Articol de Marian Ursescu, Roxana Fleşeru, Luminița Paul - Publicat luni, 29 martie 2021 10:09 / Actualizat luni, 29 martie 2021 17:45
Delegația României pentru Jocurile Olimpice, care ar trebui să debuteze pe 23 iulie, are componenți de la treisprezece sporturi, cei mai numeroși fiind deocamdată la fotbal și la canotaj
- Gazeta vă oferă timp de șase zile o situație la zi despre Jocurile Olimpice. Azi, prezentarea sportivilor calificați la JO și a momentului în care au reușit să-și procure biletele pentru Tokyo
- 116 zile au mai rămas până la startul JO
Pandemia a oprit sportul în martie 2020 și a amânat Jocurile Olimpice, determinându-i pe cei implicați în acest fenomen să privească din alte unghiuri activitatea pe care o desfășurau de multă vreme. Un an mai târziu, mai toate sporturile s-au reluat la nivel internațional, chiar dacă în alte condiții, iar acest lucru e unul încurajator pentru a avea, într-un final, întreceri pe medalii la Tokyo. Va fi o competiție care nu va semăna cu nicio alta din trecut, dar pandemia ne-a arătat și ne-a învățat că nu trebuie să facem prea multe mofturi.
Până în acest moment, România are o delegație care numără 60 de sportivi ce provin de la 13 sporturi. E un mix de tinerețe și experiență, de participanți în premieră și de „veterani". Lista a fost deschisă pe 28 aprilie 2019 de înotătorul Robert Glință, iar cea mai recentă alipire este cea a spadasinei Ana Maria Popescu, pe 23 martie 2021. Scrimera este prima sportivă română care obține biletul pentru Tokyo, după pandemie, restul fiind câștigate înainte de întrerupere. Până în iulie se pot adăuga sportivi, însă va fi greu ca numărul să treacă de 100 de "tricolori", deși Comitetul Olimpic și Sportiv Român așa își propusese.
Precedente există
E mult? E puțin? Dacă privim spre statistica participărilor României începând cu 1952, de când prezența a devenit o constantă, au mai existat ediții cu delegații de sub 100 de „tricolori". S-a întâmplat doar în 1956, 1968, 1988 și 2016. Vârful a fost atins în 1980, când au fost 239 de români la Moscova. Au mai rămas 116 zile până la startul Jocurilor Olimpice, dar ele par o picătură într-un ocean, după ce sportivii au avut de traversat aproape un an de incertitudini și nesiguranță.
GIMNASTICĂ ARTISTICĂ - 2 sportivi
Puncte diferite
Ediția de la Tokyo va fi din nou una grea pentru gimnastica românească feminină, o fostă putere care va fi reprezentată doar individual. Maria Holbură, 20 de ani, se gândea la retragere, dar biletul de JO, obținut la CM de la Stuttgart în 2019, i-a prelungit cariera.
La aceeași competiție, Marian Drăgulescu, 40 de ani, și-a mai acordat o șansă pentru a cuceri titlul olimpic, singura medalie care-i lipsește din palmaresul extrem de bogat. „Îmi doresc să ajung în cea mai mare formă fizică și psihică la Jocurile Olimpice și să obțin medalia de aur", a spus gimnastul pentru Gazetă.
5 ediții ale Jocurilor Olimpiceva bifa Marian Drăgulescu la Tokyo, după cele din 2000, 2004, 2008 și 2016
„Sunt foarte mândră de mine că nu am renunțat la gimnastică pentru că am avut mai multe probleme, fie că au fost de sănătate sau de motivație. În 2019 am zis să ajut echipa la Mondialul acela, dar pur și simplu s-a întâmplat să obțin calificarea - Maria Holbură
ÎNOT - 2 sportivi
Glință a fost primul
Robert Glință a obținut biletul pentru Tokyo în luna aprilie 2019, tocmai în China. Înotătorul în vârstă de 23 de ani a parcurs cei 100 de metri spate în 53.70, timp ce se încadra în baremul de calificare. „Este doar o etapă din drumul care duce la Tokyo. Noi ne pregătim pentru a urca pe podium, visăm la medalie", spunea el atunci.
A doua participare la JO pentru Robert a fost pusă pe pauză de pandemie. Al doilea înotător român i s-a alăturat în iulie 2019, Daniel Martin, 20 de ani, făcând baremul în aceeași probă la Campionatele Mondiale de la Gwangju (Coreea de Sud).
6 înotători româniau fost prezenți la Jocurile Olimpice de la Rio, dintre care o fată și cinci băieți
SCRIMĂ - 1 sportiv
Cea mai recentă calificare
Ana-Maria Popescu este sportivul care și-a pus cel mai recent numele pe lista delegației României. Spadasina în vârstă de 36 de ani era calificată de anul trecut, dar pentru ca totul să devină oficial mai era nevoie de un concurs, care a avut loc acum două săptămâni, la Kazan.
