Articol de Roxana Fleşeru - Publicat duminica, 08 aprilie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 07 aprilie 2012 22:02
Elevii lui Istvan Kovacs au zdrobit cu 19-8 Brazilia în sferturile de finală ale turneului de calificare la Olimpiadă de la Edmonton.
2008, Oradea, bazinul olimpic "Ioan Alexandrescu", o echipă de băieţi plînge. Sînt bărbaţi în toată firea şi varsă lacrimi în apă, antrenorul Vlad Hagiu trece de la un poloist la altul încercînd să-i potolească. Se îmbrăţişează încercînd să aline durerea necalificării de la Jocurile Olimpice de la Beijing.
2012, Edmonton, Kinsman Sports Centre, o echipă de băieţi strînge pumnii şi îşi ţipă victoria. Bărbaţi care sărbătoresc în jurul steagului ud al României. Antrenorul Istvan Kovacs e în colţul bazinului sărbătorind sub mustaţă. Se îmbrăţişează, dar bucuria se strecoară pe sub ei. Au învins Brazilia cu 19-8 şi deja se pot gîndi ce să pună în bagajele pentru Jocurile Olimpice de la Londra.
Mulţi dintre ei au trăit dezamăgirea de la Oradea, cînd Canada i-a învins şi i-a lăsat acasă în dezamăgire. "Mă simt exact invers ca acum patru ani, e foarte greu să-mi găsesc acum cuvintele", spune Cosmin Radu, marcator a trei goluri şi care în 2008 a ridicat nivelul apei cu lacrimile sale.
Şi Andrei Buşilă ştie cum un meci de polo poate face o echipă de bărbaţi să plîngă. "Aveam pînă acum două eşecuri. Mă gîndesc la această calificare de patru ani. Sînt foarte foarte fericit!", a spus el. Este o prezenţă la Jocurile Olimpice după o pauză de 16 ani pentru poloul românesc.
Şampanie în apă
Ai noştri au sărbătorit îndelung această calificare în bazinul de la Edmonton. "Celebrarea calificării a durat aproape la fel de mult ca meciul. Românii au fost foarte fericiţi şi au desfăcut chiar o sticlă de şampanie în bazin, pînă cînd poliţia a solicitat ca sticla să fie scoasă din apă", a scris site-ul federaţiei internaţionale.
Elevii lui Istvan Kovacs au ajuns în postura de a petrece după ce au terminat pe locul al doilea în grupa A şi au dat peste Brazilia în "sferturi". Primele minute ale întîlnirii cu sud-americanii au fost cu emoţii. Abia după 3 minute şi 43 de secunde Tiberiu Negrean a reuşit să înscrie. "Hai să ne liniştim un pic!", se striga de pe bancă de la marginea bazinului.
Românii erau conştienţi că le sînt superiori brazilienilor, dar era imposibil să nu simtă presiunea, ştiind că Jocurile Olimpice erau la mai puţin de 32 de minute distanţă. O bară, cîteva atacuri ratate şi apoi descătuşarea.
Foc continuu
România a marcat gol după gol, iar la finalul primului sfert conducea cu 4-0. La finalul celui de-al doilea scorul devenise 9-2. Şi golurile se tot adunau, 15-3 după încă un sfert, iar la final 19-8 (4-0, 5-2, 6-1, 4-5). Cele mai multe goluri pentru România le-au marcat Tiberiu Negrean şi Ramiro Georgescu, cîte patru, dar aceasta este doar statistică, bucuria românilor de la final, nepreţuită.
România 19: Ramiro Georgescu 4, Tiberiu Negrean 4, Cosmin Radu 3, Andrei Iosep 2, Mihnea Chioveanu 2, Andrei Buşilă 1, Alexandru Matei Guiman 1, Nicolae Diaconu 1, Dimitri Goanţă 1. Au mai jucat: Dragoş Stoenescu (portar), Alexandru Ghiban, Kalman Kadar, Mihai Drăguşin. Antrenor: Istvan Kovacs
Brazilia 8: Henrique Miranda 2, Felipe Silva 2, Marcelo Franco 1, Ruda Franco 1, Gustavo Guimaraes 1, Danilor Correa 1. Au mai jucat: Vincius Antonelli (portar), Bernardo Gomes, Gustavo Coutinho, Gabriel Rocha, Jonas Crivella, Marcelo Chagas. Antrenor: Goran Sablici
"E un sentiment minunat pentru că este prima oară cînd o să ajung la Jocurile Olimpice. E un lucru pentru care am muncit întreaga mea viaţă şi sînt foarte, foarte fericit" (Cosmin Radu)
"Va fi o competiţie foarte grea la Londra. Va trebui să vedem grupele ca să vorbim despre şanse" (Cosmin Radu)
"E minunat! Va fi o premieră pentru mine să particip la Jocurile Olimpice" (Andrei Buşilă)
"Va fi extraordinar să avem în delegaţie şi o echipă de băieţi! Ei vor da o notă aparte României şi mă bucur că după 16 ani vom avea o formaţie masculină la Jocurile Olimpice" (Ioan Dobrescu, secretar general COSR)
"Sînt foarte bine pregătiţi. O echipă foarte puternică, băieţi foarte bine făcuţi, îi felicit şi le urez să aibă mult noroc!" (Henrique Miranda)
Echipa României de polo la Jocurile Olimpice
1952: Helsinki eliminare din prima fază
1956: Melbourne locul 8
1960: Roma locul 5
1964: Tokyo locul 5
1972: Munchen locul 8
1976: Montreal locul 4
1980: Moscova locul 9
1996: Atlanta locul 11
2012: Londra ?
Ce jocuri de echipă a avut România la JO în ultimii 20 de ani
1992: Barcelona - handbal masculin, locul 8
1996: Atlanta - polo masculin, locul 11
2000: Sydney - handbal feminin, locul 7
2004: Atena -
2008: Beijing - handbal feminin, locul 7