OPINII  »  EDITORIAL

Germanica

Articol de - Publicat vineri, 23 decembrie 2022 17:06 / Actualizat vineri, 23 decembrie 2022 17:07

De ce Mondialul a pierdut enorm prin plecarea rapidă a nemților

Vedeţi, nu sună la fel ca Românica. Cu accentul pe a doua silabă e numele unei legiuni romane. Deocamdată e numele unui mare fâs. 

Ţin minte râsul incredul al lui Marcel Răducanu în emisiunea de la DigiSport, sunat după ce plecase din faţa televizorului la 1-1 cu Japonia. Am râs cu toţii. Părea o poantă bună, victoria niponilor. 

Apoi nemţii au negociat meciul cu Spania, iar Spania a negociat de una singură eliminarea lor. Şi cu asta, basta! Zuhause!

Pe unii pe care nu-i doare în posterior

Ce s-au mai bucurat unii! Latiniştii noştri, copiii cărora le zburdă inimioara după Messi, Mbappe şi Cristiano! Ia mai căraţi-vă, bă, cu wurştii şi protestele voastre! Aici e despre fotbal, lăsaţi-ne cu corectitudinea politică! 

Unii au ajuns chiar să pretindă că din cauza asta n-au ieşit din grupe, că le-a stat mintea la alte alea. Nu. N-au ieşit din grupă pentru că au făcut o prostie şi apoi n-au avut şansa să dea peste Mexic, ca Argentina. 

Nu-i mai complicat de atât. A, că pe fotbaliatori îi doare în general în posterior despre mizeria lumii, da, suntem de acord. 

Asta nu înseamnă că trebuie să ai un singur neuron aşa încât dacă te gândeşti la cum să faci planeta un pic mai respirabilă să nu mai ai cu ce să acţionezi piciorul care dă în minge. Haida-de!

Germanica
Costa Rica - Germania / Sursă foto: Guliver/Getty Images

Un sentiment de injustiție

Rămân cu această imagine a Germaniei care şi-a pus piedică şi a fost trasă pe sfoară. Cu povestea unei echipe care face cât de posibil corect lucrurile şi care putea ajunge departe dacă n-ar fi dormit o repriză. 

O echipă care a ratat patru ani pentru că n-a putut gestiona câteva minute, e o imagine puternică, persistentă. 

Un sentiment lung de injustiţie. Şi unul de jenă. Rudiger rânjind. Făcând ca un alergător de circ. Sigur, momentul a fost mărit până la deformare în comentarii. Dar nu faci aşa în naţionala Germaniei.

La ei e cu munca

Poţi să o faci în cea a Braziliei sau a Argentinei şi să nu te pedepsească destinul. La nemţi, mai greu cu umorul, virează în ceva acru. 

La ei e cu munca, seriozitatea, implicarea, valorizarea. Cuvinte tâmpite, inventate de nişte nebuni, dar care, ciudat popor!, lor li se potrivesc mănuşă. Poate, peste o mie de ani, şi nouă. 

Aşa că plecarea lor prematură m-a dat peste cap. Aş plânge, dar nu se face. Se trece înapoi la arbeit.


Comentarii (17)
adriann_
adriann_  •  27 Decembrie 2022, 11:56

Sa fim seriosi, nu a fost nici un moment vorba de "facut lumea mai buna". Banderola cu reclama pentru un ONG ("one love" asta este, un ONG) a generat un conflict cu FIFA, conflict care a consumat inevitabil atentie, energii samd. Ura si la gara, Argentina o fi dat de Mexic dar Messi nu statea sa se intrebe daca nu cumva incepe meciul cu un galben pentru banderola ONG-ista.

Hagicianul
Hagicianul  •  27 Decembrie 2022, 01:24

Să nu fim superficiali precum Rudiger! Argentina nu a avut noroc să dea peste Mexic, ci și-a câștigat acest drept în momentul în care și-a asigurat urna 1 la tragerea la sorți prin ocuparea unuia dintre primele 8 locuri în clasamentul FIFA. Germania cum era pe 12, a prins urna doi, și astfel și-a anulat șansele de a juca partida decisivă pentru calificare în fața unui adevărat mediocru în cazul în care o comitea cu vreun outsider, așa cum a fost cazul cu Japonia. Germania nu a meritat calificarea, din 4 reprize împotriva adversarilor cu gânduri de calificare a câștigat una singură, nu au fost doar 10 minute nefericite, ci 135 plus prelungiri. La ce a arătat pe teren Germania și-a meritat soarta, altfel în scenarii ipotetice cu grupe favorabile, inclusiv România s-ar fi calificat in optimi dintr-o grupă cu Qatar și Costa Rica...

opinez
opinez  •  26 Decembrie 2022, 18:31
Postat de codrutc pe 26 Decembrie 2022, 15:41

Nu am inteles nimic din opinia exprimată de autor. Am observat un stil ciudat la majoritatea celor ce scriu pe gsp, un stil incâlcit, care se vrea interesant, dar ajunge să nu spună nimic. Probabil ca se vrea să lase loc de interpretare.

Cred ca adevarul e mai simplu si trist in acelasi timp. Atat se pricep. Asta e nivelul. Se gandesc ca daca stii ca Hexagon inseamna Franta si arbeit munca esti si intelectual.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează