OPINII  »  EDITORIAL TRU

Vodoo și VAR

Editorial Traian Ungureanu
Editorial Traian Ungureanu

Articol de - Publicat miercuri, 11 octombrie 2023 13:47 / Actualizat miercuri, 11 octombrie 2023 13:49

Discipolul Arteta i-a plătit maestrului Guardiola cu aceeași monedă, după stoparea inflației

Există ceva mai rău decît un penalty ratat la 0-0, în ultimul minut de finală a Mondialelor? Există și se cheamă vrajă sau deochi sau complex. Cazul clasic și blestemat pentru noi a fost neputința de a bate Ungaria vreme de 60 de ani. Dar a trecut.

Geometrie trucată

Arsenal părea complet aservită complexului City. 12 întâlniri directe consecutive pierdute în Premier League au repetat una și aceeași poveste. Oricât de prost a jucat, rareori, City și oricât de bine a jucat, deseori, Arsenal, victoria s-a tolănit mereu lângă City. Dar a trecut.

Arsenal a câștigat cu un gol de geometrie trucată. Șutul lui Martinelli l-a lovit în față pe Ake și mingea și-a schimbat direcția ca un traseist trecut de la extrema dreaptă la extrema stângă.

Vodoo și VAR
Pep Guardiola și Mikel Arteta

Apărare atacând

Dar victoria cu care Arsenal a dus la bun sfârșit operațiunea Anti-Vodoo vine de altundeva. Din prelungirea gândirii lui Guardiola în interpretarea lui Arteta. Schema a împins spre absurd lecția de bază a lui Guardiola. Arsenalul lui Arteta a făcut un meci defensiv maniacal. Adică s-a apărat în careul lui City și l-a lichidat pe Haaland, lipsit de mingile lungi mâncate de Gabriel și Saliba.

Performanțele lui Gabriel și Saliba

Ideea apărării ultra-avansate în careul lui City a fost o aberație productivă care i-a făcut fundași pe atacanții lui Arsenal. Jesus, Nketiah și Trossard au executat pressing, marcaj și alunecări cât pentru o carieră de stoper. În spate, soarta lui Haaland a fost decisă în cușca mobilă fabricată de Gabriel și Saliba. Cifrele sunt stranii. Gabriel plus Saliba egal 100% deposedări reușite și zero faulturi.

O psihologie nouă

Schema lui Arteta a fost un fel de a plăti maestrului cu aceeași monedă, după stoparea inflației. Adio cascadă de situații create și ratate de Arsenal. În locul risipei obișnuite, Arsenal a jucat cu o voință și o prudență continuă. E de înțeles cum poți preda o lecție tactică nouă, dar e mult mai greu de înțeles cum poți da unei echipe o psihologie nouă. Aici e marea lovitură a lui Arteta. Ea ar putea decide lupta pentru titlu.

Arsenal intact

Tot felul de diferențe încep să se vadă și să lucreze pentru Arsenal. Astfel, City nu pare în stare să facă față pierderilor de capital. City a fost învinsă în toate cele trei meciuri jucate fără Rodri (suspendat) și creează mult sub nivelul asigurat de Kevin De Bruyne (accidentat). Arsenal a intrat fără Saka - dezarticulat după 87 de meciuri consecutive. Cu toate astea, Arsenal a jucat ca o echipă intactă fizic și moral.

Titlul rămîne în joc. Dar Arteta a doborât supremația vodoo în relațiile cu City. Restul ține de șansă. După pocinogul istoric din neuitatul Spurs-Liverpool, toată lumea se roagă ca balaurul VAR să nu reapară pe teren.


Comentarii (1)
parpalache
parpalache  •  11 Octombrie 2023, 14:33

Iata ca e greu pentru orice echipa- când adversarul joaca marcaj om la om!Și Arsenal o pațise in meciul cu Totenham-pe care de obicei il batea fara probleme!Și a mai fost și Martineli!Cam neglijat de adversari-dupa accidentarea care-l ținuse afara câteva etape!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează