OPINII  »  RĂZBOI ÎN UCRAINA

În Siberia!

Editorial Radu Naum
Editorial Radu Naum

Articol de - Publicat joi, 03 martie 2022 09:51 / Actualizat joi, 03 martie 2022 09:51

„Ce dai, mă, nu ştii să-njuri?!” (mostră de străveche înţelepciune românească)

Von Clausewitz ne-a făcut oroarea mai digerabilă atunci când a spus că „războiul e continuarea politicii prin alte mijloace”. Adică nu există război de dragul războiului, cum exista artă de dragul artei. Să le-o spună morţilor din Harkiv, Kiiv şi sutelor de mii de refugiaţi!

Mecanismul numit sport

Dar militarul teoretician prusac ştia perfect ce zice, nimeni nu porneşte un război doar pentru a distruge şi a omorî, ci pentru a obţine ceva ce n-a putut prin pace. În plus, în timpul lui, care a cuprins şi epoca lui Napoleon, războiul era ceva curent, pacea exista doar ca un loc de trecere, ca vestibul, nimeni nu locuia acolo. 

În vremurile noastre, lucrurile s-au mai schimbat. Omenirea a inventat câteva unelte care să frâneze apetitul de a soluţiona o problemă prin luarea gâtului oponentului. Poate părea pretenţios, dar nu mai puţin adevărat: sportul e unul dintre mecanismele evitării războaielor.

În Siberia!

Războiul pentru imagine

Nu prin decrete de genul „pacea olimpică”, astea sunt poveşti pentru naivi, ci prin preluarea de către sport a luptei armate a unui stat pentru câştigarea unui război de imagine care poate fi la fel de important ca acela al şenilelor. 

În epoca înfruntării dintre capitalism şi comunism, ţările au investit enorm în obţinerea de performanţe sportive, inclusiv recurgând masiv la dopaj, ridicat la rang cosmic de cei din Est. Înfruntările URSS-SUA inflamau planeta, victoriile sau înfrângerile erau privite ca dezastre naţionale.

Înfruntarea supremă, boicotul

Crize peste crize, inclusiv cea a rachetelor nucleare, au venit şi au trecut fără să distrugă planeta care îşi deconta tensiunile în luptele dintre oameni îmbrăcaţi nu cu veste antiglonţ şi căşti de oţel, ci în maiou şi şort. Iar când nu se mai putea, boicoturile olimpice erau forma supremă de înfruntare. În acest fel, timp de zeci şi zeci de ani, sportul a fost continuarea războiului prin alte mijloace.

Continuarea cu alte mijloace

Acum, Rusia lui Putin a hotărât să întoarcă limbile ceasului şi datele calendarului. Mai întâi şi-a dopat sportivii ca în vremurile de "glorie" ale URSS. Pe atunci lupta cu dopajul era o glumă, cu toţii se îndopau până când femeile deveneau bărbaţi, iar bărbaţii, nişte monştri. 

Însă de la Lance Armstrong, prins şi „crucificat” de ai lui, lucrurile s-au schimbat. Probabil că lui Putin nu i-a venit să creadă când a văzut că batista a dispărut de pe ţambal. Nu a înţeles că lumea avansase un pic. Şi el avansase. Înapoi.

Rusia a evitat de puţin excluderea completă de la Jocurile Olimpice, dar n-a mai avut steag şi imn. Un afront. Putin a înţeles că drumul ăsta e închis. Sportul nu-l mai putea ajuta. A fost doar o treaptă. Acum, pentru el, războiul este continuarea sportului cu alte mijloace.

Afară din lumea arenelor

Un cofetar şi un actor comic au condus Ucraina în ultimele două mandate. Numai o democraţie poate naşte astfel de glume. Dictaturile promovează în schimb idioţi solemni, gata să te împuşte pentru un banc. O dictatură a ales să distrugă o democraţie pe cale militară. 

În acord cu felul în care a fost construit sportul, şi cu un ultim rest de umanitate, ţara agresoare nu mai are loc în niciun fel în lumea arenelor. Rusia a ales calea războiului, deci a negat calea sportului, prin consecinţă sportul trebuie să nege Rusia. Tot sportul ei şi toţi sportivii. Singurul mod al lor de a continua nu poate fi decât renunţarea la toate legăturile cu o ţară care s-a pus în afara sportului.

Game, set și meci

Orice altceva înseamnă negarea sportului, invadarea lui de către oroare. Orice rus, ştiindu-se că e rus, având cetăţenia rusă, concurând într-un sport va fi un act de înfiorătoare imoralitate în condiţiile în care ţara lui calcă în picioare un popor liber.

 E trist pentru Medvedev et Comp, dar cum ar putea fi altfel? Game, set şi meci la braţ cu invadare, bombardare şi moarte? Dacă puteţi armoniza aşa ceva, promit măcar să nu vă bat! 


