OPINII  »  EDITORIAL

Fotbal de vânzare

Articol de - Publicat joi, 19 ianuarie 2023 11:10 / Actualizat joi, 19 ianuarie 2023 11:10

Luați circul și aruncați restul! Fotbalul nu mai face sens, dar face bani, iar banii vor ruina fotbalul. Și ce anume ar trebui să păstrăm? Tradiție? Vax! 

Newcastle, fostul mare club muncitoresc, urmat în pelerinaje etapă după etapă de Toon Army (plebea proletară a șantierelor) e acum poate cel mai bogat club din lume - pentru că e extensia unui fond de investiții saudit. E ridicol, dar St. James Park e, la fiecare meci, plin. Cu cine ține Toon Army?

Răspuns: Newcastle face un sezon mare. Echipa e gata pentru Europa adică s-a saudit și restul nu mai contează. Și Man City e extensia unui șeic emirez și toată lumea își dorește să rămână așa: un club glorios, chiar fără legătură cu Manchester. Vax? Desigur. Doar se știe că nu e bine să fii anti-vax. Dar lucrurile evoluează. Se rafinează.

Chelsea suflă în ultima clipă transferuri ca și semnate de Arsenal. João Félix, pe 10 milioane, doar pentru dreptul de împrumut până la sfârșitul sezonului, cu opțiune de transfer. Și, mai ales, Mihailo Mudrik, ucraineanul care a jurat că vrea la Arsenal, până când patronul Ahmetov a văzut valiza cu 90 de milioane de pounds trimisă de Chelsea. Să nu credeți că la mijloc sunt doar banii! 

Fotbal de vânzare
Newcastle - Manchester City // foto: Guliver/gettyimages

În cazul lui Mudrik e vorba de sentimentele cele mai alese, dacă nu cumva de conștiință civică avansată. Din cele 88 de milioane plătite pe Mudrik, Chelsea, în bună înțelegere cu Rinat Ahmetov, va dona 20 armatei ucrainene.

Așa, da! Arsenal a fost umilită și chiar dacă va câștiga titlul, va termina pe o poziție moral inferioară. Slava se transferă la Chelsea. Adevărat, averea plătită pe Mudrik prevede un contract de 8 ani și jumătate. 

Acest fel de a „răspândi” banii plus donația către armata ucraineană au darul de a aerisi acumulările contabile și de a evita formal încălcarea prevederilor Financial Fair Play. E, desigur, un detaliu tehnic.

În rest, fotbal cât cuprinde! Mai exact, cât te ține bugetul. Căci Premier League și atâtea campionate mai mici sunt o ciocnire de bugete. 

Fotbalul are o nouă lege: victoria e a ta, dacă poți bate banii celorlalți!

TRU (Londra)


Comentarii (9)
Coster
Coster  •  20 Ianuarie 2023, 11:31

Mi se pare mie sau.... tehnic vorbind Chelsea a sprijinit ambele tabere din război

parpalache
parpalache  •  20 Ianuarie 2023, 10:34

Mi se pare de domeniul evidenței ca tot Abramovici e adevaratul patron de la Chelsea!

username_2
username_2  •  19 Ianuarie 2023, 22:56
Postat de digei pe 19 Ianuarie 2023, 11:59

Banii nu merg neaparat la armata ucrainiana, cine stie in conturile cui ajung. Asta vom afla, pana la urma.

așa va fi da nu cred că vom afla

Vezi toate comentariile (9)
Comentează