OPINII  »  POVEȘTILE LUI OPRIȘAN

„De ce? De ce? De ce?”

Articol de - Publicat vineri, 04 februarie 2022 19:37 / Actualizat vineri, 04 februarie 2022 19:37

Înaintea JO de la Lillehammer, Tonya Harding tocmește niște mardeiași care s-o lovească pe Nancy Kerrigan, colega sa de patinoar, pentru a o scoate din cursă. Misterul continuă și azi: cât de implicată a fost?

Tonya Harding avusese o copilărie grea. Venită pe lume într-o rulotă, suferise mult – psihic și fizic – din partea mamei. Iubea patinajul, dar femeia ajunsese s-o tragă de păr chiar acolo, pe gheață, în văzul tuturor, când executa ceva greșit. Fără finețe. Fibră multă, nervoasă. "Nancy era o prințesă, iar eu o adunătură de rahat", avea să declare, peste ani. Kerrigan însemna adversara directă. Delicată.

„De ce? De ce? De ce?”
Kerrigan (în alb) și Harding, la Lillehammer, pe aceeași… gheață, la o lună și jumătate după atac. Verdicul nu fusese pronunțat FOTO Imago

Nu puteai spunea despre Tonya că nu e o luptătoare aproape perfectă. Campioană națională a Statelor Unite. Primul Triplu Axel din istoria USA, întâia sportivă de acolo care executa așa ceva la un turneu internațional. Fugise de acasă și se căsătorise cu prima mare dragoste, Jeff Gillooly, cel care avea să o maltrateze apoi...

"Why? Why? Why?"

Jocurile Olimpice de la Iarnă de la Lillehammer bat la ușă. Mergem la Detroit, unde fetele se luptă pentru două bilete de Norvegia.

E început de 1994, o lună și puțin până la ceremonia de deschidere. Zi de antrenamente. Kerrigan iese de pe gheață la 14:35. E filmată. Saltă o cortină, se pregătește să meargă spre un culoar ce duce la vestiare. Atunci e atacată de un agresor necunoscut în primă fază. Americanii sunt șocați.

Sportiva e lovită cu un soi de bâtă telescopică de 53 de cm, aproape de genunchi. Tipul sparge un geam și se face nevăzut. Oamenii dau iar drumul la camerele TV. Nancy plânge, înconjurată de cei de pe patinoar, în timp ce se întreabă: "Why? Why? Why?". Daniel, tatăl, o ia în brațe și o duce într-o sală, iar patinatoarea continuă să spună: "De ce eu?".

„De ce? De ce? De ce?”
Prima pagină a ziarelor de atunci și faimoasa întrebare

Destăinuiri la câteva beri în plus

Logic, Kerrigan nu mai participă, Harding e câștigătoarea. Trece o săptămână până când Shawn Eckardt se îmbată într-un bar și se laudă că el a pus la cale agresiunea contra sportivei. Cercul se strânge. Sunt patru băieți. Shawn, bodyguardul Tonyei, Jeff Gillooly, fostul, deși peste tot pe unde se afișau continuau să se prezinte ca soț și soție, Shane Stant, omul cu bâta, și Derrick Smith, șoferul.

Cea mai democratică țară din lume nu știe cum să reacționeze. Se fac legături cu Harding, "beneficiara", dar acuzația oficială nu vine. E "rugată" să renunțe la a mai traversa Atlanticul, nici nu vrea să audă! Kerrigan se recuperează și ambele ajung în Norvegia.

Pe 17 februarie, fetele împart același patinoar la Hamar. Kerrigan e îmbrăcată în costumul din ziua atacului, marca Vera Wang. Oksana Baiul termină prima, Kerrigan e a doua. Tonya e undeva pe 8... America, mare devoratoare de astfel de intrigi, nu respiră. Sunt 48.000.000 de telespectatori la finală.

În martie, Gillooly, pentru a primi o reducere a pedepsei, spune tot. Harding e nevoită să admită că aflase de planul fostului soț cu câteva zile înainte de atac, ca să nu se spună că a obstrucționat justiția. "Dacă ziceam ceva, mă agresa iar", s-a apărat. Trei ani cu suspendare, 500 de ore muncă în folosul comunității și o amendă de 160.000 de dolari. În plan sportiv, suspendată pe viață, deposedată de titlul național.

"Am trecut peste asta. Și Nancy a făcut-o!"

Apoi, cădere liberă. Și-a scris biografia, s-a băgat într-un grup muzical, a urcat pe ringul de box, a fost arestuită pentru consum de alcool și a încercat să se sinucidă. Azi continuă să afirme că e nevinovată, dar nimeni n-o prea crede. "Am trecut peste asta, e mult timp de atunci. Sunt sigură că și Nancy a făcut-o!", spune când este întrebată despre incident.

„De ce? De ce? De ce?”
La Lillehammer, Tonya Harding a avut probele cu echipamentul, nu s-a putut concentra și a terminat pe locul 8 FOTO Imago

Kerrigan s-a retras imediat. S-a căsătorit cu agentul ei în 1995. Chibiții pot jura că el este cel care i-a făcut rost, în 1994, după atac, de 6.500.000 de dolari, bani din publicitate. z

"Voi pricepeți de vă spun? O urăsc pe Tonya Harding!"
Jay Leno, în deschiderea show-ului său de la NBC, în 1994

* Sursa: Washington Post


Comentarii (2)
209755516606440
Dan Man  •  12 Februarie 2022, 18:37
Postat de donqhote pe 07 Februarie 2022, 12:02

esti bun, Oprisane, daca ii convingi pe cei de la gsp sa iti dea bani pentru asa ceva

Nu ia bani..da.

donqhote
donqhote  •  07 Februarie 2022, 12:02

esti bun, Oprisane, daca ii convingi pe cei de la gsp sa iti dea bani pentru asa ceva

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close