Comentarii (12)
radumatei
radumatei  •  04 Martie 2022, 12:25
Postat de Gymmi Choo pe 03 Martie 2022, 15:56

Cata rea-credinta sa ai sau cat de stupid poti sa fii sa compari Afganistanul cu Ucraina? Toti neispravitii astia care fac compot din istorie uita, printre altele, de WTC. Sau de Srebrenita. Sau nu uita, dar pt ei 11 septembrie a fost o treaba executata de CIA sau de oculta mondiala, cea care le-a prajit lor neuronul in pandemie. Baieti, mergeti sa luptati alaturi de Putin si apoi mutati-va in Rusia. Nu va luati tehnologia cu voi pt ca acolo e alt internet, o sa-l invatati de la politruci. Iar inainte sa treceti granita intrebati-va bunicii sau strabunicii morti prin Siberia sau la Cotul Donului ce parere au despre fratii nostri buni si calzi de la Rasarit.

Jimmy Choo, uite un sfat amical: când vrei să ilustrezi ideea că rușii sunt răi, nu aminti de Cotul Donului, pentru că întrebarea care urmează firesc este „dar ce căutau bunicii și străbunicii tăi la Cotul Donului, nu e cam departe de granițele României?”. Prezența bunicilor tăi la Cotul Donului e motivul pentru care rușii s-au purtat ca niște câini cu românii după război, după cum răpirea Basarabiei în 1940 e motivul pentru care românii au ajuns la Cotul Donului în 1942, după cum cucerirea Basarabiei de către România în 1918 (noi îi zicem unire) e motivul pentru care URSS a răpit-o în 1940, după cum anexarea Basarabiei în 1812 e motivul pentru care noi am cucerit-o la 1918 și tot așa. Istoria e un izvor nesecat de motive de război în timp ce pacea e rezultatul fragil și efemer al consensului dintre oameni. Odată ce am decis că rușii sunt răi și americanii sunt buni vom judeca toată istoria prin prisma acestei premise, fără ca asta să ne ducă mai aproape de adevăr.

zorrozabal
zorrozabal  •  04 Martie 2022, 08:09
Postat de Gymmi Choo pe 03 Martie 2022, 22:19

Draga Zorrozabal, desi inceputul e promitator, cu un citat din Fericiri ( dar ca de obicei la *** folosit inadecvat ), continuarea e jenanta, pe principiul “daca nu vad eu, nu exista”. Daca nu am vazut eu sau tu, nu a existat nici Katyn-ul, nici Holodomorul, nici Holocaustul si nici acum nu e vreun razboi in Ucraina, se bat ucrainienii intre ei si se arunca reciproc sub tancurile rusesti, nu? Asta da saracie cu duhul, ca sa vorbesc pe limba ta si sa pricepi.

Cand m-am referit la cei„60 de mii de morți de la Timișoara”(existenți doar in mintea diabolica a specialiștilor in diversiune),am vrut sa zic ca nu trebuie sa inghițim pe nemestecate tot ce ni se„livreaza”!Mai ales când vin numai dintr-o parte!Iar razboiul din Ucraina vedem(la televizor)ca nu seamana deloc cu ce știam noi despre razboi!Agresorul ii lasa intacte televiziunea și internetul țarii atacate și nu pare preocupat cu adevarat de ocuparea orașelor!Cât despre imaginile și știrile date la tv.( sursa fiind teviziunea NEXTA din Ucraina- pe baza imaginilor furnizate de...cetațeni)...comentatorii din studioul uneia din televiziunile din Romania, remarcau ca blindatele nu au faimosul semn Z al rușilor,iar intr-una din imagini s-a vazut- pentru o secunda-ca coloana era precedata de o mașina...a poliției-ca sa deschida circulația!Cert este ca comentatorii OCCIDENTALI remarcau ca...faimoasa coloana...a disparut!Asta fiindca tot vorbim de diversiuni!

4343524715754419
Gymmi Choo  •  03 Martie 2022, 22:19
Postat de zorrozabal pe 03 Martie 2022, 17:44

Fericiți cei saraci cu duhul,ca a lor va fi...imparația cerurilor.Srebenița?Ai vazut TU „groapa aia comuna”?!Parca mi-aduc aminte de„cei 60 de mii de morți de la Timișoara din timpul „revoluției” și cand gazetarii se intreceau sa „descopere”gropi comune și in România!

Draga Zorrozabal, desi inceputul e promitator, cu un citat din Fericiri ( dar ca de obicei la *** folosit inadecvat ), continuarea e jenanta, pe principiul “daca nu vad eu, nu exista”. Daca nu am vazut eu sau tu, nu a existat nici Katyn-ul, nici Holodomorul, nici Holocaustul si nici acum nu e vreun razboi in Ucraina, se bat ucrainienii intre ei si se arunca reciproc sub tancurile rusesti, nu? Asta da saracie cu duhul, ca sa vorbesc pe limba ta si sa pricepi.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează