OPINII  »  EDITORIAL

Celălalt război

Articol de - Publicat joi, 10 martie 2022 08:26 / Actualizat joi, 10 martie 2022 08:41

Tranşeele pot despărţi două armate, dar niciodată prostia (panseu de front).

Când Putin a implementat dopajul de stat în Rusia, după vechea metodă sovietică, el s-a bazat nu doar pe incapacitatea lumii de a concepe un astfel de zombi ridicându-se din mormântul istoriei, ci şi pe laşitatea mai marilor sportului. Cu prima parte s-a păcălit (ori poate a luat-o în calcul, dar nu s-a sinchisit), cu a doua a avut perfectă dreptate.

În loc să fie exclusă cu totul din marile competiţii, Rusia a fost lăsată să participe fără steag şi fără imn, dar pentru discursul intern era chiar mai bine. Victoriile erau tot ale ruşilor, iar ura faţă de Vest creştea. Sportul a fost un mare laborator pentru războiul de azi.

Bombardament cu gaze toxice

Ca şi în scandalul de dopaj, Putin a mizat pe găluşca fierbinte pe care occidentalii moleşiţi o vor înghiţi nemestecată, ca să nu le îngheţe picioarele iarna, şi pe prostia celor care cred că jupânul de la Kremlin a pornit într-o cruciadă de eliberare a popoarelor de sub jugul forţelor oculte.

Ca şi atunci, a ratat primul obiectiv, dar a nimerit în plin cu al doilea. În timp ce blindatele ruseşti se cam împotmolesc în Ucraina, zeppelinele cu pârţuri ale trollilor moscoviţi şi ale orcilor locali străbat dezinvolte cerurile şi minţile rătăcite.

E celălalt război, în care bombele explodează oriunde şi oricând, la o coadă, la o cafea, în aberaţiile răspândite cu veselie pe net, la apelul bocancilor facebucişti. Şi împotriva cărora trebuie să-ţi aperi ţeasta nu pe dinafară, ci pe dinăuntru. Dacă ai cu ce.

Să ne întoarcem, naibii, la ale noastre!

Pe măsură ce timpul trece, tot mai mulţi încep să fie inoculaţi cu ceea ce ar putea fi simplu formulat astfel: o fi Putin rău, dar... Şi de aici, de la acest băgat al piciorului în uşă, încep să intre monştri.

Toate motivele, reale sau ireale, încep să devină bune pentru a atenua grozăvia: că ucrainenii îşi omoară singuri oamenii, că îşi bombardează clădirile, că sunt nişte naţionalişti sadici (ăsta e argumentul naţionaliştilor mioritici), că îşi jefuiesc propriile oraşe etc. Evident, ucrainenii, excelenţi comunicanţi, fac de aşa natură încât să pară totul o bătălie dintre bine şi rău, chestiune care a început să-i râcâie chiar pe cei de bună-credinţă.

Obosiţi de bombardamentul ştirilor şi ororilor, destui vor ca „să-şi ia Putin ce vrea şi să ne întoarcem la ale noastre”. Da, am auzit-o şi pe asta. Aşa am zice şi dacă ar intra în noi? Să-şi ia ce vrea şi să ne întoarcem la filmele noastre, şi să scadă naibii odată preţul la benzină?!

Odă prostiei

Capitularea minţilor slabe şi-a găsit de altfel o minunată declinare în tânărul gimnast rus Kuliak. Drăguţul blonziu, cu feţişoara lui de „Alioşa nu răceşte, Alioşa se căleşte”, s-a afişat cu un simbol al agresiunii (sinistrul „Z”) pe un podium de premiere.

Celălalt război
La concursul de la Cupa Mondială de la Doha, Ivan Kuliak a participat la festivitatea de premiere cu un „Z” pe piept, simbolul armatei ruse de ocupație din Ucraina

Câştigase doar un bronz, dar a cucerit aurul la cinism, pentru că lângă el stătea un ucrainean! Cum ar veni, „îi susţin pe cei care îţi căsăpesc naţia”. Mai apoi s-a justificat, fără să regrete nimic, prin comportamentul adversarilor.

„În timpul probelor strigau «Glorie Ucrainei» sau veneau cu steagul Ucrainei pe umeri. Între timp, noi eram considerați sportivi neutri și ne simțeam incomod”. Exact, trebuia să-i lase şi pe ei să strige „Glorie Rusiei!”. Glorie invadatorilor! Glorie războiului (care nu există)! În fine, neicușorule, ce mai tura-vura, glorie prostiei! Ceea ce, între noi fie vorba, nu e deloc un vast program.


Comentarii (9)
mzm1
mzm1  •  10 Martie 2022, 18:01

Toată stima, domnule Naum, pentru această atitudine corectă față de invazia rusească in Ucraina! De asemenea, vă felicit pentru rubrica de sport săptămânală pe care o țineți in prestigioasa revistă Dilema Veche! In privința celor care sar ca opăriți pe rețelele de socializare in apărarea Rusiei si a lui Putin, aceștia se impart in două categorii. 1. Troli stipendiați de Moscova, mercenarii (koorwele) internetului, indivizi dispuși să presteze contra cost orice serviciu! 2. Românii „obiectivi”, săraci cu duhul, care chiar poate că il admiră sincer pe Putin. Aceștia sun oameni bolnavi! Da, suferă de „sindromul trădătorului de patrie”. Intr-un eventual conflict armat cu Rusia , oamenii aceștia își vor părăsi camarazii și vor dezerta la inamic!

zorrozabal
zorrozabal  •  10 Martie 2022, 16:11

Mie unuia nu mi-au placut niciodata„activiștii”!Nici cei din timpul lui Ceaușescu,dar nici aștia „political correcty”!Pâna la Putin ne termina multinaționalele și puzderia de „agenții”care de care mai independente de Guvern!Și mai parazitare!Și guvernul asta,e al nostru?Sau al multinaționalelor?!De ce guvernul Ungariei a plafonat prompt prețul benzinei la echivalentul a 6,2 lei,iar guvernul nostru cica a ordonat...controale!Pai pâna acum organele alea ce au facut?Ca gazele și energia au inceput sa se scumpeasca de acum o luna,iar carburanții și alte produse(inclusiv materiale de construcții),cam tot de pe atunci!Chiar și așa cu„masurile”astea, un fost ministru USR-al energiei-(Drula),era nemulțumit ca de ce premierul... „se rastește”la economie(când a zis ca a ordonat controale)!!!Mai e vreo speranța cu aștia?Și dumneata domnule Naum ne faci in fel și chip pe noi aștia cârcotașii!

1527021524254690
Manzala Stelu  •  10 Martie 2022, 14:29
Postat de Ion Popescu pe 10 Martie 2022, 14:16

Stimate Domnule Naum. Ce bine ar fi sa va ocupati si de situatia celor 400/500.ooo de etnici romani din Bucovina, Odesa, sa vedeti cum sunt tratati ca o categorie inferioara, nu pot invata in limba romana, nu au carti in limba romana. De coruptia generalizata intr/o tara care se vrea in UE.

Mah popescule,***din ce bezna a istoriei ai iesit,prezent cam peste tot unicul,***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează