OPINII  »  ARSENAL

Fără titlu

Articol de - Publicat joi, 20 aprilie 2023 14:23 / Actualizat joi, 20 aprilie 2023 14:23

Nu există coincidențe. Psihanaliza o bănuie, fotbalul o știe, Arsenal e pacientul care o demonstrează. De două ori într-o săptămână, același scenariu: un 2-0 fulgerător, urmat de dispariția din joc. 

După 28 de minute cu Liverpool și după 10 minute cu West Ham, Arsenal avea totul la picioare. Și nimic în cap. De fiecare dată, echipa a dat șah-mat din două mutări și de fiecare dată s-a scufundat în fotoliu refuzând să mai mute. Naivitate sau aroganță? Nu. Frică. Mai precis, frica de victorie. Și mai precis, frica en gros de titlu, transmisă en detail meciurilor pentru titlu.

Câtă vreme titlul a părut o posibilitate distantă, Arsenal a funcționat fără complexe și accidente. De îndată ce a mai rămas puțin de jucat, iar perspectiva titlului a devenit iminentă, Arsenal s-a transformat într-o fabrică de panică. Ce ne facem dacă învingem? Luăm titlul! Noi? Mai bine, nu! Titlul nu e pentru noi!

Cu asta, Arsenal a reușit să pună la punct un blocaj mental care începe cu 2-0 și continuă cu fuga colectivă de victorie. Să privim mai atent. La 2-0 cu Liverpool, meciul a fost răsturnat de stingerea motoarelor și de o ieșire aparent inexplicabilă a lui Xhaka. La 2-0 cu West Ham, meciul a fost răsturnat de stingerea motoarelor și de un penalty din care Saka a refuzat să înscrie. De fiecare dată, autosabotaj. Adică, un fel de a spune: suntem o echipă de puști brilianți și refuzăm să devenim altceva. Refuzăm să luăm în primire maturizarea.

Fără titlu
West Ham - Arsenal / foto: Imago Images

Acest mecanism straniu prin care Arsenal se descarcă imediat de răspundere și aruncă peste bord fructele propriului talent spune că echipa nu e pregătită pentru dominație. E Arteta victimă sau parte a problemei? Știm doar că în fotbal și, de altfel, în jurul lui, talentul nu e suficient. A stăpâni înseamnă a te stăpâni. Iar pentru asta, măcar din sezonul viitor, e nevoie de caracter, nu de semnături noi pe lista de transfer.

Până la sosirea pedagogului, elevii lui Arteta vor contina să refuze șansa de a câștiga titlul, făcând noi uverturi splendide la meciuri cu puncte pierdute. Iar fotbalul va rămâne cea mai rapidă și instructivă introducere în tainele psihologiei.


Comentarii (4)
zorrozabal
zorrozabal  •  23 Aprilie 2023, 12:13

Arteta poa sa fie vinovat ca a jucat cu„gaura”Zincenko și ca acum joaca și cu Gabriel Jesus!Dar de când a reintrat Gabriel Jesus-dupa o accidentare și de când Saka a intrerupt(ducându-se la naționala)-Arsenal... nu a mai câștigat!Dar e ușor de zis!Poți sa riști sa nu joci cu Zincenko și cu Gabriel Jesus-pe care ai platit(lui City),multe,multe milioane?!

zorrozabal
zorrozabal  •  21 Aprilie 2023, 13:46

„Pâna le sosirea pedagogului...”!Adica antrenorul e vinovat?!Nici o noutate!Daca o fi avut ca obiectiv titlul,all rigt,sa plece!Dar daca a avut ca obiectiv doar clasarea in primele patru?!

rajner
rajner  •  20 Aprilie 2023, 16:21

Din punctul meu de vedere managerul tunarilor este partea problemei, nicidecum victima, de aceea l-am rebotezat Mikel Trompeta. Este un alt Terry, Lampard sau Xavi, care odata agatate ghetele in cui s-a metamorfozat peste noapte in antrenor de succes. Cineva cu elevat simt al umorului din conducerea Arsenalului l-a smuls din bratele idolului Guardiola, trimitandu-l direct pe banca tunarilor. Se vede ca au timp de pierdut, Trompeta isi face ucenicia pe banii marinimosului patron, alimentand imaginatia fanilor, care se vad deja campioni. Arsenal ramane lidera clasamentului, dar sprintul catre potul cel mare pare sa fi incetinit vizibil, ranjetul amicului-inamic Guardiola se contureaza la orizont. Oare ce epilog ar alege marele fan Nick Hornby pentru actualul sezon?

Vezi toate comentariile (4)
Comentează