OPINII  »  EDITORIAL

Craiovele

Articol de - Publicat marti, 25 mai 2021 12:43 / Actualizat marti, 25 mai 2021 12:47

Unii plâng că în Craiova sunt două echipe care se dau cap în cap în loc de una bună şi campioană. Dimpotrivă, e de râs. De bucurie. De „stai să vezi ce-o să fie!”

Există Coreea de Nord și Coreea de Sud, au fost un papă şi un antipapă şi, ca să aterizăm în universul în care balonul e rotund, dar, pentru mulţi, Pământul e plat, în Capitală şi împrejurimi sunt echipe câtă frunză şi iarbă. La Craiova, două echipe înseamnă sfârşitul lumii.

Câte stele sunt pe cer

Noroc că Marele Aranjor a făcut de aşa fel încât să fie două sărbători în oraş în aceeaşi zi, câte una pentru fiecare. Şi chiar şi aşa cică s-ar fi luat un pic la încins dacă ar fi avut loc. Vă imaginaţi ce se întâmpla dacă una avea ceva de celebrat şi cealaltă de îngropat? Această duşmănie are atâtea rădăcini că mai bine numărăm stelele de pe cer decât motivele lor de ceartă. 

Pare că acolo a fi în conflict e începutul celor mai frumoase poveşti. O nebunie în formă continuată care ţine jocul viu. Ţărâna musteşte de fotbal. Te poţi întreba dacă un pustiu pus la patru ace e de preferat acestei perpetue zarve. Dacă da, ai greşit rubrica.

Craiovele
Fanii Craiovei lui Rotaru au făcut spectacol în centrul orașului

Concert în salt major

Sunt două compartimente ale fiinţării în prima ligă în ce priveşte CS Universitatea Craiova şi FC U Craiova. Nu mai pun şi "1948" că intră în componeţa numelui ambelor. Întâi, e despre fani. Aici se arată ceva necazuri, pentru că străzile sunt ale tuturor. Cine ştie, poate îşi mai cheamă Poliţia niscaiva pensionari de la matusalemica vârstă de 42 de ani ca să asigure liniştea. Nu şi pacea, că aia nu va fi. 

Ar trebui să existe de acum un plan special de contracarare a posibilelor întâlniri intra-muros sau câmpeneşti dintre cele două oştiri ale Cetăţii Băniei.

Altfel, în toate zilele de meci, şi cu asupra măsură când au loc partidele dintre cele două, Craiova ar putea ajunge să deschidă multe jurnale televizate. Şi nu pentru vreo reprezentaţie a Filarmonicii Oltenia, ci pentru Festivalul Răngilor. Pasiunea, spre deosebire de fericire, nu e un lucru mărunt. Nu e o "aripă care vibrează", ar putea fi un maxilar care cedează.

Comparaţia stimulează naţia

Apoi, echipele. Organizaţiile. Până acum fiecare s-a luptat pe felia ei cu "duşmanii" istorici sau recenţi, că a fost vorba de FCSB, asociată Stelei de multe voci publice, de Dinamo, CFR sau de Petrolul, "U" Cluj ori chiar Turris, până de curând, care tindea să facă umbră în regiune echipei lui Mititelu. 

Acum însă, vor juca pe acelaşi teren, şi nu doar la propriu. Vor fi puse una lângă cealaltă, comparate, măsurate, comentate. Din această rivalitate cu accente de război civil ar putea ieşi ceva spectaculos pentru fotbal.

Lupta pe imagine

Capii celor două organizaţii vor avea o marjă de eroare infimă pentru a putea să nu cadă pe doi în această confruntare în care locul trei nu există. Vor trebui permanent să arate că "noi suntem Craiova" şi asta se va putea doar tinzând spre excelenţă. Fotbalul bun şi performant va seta identitatea, nu vorbele, strigătele sau bătăile. 

Evident, fanaticii celor două grupări nu se vor dezice indiferent de rezultate, dar pentru ambele va conta cum vor arăta în ochii celor neimplicaţi, inclusiv din oraş, din media sau de oriunde. Iar rivalele abia vor aştepta să tragă foloase din această izbire a orgoliilor. Va fi electric.

Răscrucea

În multe locuri din fotbal există rivalităţi ireconciliabile între echipe din aceeaşi urbe, la Milano, Liverpool sau Madrid. La Craiova ea poate căpăta accente dramatice pentru că acest antagonism se află în fazele lui de pubertate. Niciunii nu se pot obişnui cu ideea "celuilalt", pe care îl contestă până la negare. Aici stau pericolul şi oportunitatea acestei situaţii, între cele două oscilăm. Între capete sparte sau capete luminate. Alegerea lor.


Comentarii (45)
2284730755005067
Gabriel-Ciprian Gheorghe  •  27 Mai 2021, 12:13
Postat de fanu pe 26 Mai 2021, 17:07

In lipsa altor documente-gen palmaresul societatilor detinute de Mititelu si falimentate tot de el-continuatoarea morala nu poate fi decat aceea care are acordul institutiei care a creeat echipa originala-adica Universitatea fin Craiova. Pe acelasi model va functiona si Steaua, cu acceptul institutiei care a detinut clubul initial, adica Armata. Si la acelasi model viseaza Dinamo, sperand ca va fi nationalizat palmaresul detinut de Nicolae Badea. Ca sa nu mai vorbim ca tot la CSU sunt stema, imn, foste glorii. Daca Mititelu se vrea continuatorul moral nu are decat sa isi plateasca datoriile, sa isi recupereze societatile.. Si nu stiu ce tot o dati cu "i-a fost furata", da, a fost dezafiliata abuziv, dar parca face puscarie pentru sustragere de bunuri de sub sechestru-asadar fiind retrogradat sportiv (multi va faceti ca uitati asta) si cu fotbalistii sub sechestrul ANAF, tot faliment scria pe el. Iar in 2013 cine i-a mai furat-o?

De unde să facă alta echipa în 2013?Pai cate costuri implica?Poate nu ar fi rău să cauți pe YouTube discuția între Sinan și avocatul lui Mititelu.Sa vezi cam cat iubește Rotaru fotbalul craiovean și cam cat îl privește ca pe o afacere.Prin diferite tertipuri a reușit să îi blocheze afacerile lui Mititelu.Si voi îl acuzați că nu a reconstruit alta echipa in 2013.Cu ce bani?Legat de palmares...exista posibilitatea ca acel contract de asociere sa nu se mai prelungească mai ales daca Rotaru Alexe sa nu mai investească și pleacă la CSA.Sa spuneam că o să primească FCU la un moment dat dreptul de a se folosi de marca și de denumire.Ce se întâmplă cu cele două cupe câștigate de CSU?Trec în palmaresul FCU?

189254898748309
Claude SH  •  27 Mai 2021, 06:23

E foarte bine ca avem doua echipe din Craiova care se doresc a fi puternice și cu pretenții în zona superioara a clasamentului. Cu cât mai multe echipe puternice, cu atât vor scădea șansele Fcsb-ului la titlu.

fanu
fanu  •  26 Mai 2021, 20:20

Da, exact asta inseamna. Asa merge Dinamo cat este in Liga 1, pe un acord cu echipa/societatea lui Nicolae Badea. Asa o sa trebuiasca sa functioneze Steaua ca sa aiba dreptul sa intre in Liga 1, palmaresul la Armata, in acord cu un particular. Asa merg mai toate echipele cu palmaresul la primarii.

Vezi toate comentariile (45)
Comentează