OPINII  »  EDITORIAL RADU NAUM

Vina lui David

Editorial Radu Naum
Editorial Radu Naum

Articol de - Publicat joi, 03 august 2023 10:20 / Actualizat joi, 03 august 2023 10:23

Şi dă-i, şi luptă!

David Popovici a fost cel mai bun din lume şi acum nu mai e. Prin urmare: unii au dat de pământ cu el, alţii au făcut scut în jurul lui, unii au dat de pământ cu cei care au făcut scut în jurul lui şi ceilalţi au dat de pământ cu cei care au dat cu David de pământ. Unde e David în toată povestea asta?

Așteptările, frustrările

E ca în westernurile-spaghetti, unul începe o cafteală într-un bar, apoi o şterge frumuşel lăsându-i pe ceilalţi să-şi care pumni. Dar nici măcar asta nu e, Popovici nu a început nimic. El merge pe un drum al lui. Nu e despre el. Ca de obicei, e despre noi. Despre aşteptările, frustrările, poliţele. Ne alegem câte un motiv de dat la gioale şi dă-i! Ieri a fost Halep, azi e Popovici. Şi să sperăm că vor mai fi ei sau alţii, căci ce naiba ne-am face, pe performanţele sau non-performanţele cui ne vom mai altoi ?

Bomba atomică

Vina lui David e aceea a unei imagini perfecte. Perfecţiunea şi în bazin, şi în afara lui a apărut suspectă. Popovici arată a extraterestru nu neapărat pentru recorduri, ci pentru că are un discurs atât de articulat încât e de speriat. Vorbele, atitudinea sunt cu mult înaintea vârstei şi asta intrigă, zgândăreşte, nelinişteşte. Apoi a venit bomba atomică din Japonia cu undele ei de şoc. Şi s-au dezlănţuit stihiile pro şi contra. Care e uluirea? Că David Popovici nu e omul din Atlantis, ci un tânăr în proces de maturizare, un om în curs de transformare fizică, psihică, sentimentală. Un om care a invadat sportul şi a fost invadat, la rându-i, de tot refluxul unei astfel de reuşite.

Vina lui David
David Popovici

Ce i se întâmplă nu e excepțional

Prestaţiile lui comerciale le acoperă, astăzi, pe cele sportive. Întrebarea este cum va ieşi din această intersecţie a vieţii sale. Ne-a spus-o la aterizare: prin muncă, asumare, curaj, coerenţă. Cuvintele sunt mari, rezultatul, vom vedea. Sophie Dorgan de la l’Equipe: "La Fukuoka n-am văzut decât fantoma lui. Dar nu are decât 18 ani şi e prea puternic ca să nu revină în top". Un lucru e clar: ce i se întâmplă nu e excepţional. Poveştile mai tuturor campionilor trec prin această "cameră a groazei". Ele sunt accesibile oricui, dar câţi au chef să parcurgă chinul unora care nu-s români şi nici măcar fotbalişti?

Fabuloşii pacienţi

Kristof Milak, campion olimpic, recordman mondial la 200 fluture, nici n-a mai venit la Fukuoka. "Mintal nu mai putea suporta antrenamentele. A atins fundul bazinului", a descris un apropiat situaţia lui. Caeleb Dressel, septuplu campion olimpic, s-a retras la ferma lui cu vaci şi tractoare, n-a înotat 8 luni şi a ratat Mondialele. "Sănătatea mintală e un subiect serios şi fiecare are o abordare proprie", a spus un antrenor al clubului său. Kyle Chalmers, învingătorul de la sută liber, s-a dus să muncească pe un şantier două zile pe săptămână ca să-şi păstreze minţile acasă.

Pistol cu apă

A trecut prin trei operaţii pe inimă. Între titlul olimpic de la Rio şi cel mondial de la Fukuoka a fost învins de mai multe ori. Anthony Ervin. Campion olimpic în 2000, în 2003 s-a lăsat, şi-a vândut medalia de aur şi a plecat într-o călătorie când spirituală, când autodistructivă implicând temple Zen, curse de motociclete, rock şi tatuaje. Apoi a revenit în bazine şi a cucerit din nou aurul olimpic, la 16 ani de la prima victorie! Contemplaţi aceste poveşti! Ce i se întâmplă lui David pare, prin comparaţie, pistol cu apă.

Personal David

Poate vi se par destine excepţionale. Dar în adânc, cu toţii sunt doar oameni obişnuiţi cu traiectorii aparte. Oameni care duc adesea lupte în arene invizibile. Ceea ce vedem, de la depărtare, sunt doar casca, braţele şi turbionul de la capătul picioarelor. Restul se petrece în liniştea aceea înfiorătoare a apei.