Revenită după un an de pauză în competițiile internaționale, una cauzată de pandemie, și după o operație la genunchiul drept, Ana nu a trecut de primul tur, însă s-a calificat de pe primul loc la JO. z "Am trecut prin operație și prin tot procesul de recuperare, doar pentru a mă întoarce la scrimă" Ana Maria Popescu
5 edițiiale Jocurile Olimpice va bifa Ana Maria Popescu la Tokyo, după cele din 2004, 2008, 2012 și 2016
Am trecut prin operație și prin tot procesul de recuperare, doar pentru a mă întoarce la scrimă
- Ana Maria Popescu
TIR SPORTIV - 1 sportiv
Într-o zi de mai 2019
Laura Ilie, care concurează în proba de pușcă aer comprimat 10 m, a fost al doilea sportiv tricolor calificat la Tokyo. Biletul pentru Japonia a venit pe 26 mai 2019, în urma Cupei Mondiale de la München, unde a obținut locul cinci. Ea va participa pentru prima dată la o ediție de JO. Acum două săptămâni, după o pauză de aproape un an, Laura Ilie a fost prezentă la o competiție internațională, la New Delhi, unde s-a clasat pe locul 13 la o etapă de Cupă Mondială.
2 titluri europeneconsecutive are Laura Ilie în palmares, obținute în 2019 și 2020
CICLISM - 2 sportivi
Surpriza din Spania
Povestea lui Vlad Dascălu, 23 de ani, seamănă cu a multor copii români ai căror părinți au ales o altă țară pentru a le oferi o viață mai bună. Vlad, care e calificat din 2019 la mountain-bike, a copilărit în satul Buda, lângă Fălticeni, apoi s-a mutat cu familia în Spania pe când avea nouă ani. Chiar dacă locuiește și se antrenează și acum acolo, va reprezenta România la Tokyo.
Numele celui de-al doilea sportiv care va merge la JO în probele de șosea va fi decis în apropierea competiției din Japonia.
2004 era ultima edițiela care România avusese reprezentant la mountain-bike
BOX - 1 sportiv
Pugilistul cu inimă de leu
În septembrie 2015, Cosmin Gîrleanu uimea lumea boxului din România. Într-o federație inexistentă, care nu primea finanțare de la MTS, Cosmin și antrenorul său, Ilie Captari, au cucerit aurul mondial la CM de juniori. A câștigat la pas cele cinci meciuri și a urcat pe prima treaptă a podiumului.
Apoi, în martie 2020, în plină pandemie, Gîrleanu (52 kg) a apucat să câștige meciul cu azerul Rufat Huseinov, înainte ca AIBA (Federația Internațională de Box) să oprească turneul preolimpic. Hunedoreanul își îndeplinise însă visul, iar acum este nerăbdător să urce iar în ring, pentru că de atunci nu a mai făcut-o!
Mă bucur că am reușit să mă calific la Jocurile Olimpice și sper ca în acest an să se dea drumul la meciuri, să boxăm, să avem cât mai multe întâlniri. Când se reia turneul de calificare sper să reușească și alți colegi de-ai mei
- Cosmin Gîrleanu
CANOTAJ - 18 sportivi
Șapte bărci, multe speranțe
La Campionatele Mondiale de la Linz 2019, criteriu de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Federația Română de Canotaj a reușit să obțină biletele olimpice pentru șapte echipaje: dublu vâsle categorie ușoară, dublu vâsle, dublu rame și patru rame (la feminin), dublu rame, patru rame și dublu vâsle (masculin).
Antrenorii loturilor pot face schimbări în bărcile calificate, dar sunt echipaje conturate deja: dublele campioane mondiale Gianina Beleagă și Ionela Cozmiuc în dublu vâsle categorie ușoară, campionii europeni Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă la dublu rame sau vicecampioanele mondiale din barca de dublu vâsle, Simona Radiș și Ancuța Bodnar.
Calificarea la Tokyo este cel mai frumos lucru care ni se putea întâmpla. Am muncit mult în ultimul timp și simt că suntem din ce în ce mai puternice
-Simona Radiș, barca de dublu vâsle
FOTBAL - 18 sportivi
Revenire după 57 de ani
Naționala de fotbal a României s-a calificat la JO 2020 după ce a ajuns până în semifinalele Campionatului European de tineret din 2019. Reprezentativa condusă de Mirel Rădoi a obținut astfel a patra calificare din istorie la turneul olimpic. Precedenta a avut loc acum 57 de ani, tot la Tokyo. Atunci România a obținut și cea mai bună clasare, locul 5.
La Tokyo, Mirel Rădoi poate convoca doar jucători născuți după 1 ianuarie 1997. Trei echipieri care depășesc limita de vârstă pot face însă parte din lot. Tragerea la sorți a grupelor turneului olimpic va avea loc pe 21 aprilie, la Zürich.
16 echipe naționalevor fi prezente la Jocurile Olimpice de la Tokyo: România, Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Coasta de Fildeș, Coreea de Sud, Egipt, Franța, Germania, Japonia, Noua Zeelandă, Spania, Honduras și Mexic
LUPTE - 1 sportiv
Cu gândul la podium
Alina Vuc, 27 de ani, este până în momentul de față singurul reprezentant al luptelor calificat la Tokyo. Micuța de la categoria 50 de kg a obținut biletul pentru întrecerea supremă la Mondialele de la Nur-Sultan (Kazahstan), în septembrie 2019. Acolo, românca a disputat finala mondială, pierdută însă în fața azerei Maria Stadnik. La a doua ediție din carieră, reșițeanca speră să aibă mai multă șansă acum, mai ales că a căpătat experiență.
TENIS DE MASĂ - 3 sportivi
Ultima strigare
Naționala feminină de tenis de masă a României, formată din Elizabeta Samara, Bernadette Szöcs și Daniela Dodean Monteiro, a obținut o nouă calificare la Jocurile Olimpice. „Tricolorele" au ratat calificarea directă la Jocurile Europene, pierzând finala cu Germania, dar au câștigat apoi turneul preolimpic de la Gondomar (Portugalia) în ianuarie 2020.
Româncele au trecut în semifinale cu 3-0 în fața Italiei, pentru ca în ultimul act să învingă India, 3-2. Pentru Eliza Samara (31 de ani) și Dana Dodean (33 de ani) ar putea fi ultima ediție de Jocuri, iar fetele au ambiții mari. Vor medalie la echipe. Samara este la a patra participare la JO, iar Dodean-Monteiro la a treia. Szöcs a debutat și ea, la JO 2016.
0 medaliia câștigat România la JO, zidul asiatic fiind foarte greu de trecut în acest sport
ATLETISM – 5 sportivi
Baremuri îndeplinite
Florentina Iușco a devenit al treilea sportiv tricolor calificat la Tokyo, ea sărind 6,87 metri la Internaționalele României de la Cluj-Napoca, în iunie 2019, și bifând baremul necesar prezenței la JO. Câteva zile mai târziu, i s-a alăturat colega de probă Alina Rotaru, care a sărit 6,91 metri, câștigând concursul de la Freistett (Ger).
În iulie 2019, a urmat Claudia Bobocea, care a îndeplinit baremul la 1.500 m, alergând 4:02,27 în concursul Diamond League de la Londra. În aceeași lună, Daniela Stanciu sărea în înălțime 1,96 metri la Naționalele de la Pitești și obținea biletul pentru Tokyo. Tot în 2019, pe 14 septembrie, Alin Firfirică își adjudeca proba de aruncare a discului la Memorialul „Kamila Skolimowska" de la Katowice cu 67,32 metri, rezultat echivalent calificării la JO.
22 de atleți româniau fost prezenți la Jocurile Olimpice de la Rio 2016, cel mai bun loc fiind cel ocupat de Andrei Gag la aruncarea greutății, 13
BASCHET – 4 sportivi
Premieră absolută
În noiembrie 2019, baschetul tricolor puncta o performanță valoroasă și inedită: calificarea la JO de la Tokyo cu echipa feminină de 3x3. O prezență istorică, definită grație poziției în clasamentul mondial al federațiilor naționale realizat de FIBA până la 31 octombrie 2019. La acel moment, România se afla pe locul 4 în lume și pe 2 în Europa la baschet 3x3. La turneul final olimpic vor concura 8 echipe.
S-a încununat cu succes munca unei echipe. Fără ajutorul cluburilor, fără prestația jucătoarelor care ne-au reprezentat la turneele internaționale, această calificare nu s-ar fi întâmplat
- Horia Păun, președinte FR Baschet
KAIAC-CANOE - 2 sportivi
O singură probă
Deocamdată, România are asigurată prezența la Jocurile Olimpice din Japonia doar într-o probă. Victor Mihalachi și Cătălin Chirilă au obținut biletul tricolor pentru Tokyo încă din august 2019, când au venit pe locul 5 în finala de la canoe-2 1.000 de metri la Campionatele Mondiale de la Szeged. Ei au calificat însă proba, componența bărcii putând să sufere modificări.
România a lipsit de la ediția anterioară a JO, cea de la Rio, după ce a fost suspendată timp de un an din competițiile de seniori din cauza dopajului sistematic cu Meldonium de la lotul național.
34 de medaliia obținut România la JO de-a lungul timpului, dintre care 10 de aur
VIDEO Eduard Novak anunță cu câte medalii ne vom întoarce de la Jocurile Olimpice: „Și eu am șanse!"
Citește mai multe știri despre Jocurile Olimpice:
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul