SPORTURI  »  ALTELE  »  MĂRTURISIRE

Ana Maria Popescu, momente dificile după ce și-a încheiat cariera sportivă: „Am avut nevoie de psiholog. Nu este o rușine”

Articol de - Publicat duminica, 14 mai 2023 12:54 / Actualizat duminica, 14 mai 2023 13:48

Ana Maria Popescu (38 ani) și-a încheiat cariera sportivă în anul 2021. Imediat după ce a renunțat, legendara scrimeră a avut nevoie de consiliere din partea unui psiholog.

Deși a crezut că retragerea va fi ușor de suportat, Ana Maria Popescu a trecut printr-o perioadă dureroasă. Campioana olimpică la scrimă și-a dat seama că nu este o rușine să apelezi la un specialist atunci când treci prin momente grele.

Ana Maria Popescu: „Te trezești într-o dimineață în care nu mai ai acel obiectiv și nu știi cum să-ți contorizezi munca”

Chiar dacă avea tot ce își dorea, Ana Maria Brânză se simțea goală pe interior. Sportul era foarte important pentru ea, iar după ce a renunțat se simțea total pierdută și nu știa în ce direcție să se îndrepte. Momentul retragerii din scrimă a venit la pachet cu anxietate și depresie pentru campioana olimpică.

„Perioada de tranziție după ce-ți închei cariera sportivă nu este printre cele mai roz. Sunt momente în care ți-e greu, în care nu înțelegi care îți este obiectivul. Ai fost obișnuit întreaga viață să muncești pentru un obiectiv imediat. Chiar dacă îl împlineai sau nu, greșeai, apoi reparai.

În viața de după sport, nu se mai întâmplă asta. Te trezești într-o dimineață în care nu mai ai acel obiectiv și nu știi cum să-ți contorizezi munca. Apare anxietatea în primă fază și așa mai departe. Ai nevoie de sprijin, ai nevoie de oameni în jurul tău, pentru că riști să ajungi pe marginea prăpastiei, numită depresie.

Tranziția aceasta nu e deloc ușoară. Practic, ai tot ce-ți dorești, dar tu te simți pe zi ce trece mai gol. Ai o casă, ai o familie, ai tot ce ți-ai putea dori, dar tu, totuși, te simți atât de gol.

Eu am avut nevoie de consilier, de un psiholog în această perioadă, pentru că mi-am dat seama că nu mă pot ajuta singură. Am avut nevoie de oameni calificați, care să-mi ofere acest sprijin. Și nu, nu este o rușine, pentru că și noi, sportivii, suntem predispuși la astfel de afecțiuni. Familia e prima acolo lângă tine să te ajute, dar de multe ori, nici cu ei nu mai găsești căile de comunicare. Ajutorul specializat este cel mai bun”, a declarat marea campioană la spadă pentru Click!.

Ana Maria Brânză s-a retras din activitatea sportivă în urmă cu 2 ani, la scurt timp după ce a fost desemnată, pentru a cincea oară, cea mai bună spadasină a lumii.

Citește și: 

Cătălin Cazacu, acuzat că o înșela pe fosta lui Ionuț Radu cu Denise Rifai! Ce spun cei doi

Au întors toate privirile la Milan - Inter » Cuplul momentului în sport a „strălucit” pe San Siro

Cristian Tudor Popescu dezvăluie regula radicală pe care ar impune-o imediat în tenis: „E singura șansă pentru spectacol, să scăpăm de «bum-bum», «buf-buf»”

CSA Steaua ATACĂ după ultima decizie privind palmaresul: „FCSB a jucat ilegal în Liga 1. Cerem public LPF și FRF să explice!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează