Articol de Luminița Paul - Publicat vineri, 04 septembrie 2020 14:25 / Actualizat vineri, 04 septembrie 2020 15:20
Maratonistul Alexandru Corneschi, 29 de ani, antrenează team-ul care va lua startul într-un proiect internațional inedit de alergare, în care anul trecut a participat ca sportiv
Se numește The Speed Project, este o cursă cu format unic, începută în 2014, participanții alergând din Los Angeles (California) până în Las Vegas (Nevada), pe o distanță de aproximativ 550 de kilometri în ștafetă. În contextul epidemiologic actual, organizatorii au gândit o variantă adaptată: alergătorii vor efectua cursa în locuri diferite ale Planetei, ținta fiind acumularea unui număr cât mai mare de kilometri în 31 de ore și 15 minute, recordul din 2019.
Un singur român, Alexandru Corneschi, a luat până acum parte la acest proiect inedit, anul trecut. Acum, el antrenează echipa românească adidas Runners Bucharest, formată din 6 alergători (4 băieți și 2 fete), care va participa în București la The Speed Project Do It Yourself. Startul se va da sâmbătă, la ora 14:00, în Piața George Enescu, iar finișul e programat în același loc a doua zi, la ora 22:00, existând un traseu de zi și unul de noapte. Alexandru a povestit pentru GSP cum a fost pentru el ediția din 2019.
- Alexandru, cum a fost pentru tine experiența de anul trecut, alergarea între Los Angeles și Las Vegas din cadrul The Speed Project?
- La finalul lunii decembrie am fost anunțat că am fost selectat. Vestea a fost, așadar, ca un cadou de Crăciun. În perioada respectivă eram într-o formă sportivă destul de bună - mă pregăteam pentru proba de maraton. Dar odată cu vestea selecției pentru The Speed Project m-am pus și mai serios pe treabă. Nu știam exact ce mă va aștepta, dar de un lucru eram sigur - va fi una dintre cele mai importante experiențe trăite de mine în cei 15 ani de sport. Și așa a și fost: zeci de schimburi de tip ștafeta, muncă în echipa, oboseală fizică și psihică, toate aceste au contribuit la o cursă memorabilă.
- Ce îți vine în minte când te gândești la acea cursă?
- Rememorând experiența de anul trecut, mărturisesc că sunt foarte mândru nu doar de perfomanța obținută, locul al doilea la nivel internațional cu un ritm de 3:44/km pentru parcurgerea celor 550 km de cursă, ci și pentru că am fost primul român care a alergat vreodată în cadrul The Speed Project.
Muncă în echipă
- Cum se percepe diferența între un maraton normal și o alergare în echipă pe distanță lungă, în formulă de ștafetă?
- În proba de maraton tot efortul este depus de un singur sportiv, fiecare greșeală te poate costa mai târziu. Într-un proiect precum The Speed Project Do It Yourself munca în echipă este esențială. Fiecare alergător are un număr de kilometri destul de mare de acoperit, iar dacă cineva se accidentează, restul echipei va prelua kilometrii coechipierului. Spiritul de echipă este combustibilul ce te ajută să duci o cursă până la capăt. Încurajări reciproce, bucurie și emoții la cel mai înalt nivel.
Singur noaptea, în deșert
- Care a fost cel mai dur moment trăit pe parcursul acestei experiențe și cel care ți-a oferit cea mai mare satisfacție?
- Cu siguranță cel mai dur moment pentru mine a fost acela când a trebui să acopăr o distanță de 12 kilometri singur, prin deșert. Am reușit să lupt cu teama de a alerga singur, noptea, prin deșert. Cu toate că a fost extrem de dificil, a fost și momentul care mi-a adus cea mai mare satisfacție pentru că mi-am dat seama că orice frică poate fi depășită, trebuie doar să existe dorință și ambiție.
- Cum ai făcut trecerea de la sportiv la antrenor? Care sunt primele lucruri pe care le-ai spus celor din echipa care va alerga acum?
- Aș fi alergat cu siguranță și în acest an. Mi-am dorit însă ca echipa pe care o coordonez de 3 ani, o comunitatea frumoasă de alergători, să strălucească. Voi fi alături de echipă pe tot parcursul celor 31h 15min cu sfaturi, încurajări și ponturi pe care le-am primit și eu la rândul meu și le-am trăit în cursa din America. Va fi experiența în care își vor depăși toate limitele, acestea sunt primele cuvinte pe care le-am spus la prima noastră discuție despre cursă.
- Chiar dacă e pandemie, ce înseamnă să avem un asemenea eveniment în România, crezi că vor fi oameni pe traseu care vă vor susține?
- Contextul actual este o provocare pentru noi toți. Sunt însă un optimist incurabil și cred că desfășurarea cursei peste tot în lume este o oportunitate imensă pentru noi să putem participa cu echipa. Cu siguranță prietenii și iubitorii sportului din București vor veni să-i susțină, acesta fiind un factor important ce a cântărit în luarea deciziei de a parcurge cursa în București și în împrejurimile acestuia.
„Vor trece prin toate stările”
- Care crezi că sunt calitățile absolut necesate pe care trebuie să le aibă un alergător ca să participe și să reziste într-o asemenea întrecere?
- O balanță între pregătirea fizică și cea mentală, aceasta cred că este rețeta. Alergătorii vor trece prin toate stările, de la bucurie la suferință, de la ambiție la epuizare, însă voi fi alături de ei pentru a depăși aceste bariere împreună. Am ales oameni pe care îi cunosc bine, alergători buni, puternici.
- Ce înseamnă pentru un alergător să fi avut o pauză competițională atât de mare, cum te pregătești fără să știi când poți concura din nou?
- Este extrem de dificil să funcționezi în lipsa unui timing, să nu știi când se vor putea desfășura competițiile viitoare. Pe lângă faptul că nu te poți antrena la parametri maximi, nu poți construi un plan de antrenament. Încerc să rămân la un nivel mediu al pregătirii, fără să forțez lucrurile sau să mă accidentez. Asemenea oricărui alergător, profesionist sau amator, am o mare dorință: să fim din nou la linia de start a competițiilor naționale și internaționale, în formă maximă.
Traseu The Speed Project Do It Yourself, 5-6 septembrie
Traseul pe timp de zi: Start Piața George Enescu – Calea Victoriei – Universitate – Piața Romană - Piața Victoriei – Bulevardul Aviatorilor - Șoseaua Pipera – Voluntari – Tunari – Dimieni – Balotești – Corbeanca – Tamași – Buftea - Mogoșoaia – Bulevardul Poligrafiei – Bulevardul Kiseleff – Calea Victoriei – Piața George Enescu
Traseul pe timp de noapte: Start Piața George Enescu – Calea Victoriei – Universitate – Piața Romană - Piața Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Arcul de Triumf - Șoseaua București-Ploiești – Bulevardul Aerogării – Bulevardul Beijing - Bulevardul Aviatorilor – Arcul de Triumf – Bulevardul Kiseleff – Calea Victoriei – Piața George Enescu
Startul - Sambata, București – 5 septembrie, ora 14:00, Piața George Enescu.
Finiș – duminica, 6 septembrie, în jurul orei 22:00, Piața George Enescu.
Citește și alte știri din sporturi
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen