OPINII  »  EDITORIAL

Duşmanul de moarte

Articol de - Publicat joi, 11 mai 2023 09:33 / Actualizat joi, 11 mai 2023 09:37

S-a născut o nouă forţă întunecată. Omenirea e la răscruce.

Se tăvălesc. Zbiară. Se pun în genunchi, imploră cu lacrimi în ochi. Se zvârcolesc. Se ţin de falcă, dublă fractură de maxilar şi mandibulă, clar. A, cum?, lovitura a fost în umăr?! Aşa se vede pe reluare? Şi ce dacă. Nu înţelegi, bă, că mă doare! Mă doare de prima mea, de obiectivul meu. Mă doare de familia mea, de mama mea, mai bine s-o înjure suporterii pe a lor. Mă doare de ce naiba fac că mi se termină contractul. Mă doare tabela. Mă doareeee! Adevărul? Mă doare-n cot de adevăr. Ca să nu zic altundeva.

Din ce e făcut fotbalul

Povestea fotbalului e şi o poveste a trişatului. E despre cum să păcăleşti, să furi un penalty, să provoci o eliminare, să ascunzi o mică fraudă sau, de ce nu?, una mare, să joci mingea cu mâna înainte de un gol care elimină o naţiune de la o Cupă Mondială (nu-i aşa, Thierry Henry?) şi apoi să sărbătoreşti cu toată echipa şi cu un stadion întreg această hoţie. Şi apoi să adormi ca un bebeluş. Pentru că aşa se face. Trebuie să fii şmecher. Fotbalul e făcut din multă artă, mult PR şi multă şmecherie. Dacă nu eşti capabil de ea te faci rugbyst. Sau canotor. Sau sudor. Te duci naibii unde sunt prinţipuri, ce nu pricepi?

Abominaţia

În această grădina a Edenului băieţilor dăştepţi cineva a avut într-o zi o idee trăsnită: să pună adevărul pe primul loc. Şoc şi groază! La început a dat bine să fii de acord cu ea, că altfel fraierii care cred tot ce li se vinde ar fi început să intre la alte idei. Arbitrajul video, căci despre el e vorba, a devenit normă. O vreme băieţii şi-au pus măştile şi s-au prefăcut că totul e OK. Dar n-a durat. La fotbal se înjură, se scuipă, se dă la gioale, se dă din coate. Chiar trebuie sancţionate toate? Ce, am înnebunit? Şi uite aşa, uşor, uşor, oamenii au început să-şi ia fotbalul înapoi.

Cu fluierul, la atac !

Arbitrii au priceput cei dintâi că le zboară şunca din fasole şi au purces la lupta împotriva Maşinii. Terminator 33. În arbitraj de la o vreme e ca în caricatura aceea în care una prinsă în pat cu amantul îi aruncă înţepată soţului: "Dragă, tu crezi ce vezi sau ce îţi spun eu?". Ni se spune, cum face cu un talent inegalabil kir Vassaras, că ceea ce vedem noi nu e adevărat. Adevărat e ce ne spun ei, înalţii preoţi ai fluierului. VAR e doar aşa, un amic care îţi dă un sfat când ţi se destramă căsnicia, în niciun caz un judecător de divorţ.

Mișcări naturale

Talpă plină pe picior. "Roşu", zici tu, ca guşteru’. Niet! N-a avut intensitate. Arbitrul decide. Şi cum măsoară intensitatea? Cum, nu ştiaţi că au încorporată o maşinărie care le arată cu exactitate cu câți kg/m.s² apasă nişte crampoane pe o tibie ? Ei, aflaţi acum. Un braţ se deplasează lejer către o minge ? Henţ! Sărim ca arşi. Vedeţi, ăsta e cusurul nostru, ne repezim ca ştiuca la linguriţă. E o mişcare naturală, ne zice şeful arbitrilor, ca la faza de la CFR-Craiova. Te freci la ochi, mai priveşti o dată. Şi încă o dată. Şi încă o dată. Ceva nu e în regulă. Da, bine că te-ai prins.

A fi sau a nu fi om

Antrenorii s-au prins şi ei. Dan Petrescu urlă de trei zile "7 din 7!". Nu, nu i-au ieşit numerele la 7 din 49. Mai degrabă e ca în "Două loturi". Credea că a câştigat, ca sezonul trecut, dintr-un ofsaid, şi uite că pârdalnicul de VAR l-a întors. În 7 din 7! "Păi, cum, măi băieţi?!". Păi, uite aşa. Adevărul nu e "una ţie, una mie, două ţie, una, două mie… " ca în B.D. Poate avea de o mie de ori dreptate împotriva ta. Asta nebunie! Şi atunci cum rămâne cu "Dă-mi, domne’, şi mie ceva!"?. Dus pe apa Sâmbetei.

Arbitrul e de vină!

Rednic vrea să fie desfiinţat arbitrul de centru, dacă VAR îi rectifică toate deciziile. Are dreptate. Un arbitru pentru care primează adevărul şi orgoliul merită exclus. Afară! Du-te, bă, şi ajută dizidenţii ruşi ! Cum să dai trei penalty-uri împotriva unei echipe?! Şi ce dacă au fost de dat toate trei? Bă, da’ nu putea să fie şi el un pic om?!

Duşmanul de moarte
Mircea Rednic

Să nu lăsăm…

Da, monşeri, despre asta e vorba. Despre a fi om. Roboţii n-au sentimente, nu scuipă seminţe. Şi nici nu le poate fi adaptată legea lui Ohm. Fii robot cu mine că şi eu o să fiu robot cu tine. Nu merge. Hai cu Ziua Judecăţii! Schwartzy rules! Prietenul Nadiei. Zic să nu lăsăm adevărul să strice poveştile frumoase.


Comentarii (15)
catalincj
catalincj  •  11 Mai 2023, 15:30
Postat de MASETA pe 11 Mai 2023, 13:05

La "hentul" dintyre CFR - CRAIOVA unde este lovita mingea cu mana? Ori acum amestecam una alta poate pricepe si "astia" din arbitraj incotro este "grupul de la cluj"

In careu tata, in careu!

EdsonArantes
EdsonArantes  •  11 Mai 2023, 15:20

"Minciuna e unicul ascendent al umanităţii asupra celorlalte vietăţi. Prin ea se ajunge la adeVAR." Dostoievski în "Crima şi pedeapsă"

Cormiz
Cormiz  •  11 Mai 2023, 14:43

Dan Petrescu a fost confirmat de domnii Craciunescu și Porumboiu, Dan Udrra:! toate deciziile au fost corecte. Dan Petrescu trebuie amendat,. Domnul Ioanitoaia Dan Petrescu are dreptate, cele doua decizii au fost greșite. Radu Naum Dan Petrescu nu are Dreptate. Am amețit. Pe cine sa cred?

Vezi toate comentariile (15)
Comentează