OPINII  »  EDITORIAL

Gramajul cronometrului

Editorial Traian Ungureanu
Editorial Traian Ungureanu

Articol de - Publicat miercuri, 09 august 2023 10:11 / Actualizat miercuri, 09 august 2023 10:12

Community Shield, echivalentul Supercupei Angliei, s-a jucat în condiții stranii. În teren au intrat două puternice selecționate ale jucătorilor Premier League (încă) ne-cumpărați de cluburi saudite. Asta se poate repara curând, cu câteva zeci de miliarde bine plasate - mărunțiș rămas la gura conductei de țiței. Mai important, de fapt decisiv, a fost substratul psiho-mental. Adică, întrebarea: va reuși Arsenal să evadeze din blocajul care îi dictează destinul perdant la fiecare meci cu Man City?

În minutul 77, golul lui Cole Palmer părea să fi decis că Arsenal va pierde al nouălea meci consecutiv. Recolta de transfer plasată de Arteta în teren (Rice-Havertz-Timber) arăta a surplus. Ironie profundă: golul lui Palmer venea de la un intrus: un autohton sută la sută, născut neglez și crescut de City. Apoi, s-a produs răsturnarea. De fapt, intervenția șansei care a decis că istoria repetitivă a acestei ciocniri trebuie oprită.

Egalarea a venit târziu, din nimic. Un autogol perfect stupid, în minutul 100. Crud și aberant, autogolul a avut totuși o noimă: Arsenal avea dreptul la egalitate după un meci fluent și o circulație ofensivă care a scos din joc adversarul, de câteva ori. Momentul a fost cu totul altceva.

Gramajul cronometrului

Raphael Varane, stoperul lui Man U, a pus punctul pe i-ul din clepsidră: meciurile împinse spre sau peste suta de minute mănâncă rezultate și ruinează jucători. Reacția lui Varane a venit după ce IFAB (Boardul englez care administrează regulamentul) recomandase arbitrilor să folosească tehnica de cronometrare de la Cupa Mondială. Orice întrerupere de joc, de la celebrările de după gol la schimbări și auturi, întrerupe și cronometrul. Ce trebuie să învățăm - se întreabă Varane - să facem economie, suprimând bucuria? Nu jucăm, oricum, prea multe meciuri? Socoteala lui Varane e simplă: fiecare 8-9 meciuri devin 10.

Cu experiența vastă a oșteanului defensiv, Varane a intuit ceva important. Epuizarea fizico-mentală crește cu fiecare minut în plus. Așteptați-vă la tot mai multe meciuri decise de erori, căderi, împleticiri și erori la finalul finalului prelungit.

În rest, o luăm de la cap. City și Arsenal se vor bate singure pentru titlu. De data asta mai strâns și foarte atente la gramajul cronometrului. 


Comentarii (7)
Tibisor
Tibisor  •  09 August 2023, 20:20

Auzi d-le , ce spune acest jurnalist a-tot-stiutor ... apropos jurnalist : conform celor de la McKinsey & Company , pana la finalul anului 2030 va disparea jurnalismul in forma actuala ... A.I.-ul va face ravagii in acest domeniu ! Pana atunci , nea Traian sper ca va iesi la pensie ! Si acum inapoi la articol ... cum d-le stii tu asa de bine ca doar Arsenal si City vor lupta pentru titlu ??? ... Liverpool si United , gata ? ... se pot apuca de cricket ?? Hai sa fim seriosi !

VardyParty
VardyParty  •  09 August 2023, 19:55

Lasa tată, ca dacă Varane nu poate la 500,000- europeni pe săptămâna, o sa poată altul. E Africa plina.

demolarii
demolarii  •  09 August 2023, 17:23

La început nu se facea nici o schimbare. Apoi s-au acceptat 2 schimbări, apoi 3, iar de la Pandemie 5 schimbări.....jocul e dinamic, adică regulile se schimba permanent pentru a fi în acord cu cerințele spectatorilor...

Vezi toate comentariile (7)
Comentează