Articol de Justin Gafiuc - Publicat luni, 14 noiembrie 2016 15:02
Fostul secretar general al FRJ, Alexandru Bălgrădean, vorbește despre resorturile grupului care dorește să răstoarne actuala conducere de la judo și face dezvăluiri tulburătoare despre activitatea antrenorului lotului olimpic feminin.
- Domnule Bălgrădean, în recenta moțiune pentru convocarea unei Adunări Generale care vizează schimbarea actualei conduceri, numele dumneavoastră apare trecut printre autorii dezastrului din judoul românesc. Ce se întâmplă, de fapt, în spatele cortinei?
- E doar demersul unor oameni care și-au pierdut privilegiile financiare și caută să și le recâștige, invocând "interesele judo-ului românesc". Vorbim despre o grupare compusă din fostul președinte Sapta, secretarul general Savu, fosta contabilă Grozavu și Florin Bercean, antrenorul lotului olimpic feminin. Au decis să se "revolte" din dorința de a masca fraudele imense și eșecul de la Olimpiadă.
- Dar cum s-a ajuns aici?
- Am intrat pe postul de secretar general la 1 iunie 2014 și am început să am suspiciuni de la început. Vin din mediul privat și am alte principii în ce privește cheltuirea banilor. Dubiile au apărut treptat, când am sesizat că, după o competiție majoră, banii s-au epuizat rapid. Din calculele mele, trebuia să fim pe plus, iar atunci a fost momentul când am realizat că mi se furnizau situații false. Modul de viață extravagant al președintelui Sapta și salariul ilegal de 12.650 lei brut pe lună, satisfacerea pretențiilor financiare exagerate ale antrenorului Bercean la lotul feminin de la Cluj, cheltuieli ilegale fără aprobarea Comitetului Director, ci doar la simpla dispoziție a președintelui, toate acestea mi-au creat convingerea că ne îndreptăm spre un dezastru financiar și am încercat să remediez situația.
"Își creaseră propria rețea clientelară"
- E foarte grav ce afirmați!
- Dar adevărat! Practic, nu se respecta nicio regulă din statut. Numirea președintelui Sapta nu s-a făcut legal la judecătorie nici după doi ani de la plecarea lui. Statutul FRJ nu era înregistrat la Registrul Sportiv, existau două Statute ale FRJ, adică un haos administrativ pe care Sapta l-a ignorat cu bună știință. Când am preluat secretariatul general, FRJ funcționa ca un Program de Acțiune a Salariaților.
- În ce sens?
- Fiecare era șef pe biroul lui și își creaseră propria rețea clientelară, care le aducea beneficii imense, de ordinul miilor de euro. Să știți că viața în sport nu e chiar așa de grea precum se plâng mulți. Iar demantelarea unor astfel de relații este extraordinar de grea. Toate încercările de stabilire a unor reguli s-au lovit de refuzul izvorât din ignoranța președintelui de atunci. De exemplu, la inițiativa de a introduce Regulament de Ordine Interioară a angajaților, aceștia s-au opus în bloc și au venit cu avocații, sfătuiți fiind de funcționarii din MTS.
"Lotul olimpic funcționează ca o organizație de tip ISIS"
- Ați evocat faptul că antrenorul lotului olimpic feminin, Florin Bercean, s-ar număra printre liderii actuale revolte din judo. Care ar fi explicațiile?
- Bercean este un caz special. Îmi scot pălăria pentru rezultatele avute, dar mi-o pun înapoi când știu cum le-a obținut. În fapt, situația de acum e rezultatul lăcomiei lui. Acest domn nu se mai ocupă de judo de un an și jumătate. Nu îl mai interesează decât banii, iar la lotul olimpic feminin de judo nu e chiar așa lapte și miere cum se scrie prin ziare.
- Puteți detalia?
- Totul funcționează acolo ca o organizație de tip ISIS. În plus, bugetofagă și cronofagă. Ceea ce nu a înțeles Florin Bercean este că FRJ nu s-a transformat încă într-o anexă a lotului olimpic feminin de la Cluj, iar în relațiile cu membrii conducerii nu poți să ai același discurs pe care îl ai cu sportivii sau cu unii dintre colegii dânsului. La întâlnirile de Comitet Director și la cele cu miniștrii nu vii în pantaloni scurți și șlapi, molfăind scobitoarea în gură și spunând că ești simbol național. Există o minimă decență, cu care domnul Bercean nu e familiarizat.
"Ne indica cine să câștige licitațiile și contractele medicale"
- Mă scuzați, dar n-ați răspuns totuși la întrebarea anterioară!
- Explic, desigur! Bercean dă dispoziții tuturor, chiar și acolo unde nu are dreptul, intervine în actul medical, dosarele medicale ale sportivilor sunt ținute la Cluj în loc să stea la sediul FRJ. Asta pentru a nu se raporta accidentările. Sportivele noastre au cele mai multe operații, nu degeaba a fost poreclit «Măcelarul». În plus, lezează interesele financiare ale sportivilor, luând din banii acestora fără să ceară aprobarea Comitetului Director sau a secretarului general. E suficient sau mai trebuie și alte argumente absolut precise?
- Dacă mai sunt, să le auzim!
- Ne indica cine să câștige licitațiile, cu cine să încheiem contracte de televiziune sau de medicație. Conduce brutal, de pe poziții de forță, neacceptând nicio derogare de la dispozițiile sale. E adept al disciplinei oarbe, dar când vine vorba despre disciplina din aparatul FRJ lucrurile se schimbă. Stimabilul antrenor devine bădăran și sfidător și se transformă în "simbol național". De fapt, el este principalul propagator de indisciplină în rândul Comitetului Director și al antrenorilor.
"S-a înconjurat la lot de persoane gen Kapo naziști"
- Dar fetele care lucrează cu Bercean de ce nu evocă aceste abuzuri pe care susțineți că le practică antrenorul la lot?
- Judokanele noastre sunt printre cele mai sărace, mai dezavantajate și mai stresate sportive. Sunt considerate doar niște vite de muncă, a căror singură menire e să-i umple buzunarele lui Bercean. În decursul anilor, a reușit să monopolizeze tot judo-ul feminin la Cluj și să-și creeze ilegal o schemă piramidală, care îl făcea unic câștigător. A introdus un control total asupra vieții sportivelor, acestea trebuind să se supună orbește toanelor de moment ale acestora.
- Ce înseamnă "acestora"?
- Și-a creat un colectiv tehnic format din persoane fără nicio personalitate, care nu-l contrazic niciodată și activează ca niște Kapo naziști. Sau, citându-l, "nu am nevoie de oameni care gândesc, ci de executanți". Nu vă întrebați de ce foste mari campioane nu revin niciodată la Cluj să împartă din experiența lor tinerilor aspiranți? Cum de nu s-a găsit un loc pentru Alina Dumitru sau Corina Căprioriu, sau Dinea, sau Chițu și alții, și alții? Acești executanți le inoculează sportivilor de 14-16 ani ideea că sunt niște roboți, că ei sunt acolo doar atât timp cât execută ordine.
"O sportivă a fost bătută până la leșin în vestiar"
- Domnule Bălgrădean, tot ce spuneți sună deja ca un rechizitoriu profesional și moral!
- Eu vă spun fapte, nu baliverne! Sportivele sunt obligate să doarmă cu ușa deschisă la cameră, nu au voie să folosească oja, trebuie să declare cu cine umblă și de ce, sunt spionate în permanență pe Facebook, le sunt controlate și percheziționate camerele în lipsa lor, li se umblă în calculatoare, iar la toate acestea se adaugă abuzurile verbale și fizice la care sunt supuse.
- Ne puteți oferi exemple?
- Anul trecut, o sportivă a fost bătută până la leșin în vestiar de celebrul antrenor, pentru că nu a făcut categoria. E o fată cu nume de floare. Sportivii sunt total rupți de viață și de binefacerile ei. Li se interzice mersul la școală sau la facultate. Anul trecut, cinci sportivi din șase au picat bacul. Acest domn nu și-a dus niciodată sportivii la un teatru, la un muzeu sau la o masă în oraș. O excepție ar fi totuși, Laura Moritz. Campioanele noastre nu au mentalitate de campioni, ci de sclavi eliberați. Bineînțeles, apoi condamnăm societatea pentru excluziune socială. E convenabil. Și mai e încă o durere a distinsului domn Bercean!
"A implementat multipla legitimare doar pentru el"
- Anume?
- A implementat multipla legitimare doar pentru el! Atenție, regula nu era valabilă și pentru alții! A creat sistemul prin care, ca să poată continua, sportivii cu rezultate veniți la lot erau forțați să se transfere la "U" Cluj și CSM Cluj, cluburile unde avea el relații contractuale. Sportivul era rupt total de clubul-mamă unde s-a format. Cine nu accepta era dat afară. Nu vreți să știți câte cariere și vieți de sportive a distrus. Asta nu se spune în presă. Pe cine să intereseze? Poate pe zecile de antrenori care au format sportivul respectiv timp de șase, șapte ani, poate chiar zece ani, și nu au primit nimic niciodată.
- Cum funcționa povestea cu multipla legitimare?
- Orice medalie națională și internațională era raportată în trei, patru locuri și se creau bugete pe anii următori. Bugete false, aprobate de MTS. Premiile aferente acestor medalii erau încasate de la toate aceste cluburi doar de el. Avea și explicația pregătită: că în acest fel veneau mai mulți bani la judo și se putea face performanță! Aș vrea să vedem în ce mod au ajuns acești bani la sportive și o să aveți mari surprize, să constatați cât de obidite sunt. Practic, muncesc pentru un loc de dormit și o farfurie de mâncare. Și aș vrea să le comparați cu veniturile lui. E un sistem creat în jurul antrenorului, nu al sportivului. Sau, cum spunea un coleg, între antrenor și sportiv trebuie să existe un arc electric.
"Un control la Cluj, la centrele dirijate de Bercean, ar scoate oare la iveală deconturi și medalii raportate la trei surse? Numărul medaliilor ar putea justifica în fața autorităților eventuale fapte penale? Bercean visează doar să dezbine și să dezinformeze, sperând să deturneze atenția de la adevăratele probleme"
Alexandru Bălgrădean"Există o enormă ură a lui Bercean față de lucrurile pe care nu le înțelege și nu le controlează. Iar cea mai mare e împotriva celor care au mai multă școală și îndrăznesc să aibă și alte idei. E o ură bazată pe necunoaștere, de unde și atacul în bloc asupra Comitetului Director. E cam mult!"
Alexandru Bălgrădean
Pasaje relevante din continuarea de mâine:
- "Actualul Comitet Director e cel mai performant din istoria FRJ. Sunt oameni de valoare din afaceri, diplomație, profesori universitari. Unul dintre ei are o fabrică de tehnică medicală în Arizona, cu 400 de angajați"
- "Bercean e susținut de anumite cercuri din MTS. El își folosește notorietatea pentru a accede la șefia FRJ cu scopul de a-și relua privilegiile pierdute și de a bloca toate controalele care urmează să vină"
- "Nu cred că trebuie să ne batem capul cu celebra listă a celor 99 de semnături. Mulți antrenori s-au plâns că au fost dezinformați și înșelați. În esență, e un document care instigă la delapidare și nerespectarea legilor".