Articol de Roxana Fleşeru - Publicat vineri, 13 iunie 2014 00:00 / Actualizat joi, 12 iunie 2014 23:16
Ana Maria Brînză, Simona Gherman, Simona Pop şi Maria Udrea au trecut în finală de Rusia într-un meci încărcat de suspans, pe care l-au cîştigat cu 38-34
O înfruntare la scrimă te trece prin toate emoţiile: de la neliniştea începutului la îndoiala de la mijloc, cînd încă nimic nu e stabilit, apoi la încordarea extremă a ultimelor secunde. Finala europeană de la Strasbourg n-avea cum să fie altfel. S-au întîlnit România şi Rusia, două echipe care si-au disputat multe medalii de-a lungul anilor. Rusia venea din postura de favorită principală, în plus venea cu ascendentul ultimelor întîlniri pe care le cîştigase contra României. Însă privirile de gheaţă ale româncelor te fac să te întrebi dacă sînt supărate, emoţionate sau hotărîte să aducă din nou aurul acasă.
Izmir 2006, Kiev 2008, Plovdiv 2009 şi Sheffield 2011 sînt oraşele şi anii în care în sală s-a auzit imnul României. Din acele echipe de locul întîi în echipă mai sînt doar Ana Maria Brînză şi Simona Gherman, aflată la prima competiţie majoră după o pauză de doi ani, timp în care a devenit mamă. Dar ieri a fost o altă zi de adăugat în albumul amintirilor, O victorie specială pentru fiecare dintre cele patru componente.
Finalul tensionat
Pînă la înfruntarea de aur, au trecut în sferturi de finală de Ucraina cu 45-31, iar în semfinale de Italia cu 29-24. În marea finală, totul a fost tensionat. Rusoaicele Şutova, Kolobova, Gudkova şi Zvereva au condus aproape tot meciul. Însă româncele nu au cedat, chiar dacă au mai lăsat o tuşă pe ici, pe colo. Înainte de ultimele două confruntări din cele nouă ale finalei scorul era 23-21 în favoarea rusoaicelor.
Întîi a intrat Ana Maria Brînză pe planşă, care a săgetat-o cu privirea şi cu spada pe Zvereva. A dat 5 tuşe şi a primit doar trei pentru a o lăsa pe Simona Gherman la 26-26. Au urmat trei minute încărcate de adrenalină, în care Simona şi-a recăpatat tot acel sînge rece care a ajutat-o în finalele mondiale să dea tuşa decisivă. N-a mai fost cazul acum pentru că a surclasat-o clar pe pe Şutova cu 12-8, încheind meciul cu 38-34. După doi ani de argint, a răsărit din nou aurul pentru echipa României. Un aur scăldat în transpiraţie şi determinare.
Traseul Roâniei pînă la aur
Sferturi: Ucraina 45-31
Semifinale: Italia 29-24
Finală: Rusia 38-34