Un prieten şedea la o lungă discuţie cu un regizor de teatru într-un local. Un cetăţean de la o masă alăturată, în paralel cu trasul la măsea, trăgea cu urechea la ce vorbeau. Când regizorului a plecat să mai ia un rând, omul s-a sculat, s-a apropiat ezitant şi i s-a adresat direct prietenului meu: "Mare om! Domne, face nişte chestii…. geniale !". Cetăţeanul turmentat a făcut o pauză, apoi a continut: "Da’ şi când face nişte rahaturi!…". Şi a clătinat amar din cap.

Între genii și mediocrități

Replica a venit cu o notă de amuzament. "Ce vreţi?, nu poate fi genial în fiecare zi". Celălalt a dat să plece. Dar imediat s-a întors în stil Columbo şi a aruncat pe un ton definitiv. "Auzi, domne, dacă eu pot fi în fiecare zi mediocru, el de ce nu poate fi genial în fiecare zi?!".


Comentarii (8)
hannah.robinson
hannah.robinson  •  04 August 2023, 10:21

Gheorghiță ce zice?

MaxiP
MaxiP  •  03 August 2023, 14:50
Postat de Cristian73 pe 03 August 2023, 14:09

Spre deosebire de David, Halep chiar a trișat! De 2 ori! Intenționat, neintenționat...asta nu mai contează! Ați zeificat-o pe fătuca asta, dar s-a dovedit ca era de fapt! Aștept lăturile în cap pt că m-am legat de "minunea" aromână.

S-a descoperit ca Halep a trisat (daca a trisat) dupa vreo 10 ani de cariera la cel mai inalt nivel. David are 2 ani de cariera la cel mai inalt nivel. Oricum e atat de discutabila chestia cu trisatul, dopingul in sport exista, in mod cert multi scapa... pana la urma ambii sunt foarte buni in sporturile lor. In ambele sporturi sunt semne de intrebare serioase pentru o groaza de concurenti daca sunt curati sau nu, iar cel mai grav este ca in momentul in care prinzi pe unul trisand (cum e Halep, despre care acum se presupune ca trisa de mult si nu era prinsa)... apar dubiile evidente ca sunt probabil mult mai multi care triseaza si scapa. Poti ajunge si la intrebarea: cum sa ma bat cu cei care triseaza daca eu sunt curat? Si hai ca la tenis mai poti, e un joc, apar elementele tactice, tehnice, mentale... dar la inot? Apar si acolo, dar acolo e greu sa bati fizic pe cineva dopat tu fiind curat, pentru ca nu poti face diferenta tehnic si mental.

MaxiP
MaxiP  •  03 August 2023, 14:46
Postat de val1moraru pe 03 August 2023, 14:27

Atata timp cat inca detine recordul mondial, David e cel mai rapid inotator de pe planeta. Iar asta e cu mult peste a fi cel mai bun din lume.

Asta cu recordurile e o discutie atat de ampla... Bineinteles ca e extraordinar sa vezi un roman detinand recordul mondial, dar pana la urma recordurile nu sunt victorii. Adica sunt, ca victoriosul ia recordul, dar cred ca titlurile Mondiale castigate de el reprezinta mai mult decat acel record mondial. Odata ca recordul a fost batut la Roma, un bazin recunoscut pentru caderea multor recorduri (nu stiu motivul, e doar o observatie), nu ca asta ar fi neaparat foarte important, bineinteles ca ramane un record. Mai conteaza si momentul in care a venit. E relativa si aici situatia, dar David a avut efectiv lejeritatea de a nu avea adversar (datorita lui, bineinteles, pe propriul merit) si a se bate strict cu recordul. E relativ pentru ca pe de alta parte, un adversar care sa te rivalizeze te poate forta mai aproape de record, dar pe de alta parte pe acela te vei concentra sa-l bati si poate nu te mai concentrezi pe niciun record. Parerea mea este ca asta a patit el anul asta la 200 metri, s-a concentrat pe timp, nu pe adversari, ceea ce a fost o greseala. A luat cursa pe cont propriu, s-a crezut favorit cert si s-a trezit sufocat pe ultimii 25 metri de 3 sportivi care voiau cu orice pret un loc cat mai bun. Poate nu a fost in cea mai buna forma, dar la cum l-am vazut, consider totusi ca a avut cursa de 200 metri in mana si o castiga lejer daca o gestiona corect. Si da, paradoxal, legat de record, detine recordul la 100 metri. El e mult mai bun la 200.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează