OPINII  »  EDITORIAL

Data viitoare, Salah (în persoană)

Articol de - Publicat miercuri, 28 iunie 2023 11:40 / Actualizat miercuri, 28 iunie 2023 12:13

Evoluția agro-culturii fotbalistice saudite e rapidă. Treapta recoltelor de fructe exotice ofilite se apropie de sfârșit. 

Ronaldo e, probabil, unul din ultimele trofee. Treapta recoltelor de poame pârguite și încă neofilite a început. În momentul în care au semnat pentru Liga Saudită, Kante, Neves, Koulibaly, Mendy, Zieych mai aveau în ei câțiva ani buni de fotbal mare. Mane, Brozovic, Lukaku au urmărit operația cu oferte saudite pe masă și se pregătesc de inevitabil. Liga Saudită urmărește saltul structural, după ce a înțeles bine saltul în gol al Superligii Chineze.

În 2016, faraonismul chinez părea viitoarea supraputere-tezaur mondială și finală. Oscar și Tevez parcau la Shanghai, remorcați de oferte obscene. În 2021, proiectul a dat faliment. Jiangsu F.C., clubul-model al sistemului, nu mai există. Saudiții au învățat ceva din superficialitatea exorbitantă a chinezilor. Poate pentru că, alături de restul lumii arabe, nu trebuie să inventeze sau să importe cultura reală a fotbalului ci sunt, demult, parte a ei.

Prin urmare, saudiții au înțeles că trebuie să treacă de la ornament la fundație. Planul presupune o Ligă competitivă până în 2030. Spre deosebire de reperele similare care slujesc la spolierea fiscală a șoferilor în Europa climato-maniacă, planul saudit are o temperatură realistă. 

Noul Șef Executiv al Ligii e Gary Cook, fost Executiv la Manchester City și atoatecunoscător în mersul traficului de pe platoul de vârf. Banii de coșniță sunt livrați, tot mai mult, de Fondul de Investiții Publice Saudit. Adică de stat și numai după ce Ministerul Sporturilor aprobă plata, la capătul unei evaluări a jucătorului țintit. Mișcarea tinde să micșoreze rolul agenților "pirat" care intră în contracte directe cu cluburile. 

Aventurismul fastuos pierde teren, înlocuit de planificarea rațională. Statul plătește și țese, în același timp, o piață de colectare. Căci Fondul de Investiții Publice Saudit e și proprietarul lui Newcastle, plus primele trei cluburi saudite.

Data viitoare, Salah (în persoană)

Unificarea patronatului înlesnește export-importul de jucători și antrenori. Nuno Espirito Santo, cel mai subestimat antrenor european al ultimilor ani, e deja la Al Nassr și va rămâne acolo pentru a construi echipa post-Ronaldo. Saudiții lucrează metodic și au trecut de faza inundațiilor financiare provocate la domiciliul jucătorului dorit.

Dovada? Mohamed Salah a anunțat că semnează cu Al-Adalah! Mulți ziariști neatenți au leșinat la auzul știrii. La fel, câțiva din viitorii coechipieri ai lui Salah, în frunte cu Edson, brazilianul care ține mijlocul echipei. Sosirea lui Salah a confirmat că numele e același, dar persoana e a unui fundaș stânga saudit, uimit și onorat de confuzie. Deocamdată, eroarea e comică și posibilă. Data viitoare, nu va mai fi loc de așa ceva. Numele și persoana vor coincide.


Comentarii (2)
anti_fcsb_bayern_real_juve
anti_fcsb_bayern_real_juve  •  28 Iunie 2023, 13:49

Trebuie sa scapam cit mai repede de gloaba Salah, este cel mai nociv jucator pentru fotbalul european.

parachioara5
parachioara5  •  28 Iunie 2023, 12:36

Tot ceea ce exista nefericit este pentru ca fericirea nu exista. Intreaba i pe ai tai daca ai a le zice vreo intrebare.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează