SPORTURI  »  ALTELE  »  CAMPIONATUL MONDIAL DE NATAȚIE

CORESPONDENȚĂ GSP DIN BUDAPESTA David Popovici are o zi încărcată » Cum arată programul înainte de finala la 100 metri liber

Articol de , - Publicat miercuri, 22 iunie 2022 11:56 / Actualizat miercuri, 22 iunie 2022 16:08

David Popovici (17 ani), campionul de la 200 metri liber, are o zi încărcată. În această seară va concura în finala la 100 metri liber, pentru o performanță care nu a mai fost atinsă din 1973.

  • David Popovici a cucerit luni medalia de aur în proba de 200 de metri liber. A devenit primul campion mondial din istoria României, stabilind al 4-lea timp din istoria probei!
  • Reporterii GSP Roxana Fleșeru și Raed Krishan (foto) sunt prezenți la Budapesta și transmit toate informațiile importante de la Campionatele Mondiale de natație
  • Finala probei de 100 de metri liber este programată miercuri, de la ora 19:22, liveTEXT pe GSP.ro și televizată pe TVR 1, TVR HD și TVR INFO

Ultima zi pentru David Popovici la Campionatele Mondiale de la Budapesta e una în care va fi din nou în centrul atenției. Mai ales că proba în care concurează, 100 m liber, este considerată regina înotului.

 Dar și pentru că lumea e curioasă unde poate opri cronometru David, care în semifinale a înotat cele două lungimi de bazin în 47,13. Recordul în această probă, 46,91, datează încă din 2009, din vremea costumelor de poliuretan, și îi aparține brazilianului Cesar Cielo.

DUBLĂ ISTORICĂ! Incredibilul David Popovici câștigă al doilea AUR mondial, după un finiș de senzație! Primul înotător campion la 100m și 200m după 49 de ani
Campionatele Mondiale de natație
DUBLĂ ISTORICĂ! Incredibilul David Popovici câștigă al doilea AUR mondial, după un finiș de senzație! Primul înotător campion la 100m și 200m după 49 de ani

David Popovici: „Tot cu mine mă întrec"

Este a patra zi consecutivă în care David are de înotat în concurs. Luni a cucerit aurul la 200 metri liber și fără americanul Caeleb Dressel, campionul olimpic și mondial en titre, românul în vârstă de 17 ani este favoritul principal. „Vreau să am o cursă bună, rapidă și să-mi văd de treaba mea pentru că aș putea să mă raportez la alții și la performanțele lor, dar e inutil, tot cu mine mă întrec", a spus David ieri pe un ton calm și matur.

Cum arată programul pentru David Popovici în ziua în care va concura în finala la 100 metri liber

Cum arată această zi pentru David? Ca toate celelalte de până acum.

A început cu micul dejun, iar în jur de ora 9 a plecat spre Duna Arena pentru antrenamentul de dimineață. 

„Acesta constă într-o încălzire pe uscat și ultimele repetiții în bazin. La cea de pe uscat facem mobilitate, flexibilitate, activare a musculaturii care e implicată în apă, dar și exerciții pentru prevenția accidentărilor. Sunt anumite protocoale pe care le urmăm, totul durează cam 35 de minute" a spus Dragoș Luscan, preparatorul fizic al lui Popovici.

„David Popovici e bine fizic, dar mai bine psihic"

Colaborarea dintre Dragoș și David a început în 2018.

„El a venit atunci la mine având unele probleme la genunchi. Ne-am apucat să construim o fundație, în prima fază el s-a recuperat, iar apoi, când lucrurile au început să devină și mai serioase, am început să lucrăm la o fundație a corpului, concentrându-ne pe lucruri specifice pentru înot", a detaliat Luscan.

De partea din apă se ocupă antrenorul Adrian Rădulescu, cel care îi este alături lui David de la nouă ani. În această dimineață au fost alocate în jur de 45 de minute pentru pregătirea din bazin, unde se fac corecții în funcție de felul cum a evoluat David în cursele din serii și semifinale

„Din punct de vedere fizic, e bine, iar din punct de vedere psihic e și mai bine, e partea cea mai tare a sa. E pregătit de lucruri mari", a subliniat Dragoș Luscan.

O după-amiază normală pentru Popovici înainte de finală

După ce încheie antrenamentul de la Duna Arena, în jur de 11:30, David se va întoarce la hotel pentru prânz, pentru tratament, dacă e nevoie, și apoi o repriză de somn. 

