SPORTURI  »  ALTELE  »  KAIAC-CANOE

Din nou cu mîinile pe aur » Alex Dumitrescu şi Victor Mihalachi au cucerit al patrulea titlu mondial al carierei

Euforia lui Alex Dumitrescu și Victor Mihalachi pe podiumul din Moscova
Euforia lui Alex Dumitrescu și Victor Mihalachi pe podiumul din Moscova

Articol de - Publicat luni, 11 august 2014 00:00 / Actualizat luni, 11 august 2014 00:23

Românii s-a impus la Mondialele de la Moscova în proba de canoe dublu pe distanţa de 1.000 de metri, revenind pe prima treaptă a podiumului după doi ani.

Alex Dumitrescu stă chircit pe pontonul din complexul Krîlaţkoe. "Vrei apă?", întreabă cineva. Abia se aude un "nu". La cîţiva metri mai încolo, Victor Mihalachi e întins pe spate, cu picioarele în apă.

"Congratulations, motherfuckers!", le strigă unul dintre adversari. Dar Victor şi Alex nu văd, nu aud. Efortul a fost imens. Au tras un kilometru ca şi cum viaţa lor depindea de deznodămîntul acestei curse.

Clocotul de sub echipament
Se adunseră multe. Întîi a venit eşecul de la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, cînd au încheiat cursa pe locul şapte, deşi erau printre favoriţi. Apoi, în 2013, nu au reuşit să se întoarcă din Germania, de la Mondiale, cu vreo medalie.

Ei care la fiecare întrecere îşi doresc doar primul loc! Sîmbătă, au luat argintul pe distanţa de 500 şi, imediat după finiş, Alex a scăpat o înjurătură. Chiar dacă pe podium au zîmbit, dorinţa de aur clocotea sub treningurile lor albastre.

Duminică a fost o altă zi. Însetaţi de aur, pe care nu-l mai atinseseră din 2011, Victor şi Alex şi-au arătat intenţiile încă de la prima pagaie scufundată în apă. Au pornit cu mult elan, aşa cum fac la fiecare cursă. Cu băsmăluţele lor cu frunze de marijuana s-au distanţat repede.

La 250 de metri sînt primii, la 500 au o barcă în faţa echipajului din Ungaria. Aici însă întrebările năvălesc. Mai au energie, resurse? După alţi 250 de metri, tot în faţă, însă Vasbanyai şi Mike sînt tot mai aproape. Finişul se zărea. Vuietul tribunei se auzea deja. Dumitrescu şi Mihalachi n-au timp să-şi pună întrebări.

Pagaiele sînt sincronizate. Canoea înghite cu repeziciune metrii. După 208 secunde sfîşietoare, barca românească e prima care trece. Alex ridică degetul, e gestul consacrat pe care l-a făcut după fiecare medalie de aur cucerită. Acum, la Moscova, e a patra mondială.

Dorul de aur
Cînd adrenalina cursei s-a rispit, Dumitrescu şi Mihalachi s-au întins pe ponton, să-şi trăiască bucuria şi să lase realitatea să-i cuprindă. Sînt din nou cei mai buni din lume!

Au urcat pe podium printr-un salt de parcă ar fi trebuit să treacă şi peste o ştachetă imaginară. Şi, cînd au primit medaliile cele mai stălucitoare, le-au privit îndelung, iar cînd imnul României s-a auzit le-au strîns în mîini. Dorul de aur a fost mare.

Primul titlu mondial după o pauză de trei ani
Aurul cucerit ieri de Alex Dumitrescu şi Victor Mihalachi a întrerupt seceta din sportul românesc, care nu se mai putea lăuda cu un titlu mondial într-o probă olimpică din 2011, cînd fetele din echipa de spadă urcaseră pe prima treaptă a podiumului. Totodată, această medalie reprezintă a doua distincţie din 2014 la o probă olimpică după bronzul sabrerului Tiberiu Dolniceanu.

Printre cei mai buni
Dumitrescu, 26 de ani, şi Mihalachi, 25 de ani, au urcat de ieri şi în clasamentul celor mai medaliaţi cu aur canoişti români din toate timpurile la Campionatele Mondiale. Cu patru medalii de aur, ei sînt pe locul al treilea, după Ivan Patzaichin, cu 9 distincţii, şi după antrenorul lor, Florin Popescu, care a adunat pe cînd concura 7 medalii de aur. Ei au întrecut nume mari ale canoei româneşti precum Toma Simionov, Serghei Covaliov sau Gheorghe Simionov, care au în palmares cîte 3 distincţii de aur.

Campionii care nu ştiau să înoate
Victor şi Alex s-au apucat în acelaşi an de kaiac-canoe, dar atunci cînd s-au urcat în barcă nici unul nu prea ştia să înoate! Dumitrescu a început pe 1 septembrie 2000. "A fost haios. Prima oară începi cu o barcă de dublu pentru că e mai uşor cu echilibrul. Am reuşit să merg un pic mai mult decît colegii mei, dar în acel moment nu prea ştiam să înot, învăţasem ceva, dar doar în apă sărătă", a povestit el. Mihalachi a început acest sport pe 13 octombrie 2000. "Eram prin clasa a patra. Întîi am învăţat să stau în barcă. N-am făcut baie încă din prima zi, ci abia în umătoarea", şi-a amintit Victor. Mai apoi a avut de aşteptat pînă să urce din nou în barcă pentru că a trebuit să înveţe să înoate.

Medaliile cucerite de Dumitrescu şi Mihalachi în carieră

Campionate Mondiale
2010: 2 aur ( C2-500 m, C2-1000 m)
2011: 1 aur (C2-500 m), 1 bronz (C2-1000 m)
2014: 1 aur (C2-1000), 1 argint (C2-500 m)

Campionate Europene
2010: 1 aur (C2 -500 m), 1 bronz (C2-1000 m)
2011: 1 aur (C2 -500 m), 1 bronz (C2-1000 m)
2012: 1 aur (C2 -1000 m), 1 argint (C2-500 m)
2013: 1 argint (C2 -500 m), 1 bronz (C2-1000 m)
2014: 1 argint (C2 -500 m), 1 bronz (C2-200 m)

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Arena-OZN din România prinde contur! Imagini spectaculoase cu obiectivul de 25 de milioane de euro
Diverse
Arena-OZN din România prinde contur! Imagini spectaculoase cu obiectivul de 25 de milioane de euro
Oaspete de seamă la România - Kosovo » Va intona „Deșteaptă-te, române!” în fața a 50.000 de spectatori
Nationala
Oaspete de seamă la România - Kosovo » Va intona „Deșteaptă-te, române!” în fața a 50.000 de spectatori
A marcat pentru România U20, apoi a făcut tărăboi la interviu: „Nu-mi vine să cred prin ce trec! Antrenorul nu mă ia în considerare”
Nationala
A marcat pentru România U20, apoi a făcut tărăboi la interviu: „Nu-mi vine să cred prin ce trec! Antrenorul nu mă ia în considerare”

Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”

Daniel Oprița, singurul antrenor invincibil din primele două ligi, s-a destăinuit în Gazeta: „Dacă tot n-avem drept de promovare, le-am spus un lucru” + „Sportiv, Steaua a mers cu același nucleu până în Liga 1”


Comentarii (10)
daculliber
daculliber  •  11 August 2014, 19:10

Felicitari baieti! Tineti-o tot asa, ca in ultima vreme doar fetele au mai facut performanta pentru Romania! Ne-ati facut fericiti si mindri! Bravo si bafta in continuare!

cristinaco71
cristinaco71  •  11 August 2014, 13:02

Ce frumos era arborat TRICOLORUL inaintea steagului unguresc si cel german...si sa se auda "Desteapta-te române" la Moscova!!! Felcitari n tot sufletul!!! HAI ROMANIAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!

satyricon
satyricon  •  11 August 2014, 12:57

BRAVO! Felicitari! Sportivi adevarati intr-un sport adevarat!

Vezi toate comentariile (10)
Comentează