3 introduși, Hagi jr., va reuși golul victoriei. Nu se recomanda însă, părerea tuturor specialiștilor, să se umble la o garnitură lipsită de probleme deosebite. Pe care Rădoi n-a făcut altceva decât s-o destabilizeze. S-o dea peste cap.

În măsura în care un succes trebuie lăudat, să lăudăm acest 3-2. În paralel, să admitem însă, spre a nu ne fura căciula singuri, că el a însemnat și multă suferință. Fără să mi-o luați în nume de rău, nu împărtășesc entuziasmul celor care au comentat meciul la ProTV și nu știu să răspund la întrebarea dacă "tricolorii" meritau să câștige partida cu nord-macedonenii? Deși arbitrul portughez i-a refuzat lui Fl. Tănase, faultat în careu de Muslui, un penalty clar în prelungirile reprizei 1.

Dac-aș răspunde da, ar trebui să uit că adversarii și-au creat mai multe ocazii de gol, cele irosite de Nestorovski (8, 37) și Elmas (32) fiind monumentale. Timp de o oră, ei au fost cu ratările și noi cu golurile! Iată de ce afirm că băieții noștri au pus osul, n-au stat degeaba, dar și că au avut noroc. Iar norocul e ca ulciorul. Merge la apă cât merge și apoi se crapă.

În sfârșit, felicitări lui Mihăilă, cel mai bun de pe teren, impetuos, irezistibil. Dar și o nedumerire legată de el: de ce a trebuit să se accidenteze Fl. Coman pentru ca Rădoi să apeleze la ex-craiovean?! Pe lângă observația că Man, din dorința de a se remarca, n-a finalizat ca lumea nicio acțiune, ar mai rămâne de dezlegat o enigmă. Cum de N. Stanciu impresionează mereu la Slavia și nu convinge niciodată la națională?!

Victorie și suferință

În cazul în care consideră c-am fost prea aspru cu ei și cu evoluția lor, Rădoi și jucătorii lui sunt invitați să mă contrazică duminică, în duelul cu nemții. Sincer, m-aș bucura. z


Comentarii (8)
cornelcc
cornelcc  •  27 Martie 2021, 22:40

Din pacate pentru Radoi si nationala cam aveti dreptate. N-as spune ca 100%. Apararea dezamagitoare, dar nu l-as numi pe Chiriches principalul vinovat. Ambii fundasi centrali sunt lenti, au avut cateva interventii salvatoare dar ocaziile adversarilor au fost nepermis de multe si clare! Din pacate, mijlocasii coboara prea tarziu si fara adversar, Man alearga, vine in aparare dar habar nu are ce ar trebui sa faca in zona respectiva. Mihaila idem. Tanase si R. Marin se mai descurca, dar nu stralucit. Ov. Popescu a fost mai mereu singur intre 2-3 adversari. Bancu la fel, mai ales ca nu a facut niciodata un meci bun la nationala pe postul de fundas stanga. si cred ca nu ii place locul respectiv. Burca a avut cateva interventii salvatoare, aruncandu-se in fata adversarului care tragea la poarta, dar aceste oportunitati nu ar fi aparut cu o aparare solida si eficienta. Una peste alta, doar lipsa de precizie a macedonenilor si norocul ne-au adus aceste 3 puncte.

cita
cita  •  27 Martie 2021, 12:04

Am uitat sa scriu ca sustin cu tarie ambele echipe nationale in meciurile oficiale ce urmeza, baietii merita toata sustinerea noastra! Hai Romania! Si nu numai la fotbal, dar si echipa de rugby merita incurajata pentru meciurile oficiale de calificare ce urmeaza!

639251153137369
Teo Stemate  •  26 Martie 2021, 20:09

Corect şi felicitări pentru obiectivitatea ponderată cu care aţi văzut meciul, domnule Ioaniţoaia ! Dar chestia cea mai frumoasă e invitaţia de la final... Poate că e momentul ca jucătorii Naţionalei să ia în serios o invitaţie venită de la Seniorul presei sportive româneşti şi să facă un meci extraordinar duminică. Hai România !

Vezi toate comentariile (8)
Comentează