„Tratamentul înseamnă stretching, masaj și tot felul de alte lucruri. Îl cunosc bine pe David, îi știu zonele vulnerabile și acolo acționăm", subliniază Luscan.

Apoi o ia de la capăt. Drum cu autocarul de la hotel la arenă, „încălzire pe uscat și în apă și apoi cursa", spune preparatorul fizic. Ei ajung la sală cu aproximativ trei ore înainte de cursă, dar partea de încălzire pe uscat și în apă e mai redusă ca timp față de cea de dimineață.

Un singur om a reușit să câștige probele de 100 și 200 metri liber la aceeași ediție

La 19:22, David va intra în bazin pentru ultima sa cursă la aceste Campionatele Mondiale și e în fața unei performanțe extraordinare. 

În toată istoria acestei competiții, un singur om a reușit să câștige probele de 100 și 200 metri liber la aceeași ediție și acesta este americanul Jim Montgomery, care a făcut acest lucru tocmai în 1973, la prima ediție a CM, desfășurată la Belgrad.

Câștigătorii curselor de 100 m și 200 m liber la CM

AN100 m200 m
1973Jim Montgomery (SUA)Jim Montgomery (SUA)
1975Andy Coan (SUA)Tim Shaw (SUA)
1978David McCagg (SUA)Bill Forrester (SUA)
1982Jörg Woithe (Germania)Michael Gross (Germania)
1986Matt Biondi (SUA)Michael Gross (Germania)
1991Matt Biondi (SUA)Giorgio Lamberti (Italia)
1994Alexander Popov (Rusia)Antti Kasvio (Finlanda)
1998Alexander Popov (Rusia) Michael Klim (Australia)
2001Anthony Ervin (SUA)Ian Thorpe (Australia)
2003Alexander Popov (Rusia)Ian Thorpe (Australia)
2005Filippo Magnini (Italia)Michael Phelps (SUA)
2007Filippo Magnini (Italia), Brent Hayden (Canada)Michael Phelps (SUA)
2009César Cieo Filho (Brazilia)Paul Biedermann (Germania)
2011James Magnussen (Australia)Ryan Lochte (SUA)
2013James Magnussen (Australia)Yannick Agnel (Franța)
2015Ning Zetao (China)James Guy (Marea Britanie)
2017Caeleb Dressel (SUA)Sun Yang (China)
2019Caeleb Dressel (SUA)Sun Yang (China)
2022?David Popovici (România)

Să bat recorduri mondiale la juniori înseamnă o continuitate plăcută și îmi dă speranță că voi ajunge și la recorduri mondiale adevărate de seniori, sau supreme, nu adevărate. 

Nu știu cât mai durează, dar știu că am tot timpul din lume, nu ne grăbim nicăieri , o să avem momentele noastre bune așa cum vor fi și altele mai rele, e un sport și se întâmplă lucrurile astea și sunt pregătit pentru ce-mi rezervă viitorul.

M-a întrebat antrenorul după cursă dacă simțeam că sunt atât de rapid, dar nu a fost așa, nu mi-am dat seama, dar revin și spun că nu e ceva rău, am voie să mă surprind și pe mine
- David Popovici

Citește și:

Suporterii Stelei iau la întrebări conducerea clubului în cazul David Popovici: „Pare că nimeni nu își dă interesul”

Mihai Stoica atacă CSA Steaua: „Dacă mie mi-e rușine să vorbesc despre fenomenul David Popovici, cum le-o fi lor?”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Arena-OZN din România prinde contur! Imagini spectaculoase cu obiectivul de 25 de milioane de euro
Diverse
Arena-OZN din România prinde contur! Imagini spectaculoase cu obiectivul de 25 de milioane de euro
Oaspete de seamă la România - Kosovo » Va intona „Deșteaptă-te, române!” în fața a 50.000 de spectatori
Nationala
Oaspete de seamă la România - Kosovo » Va intona „Deșteaptă-te, române!” în fața a 50.000 de spectatori
A marcat pentru România U20, apoi a făcut tărăboi la interviu: „Nu-mi vine să cred prin ce trec! Antrenorul nu mă ia în considerare”
Nationala
A marcat pentru România U20, apoi a făcut tărăboi la interviu: „Nu-mi vine să cred prin ce trec! Antrenorul nu mă ia în considerare”

Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”

Daniel Oprița, singurul antrenor invincibil din primele două ligi, s-a destăinuit în Gazeta: „Dacă tot n-avem drept de promovare, le-am spus un lucru” + „Sportiv, Steaua a mers cu același nucleu până în Liga 1”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează