OPINII  »  EDITORIAL

Alli fără noroc

Editorial Traian Ungureanu
Editorial Traian Ungureanu

Articol de - Publicat vineri, 28 iulie 2023 20:06 / Actualizat vineri, 28 iulie 2023 20:08

Dacă l-ați uitat pe Dele Alli, nu e o problemă. El însuși nu se mai ține minte. La un moment dat, cariera și gloria s-au dus la culcare, împleticindu-se ca un mire beat. În locul lor, a reintrat un prieten vechi și agresiv: trauma. 

Dele Alli l-a primit cum se cuvine când ai un oaspete pofticios. Cu alcool, somnifere și somn depresiv. Amintirile au început să revină și să se așeze pe tron: o mamă alcoolică, un tată fugar, un prieten al mamei care l-a „întrebuințat” sexual. La 7 ani, fumatul. La 8, traficul de droguri. La 11, un vecin, la un pas să-l ucidă. Apoi, la 12 ani, fotbalul ca miracol.

Mai întâi, prin familia unui coleg de la juniorii lui MK Dons. Nu l-au adoptat cu acte, dar l-au crescut și l-au adus înapoi din locul întunecat în care se ghemuise. Apoi, Tottenham.

În 2015, a venit debutul, urmat de o ascensiune nebună. În patru ani, de 37 de ori la națională, o semifinală de Cupă Mondială și o finală de Liga Campionilor. Din 2019 ascensiunea a frânat brusc, refuzând să devină destin. 

Alli a început să coboare. A plecat la Everton, care s-a grăbit să îl împrumute lui Beșiktaș, care l-a ocrotit un timp. Până la internarea pentru dezintoxicare.

Somniferele și alcoolul domneau.

Dele Alli s-a trezit acum câteva săptămâni. E iar la Everton. Terapeuții și-au făcut treaba. Alli înțelege acum ce și-a făcut. Un interviu cu Gary Neville a deschis ochii celor ce-l crezuseră un golan scăpătat. Pentru câte a trăit, Alli nu e un ratat. E un mare performer.

Alli fără noroc
Delle Alli (în alb) Foto: Imago

Ca el, un popor de copii fără noroc. Atâția băieți cu mingea la picior și viața la pământ. Născuți în locul greșit, folosiți de mici și aruncați ca un carton gol. Toți acei copii pe care fotbalul îi preia deja răniți. Cei mai mulți dispar, câțiva se luptă, și mai puțini răzbesc. Niciunul teafăr.


Comentarii (5)
VanBasten
VanBasten  •  28 Iulie 2023, 22:40

Nene TRU, pedofilia nu e "intrebuintare" sexuala. Daca nu reusesti sa le afli, iti pot da definitia din DEX a celor doi termeni.

VanBasten
VanBasten  •  28 Iulie 2023, 22:22

„întrebuințat” sexual...Trebuie sa-ti *** (sau mai multe) ca sa descrii abuzul (de orice natura ar fi el) si trauma in figuri de stil.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

anti_fcsb_bayern_real_juve
anti_fcsb_bayern_real_juve  •  28 Iulie 2023, 21:36

Nu trebuie uitat golul lui contra Crystal Palace din 2016.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează
Close