OPINII  »  EDITORIAL

Valoarea e incoloră

Articol de - Publicat marti, 20 decembrie 2022 17:10 / Actualizat marti, 20 decembrie 2022 19:06

„Africanii" sunt cetățeni francezi ca orice alt cetățean francez. 

Din clipa în care acuză din iritare, principiile trec în prejudecăți. Cazul naționalei Franței denunțată ca echipă „africană" e o recidivă afișată cu o lipsă exasperantă de argumente. Am reîntâlnit această teză sub titlul „Africa, în a doua finală consecutivă a Cupei Mondiale". 

Autorul e un gazetar cu viitor și, totdată, un gazetar ce-și lasă viitorul la dispoziția resentimentului. Spre deosebire de atâtea state membre UE, România e, în continuare, o țară de expresie liberă. Andrei Gușă poate scrie orice. Dar tocmai asta obligă.

Trebuie judecați după merit, nu după culoare

Sunt un adversar al migrației necontrolate și al abuzurilor enorme de care se fac vinovate elitele „progresiste". Dar nu sunt și un adversar al judecății elementare. Da, la un moment dat, Lloris era singurul francez alb pe teren la finala Mondialelor. Apropo, Lloris îmi pare unul dintre primii cinci jucători ai Mondialelor. Și nu pentru că e alb.

Mai întâi, e de spus că după ce au intrat ori s-au născut în Franța, „africanii" sunt cetățeni francezi, ca orice alt cetățean francez. Adică trebuie judecați după merit și valoare. Ce vor neapărat să ignore criticii Franței „africane" e tocmai asta: meritul și valoarea. Însă, nici unul dintre „africani" nu a fost impus la națională pentru că e de culoare. Toți sunt acolo pentru că sunt foarte buni și niciunul nu a scos din echipă un alb mai bun.

Valoarea e incoloră

Un joc luat cu asalt de lumpenul cartierelor sărace

Aici e deosebirea față de practicile stupide din viața instituțiilor și, tot aici, avantajul fotbalului. În sport, nu ține. Dacă promovezi impostori pe bază de pigment, pierzi. Fotbalul e mult mai cinstit și măsoară costul potlogăriilor care distrug meritul și competiția, peste tot acolo unde domnesc ideologii și demagogii rasiști-antirasiști.

Cine crede că se poate răcori acuzând sportivi de culoare e neștiutor. Azi, fotbalul e, peste tot, un joc luat cu asalt de proletariatul sau lumpenul cartierelor sărace din super-orașe. Adică din zone populate majoritar de non-albi. O parte tot mai mare a copiilor albi sunt înșurubați pe sofa în fața ecranelor. Sociologia dictează distribuția.

Totul e de discutat critic, dar critica nu poate fi extinsă asupra unor sportivi de culoare deloc albă și de valoare foarte incoloră. 


Comentarii (7)
romanq
romanq  •  21 Decembrie 2022, 14:45

Sunt curios dle Traian Ungureanu, care or fi acele "abuzurilor enorme de care se fac vinovate elitele „progresiste"" ? Unde le vedeti ? Nu cumva acele abuzuri enorme vin de la simpatizatii de care dvs conservatori de la Rasarit ? Altfel, sub aparenţa unui scop nobil, acela de a-i contra pe rasistii ce se iau de francezi, ne aratati inca o data cine sunteti...

Imparatul_e_gol_pe_YOUTUBE
Imparatul_e_gol_pe_YOUTUBE  •  21 Decembrie 2022, 10:53

Aveti dreptate in privinta nationalei Frantei. Dar in echipa Angliei Southgate ia deciziile strict pe motive rasiale. De asta au fost alesi cei 3 sa bata ultimele 3 penality-uri. De asta de fiecare data cand da un interviu nu vorbeste de fotbal ci doar de diversitate. Iar francezii nu vor putea fi NICIODATA, dar absolut niciodata, iertati de romani pentru PROGRAMUL OFICIAL DE MECI in care nationala de Aur a Romaniei era prezentata ca o satra de rromi. Nu Charlie Hebdo ne-a facut ***, ci Federatia de Fotbal a Frantei. Asa ca nu o sa imi pese absolut niciodata nici cand negru sub unghie de sentimentele legate de "rasism" ale oricarui vestic, cu atat mai putin ale francezilor. "Diversitatea" se numea inainte de re-branding "genocid". Pt ca genocidul prin definitie nu inseamna neaparat exterminarea fizica a unei natii, ci eliminarea culturii si a materialului genetic al unui popor. Nici in cele mai extreme caricaturi de pe vremea lu ala rau cu mustata mica nu au putut sa-si imagineze halul in care a ajuns cultura si civilizatia vestica. "Noii europeni" sunt noi, dar nu sunt europeni. La fel cum un cetatean al Romaniei de orice alta etnie decat romana, nu e roman, ci doar cetatean al Romaniei. O diferenta de la cer la pamant intre cele doua categorii pe care societatea moderna ne impune sa o ignoram. Ba chiar comitem un "rasssissmuss" daca indraznim sa spunem ca pana acum 10 minute asa au stat lucrurile din toate

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

username_2
username_2  •  21 Decembrie 2022, 10:18

România e în continuare o țară de expresie liberă, asta e bine...da secțiunea de comentarii a gesepeului se pare că nu mai face parte din România...de cînd a plecat Tolontan nu se mai poate vorbi de expresie liberă pt cititorii care mai comentează la articolele corifeilor, e o cenzură cîteodată comică...altfel, e bine, super TRU, indiferent de aur sau nonaur

Vezi toate comentariile (7)
Comentează