SPORTURI  »  ALTELE  »  TENIS DE MASĂ

INTERVIU. Eliza Samara povesteşte cum e în Japonia, acolo unde a petrecut mai mult de o lună în ultima perioadă

Eliza Samara în acțiune într-o competiție din sezonul trecut FOTO Holger/ittf
Eliza Samara în acțiune într-o competiție din sezonul trecut FOTO Holger/ittf

Articol de - Publicat marti, 26 ianuarie 2021 09:42 / Actualizat marti, 26 ianuarie 2021 10:47

Într-o perioadă în care turneele internaționale sunt suspendate, Eliza Samara a jucat în T-League, în țara care e în stare de urgență și care are de organizat Jocurile Olimpice între 23 iulie și 8 august

Început cu gândul la o medalie olimpică, 2020 s-a transformat într-un an fără competiții internaționale pentru Eliza Samara. Afectat dur de pandemia de COVID-19, tenisul de masă și-a suspendat cele mai importante întreceri, iar fiecare sportiv a încercat să se adapteze la noile condiții. 

Campioana europeană a fost nevoită să stea în izolare timp de două luni, în perioada stării de urgență, apoi a înfruntat virusul acasă, la Constanța. Finalul de an a mai salvat ceva din acest sezon. Meciuri pentru echipa sa din Polonia, KTS Enea Siarka Tarnobrzeg, și în T-League, competiția japoneză unde evoluează pentru Top Otome Pingpongs Nagoya. La început de 2021, gândurile sportivei în vârstă de 31 de ani zboară însă tot către Tokyo, cu speranța că va bifa a patra prezență olimpică din cariera sa.

INTERVIU. Eliza Samara povesteşte cum e în Japonia, acolo unde a petrecut mai mult de o lună în ultima perioadă
Cu steagul României pe străzile din Japonia FOTO Eliza Samara Instagram

Izolare și restart mental 

Pe 9 martie, Eliza revenea în țară după ce jucase la turneul de la Doha. Nici prin cap nu-i trecea că va fi ultimul concurs internațional din 2020. Pandemia de COVID-19 lovise însă puternic Europa, iar România își număra deja cazurile cu sutele. Au urmat două luni de stare de urgență, cu izolare și antrenamente atât cât situația a permis.

 „A fost un an ciudat. După izolare, am început ușor antrenamentele, mai întâi cu lotul național la Constanța. Când am auzit însă că s-au amânat Jocurile Olimpice, am avut un gust amar. Orice sportiv pentru asta se pregătește timp ce patru ani. Dar a fost oarecum și un restart din punct de vedere mental. Să mai joci încă un an ca să te antrenezi mai bine pentru Jocurile Olimpice. Cred că a fost ca un bonus din acest punct de vedere. Pe de altă parte, am așteptat atât de mult să merg la Tokyo!", spune constănțeanca. 

Atinsă de virus 

La mijlocul lunii august, și-a făcut testul pentru COVID-19, după ce a aflat că o persoană cu care se întâlnise fusese depistată pozitiv. Rezultatul a fost fără echivoc. Pozitiv, chiar dacă nu experimentase niciun simptom. „M-am îngrijorat mai mult pentru familie, pentru copiii din sala unde mă antrenam, pentru că nu am știut că sunt infectată. Nici persoana de contact nu a știut că are virusul, a aflat întâmplător, după ce a suferit un mic accident. Nu avea niciun fel de simptome. Nici eu nu am avut, dar mi-a ieșit testul pozitiv", dezvăluie Eliza.

A trebuit să stau izolată în casă, departe de familie, timp de 20 zile, până când a ieșit negativ. A fost o perioadă foarte stresantă, noroc că am putut să fac pregătire fizică. Am bandă de alergare, bicicletă și am făcut zilnic kilometri. Plus robotul cu care am jucat. Așa că nu m-am simțit rău din punct de vedere sportiv, doar că nu am putut să ies din casă și să-mi văd familia", povestește Eliza, care s-a relaxat în această perioadă ieșind pe balconul apartamentului ei, aflat lângă cel mai mare parc din Constanța. 

Maraton în Polonia 

După o jumătate de an, a revenit în sală pentru meciuri oficiale. În Polonia, unde a jucat în întrecerea internă cu echipa sa, cu care și-a prelungit contractul în această vară. „Meciurile din Polonia au mai salvat ceva din acest sezon. Am jucat în liga poloneză, doar turul campionatului. A fost un maraton, cu cinci meciuri în cinci zile, ca să încheiem cât mai repede", explică cea mai bună jucătoare de tenis de masă din România din ultimii ani. 

Oficialii polonezi au decis însă că echipa nu va lua startul la Liga Campionilor, competiție câștigată de KTS Enea Siarka Tarnobrzeg în 2019: „Antrenorul a decis să nu mergem la Linz, în Austria, pentru Liga Campionilor, din motive de siguranță. I-a fost teamă de această deplasare. Organizatorii au spus că este o bulă, dar mie nu mi se pare așa, pentru că oricum trebuie să te deplasezi între sală și hotel". 

Speranța din Japonia 

Vestea cea mai bună a venit din Japonia, țara care ar fi trebuit să găzduiască Jocurile Olimpice anul trecut. Oficialii de la Top Otome Pingpongs Nagoya au anunțat-o că s-a dat „undă verde" pentru desfășurarea T-League, prima ligă profesionistă japoneză. „M-am bucurat când m-au sunat să-mi comunice că începe liga. Era totul incert. A trebuit să-mi iau viză, pentru că altfel nu poți să intri. Ca turist este interzis, ai nevoie de permis de ședere. Sunt fericită că pot să vin în Japonia, să mă antrenez, să joc, să concurez în această situație", mărturisește Eliza, care a petrecut un timp în Țara Soarelui Răsare, iar luni a revenit în România.

18 medaliieuropene are Elizabeta Samara, dintre care 7 de aur, 6 de argint și 5 de bronz

 „Vreau să cred că se țin Jocurile Olimpice!" 

Campioana europeană detaliază cum e în Japonia în această perioadă, cum se comportă localnicii în timpuri de pandemie și speră ca la vară să revină pentru întrecerea olimpică

- Eliza, ai putut să revii în Japonia, după experiența din toamnă.
- Pe 16 noiembrie am venit în Japonia și am stat aici 42 de zile, singură. În timpul acesta, am jucat 8 meciuri puternice, dar am putut să mă și antrenez. Practic, am mai salvat sezonul. Echipa mea este din Nagoya, dar meciurile le jucăm la Osaka. M-am întors acasă abia după Crăciun, am sărbătorit doar Revelionul în țară, apoi am revenit pe 7 ianuarie în Japonia. În ultima perioadă, am stat mai mult în Japonia decât acasă. Număram zilele până să mă întorc în România. Sunt singura europeană din echipă. Sigur, mai este și nemțoaica Han Ying, colega mea din Polonia. Mai sunt coreence, anul trecut veneau și din Hong Kong, acum însă nu le-au dat voie să facă deplasarea din cauza pandemiei. 

INTERVIU. Eliza Samara povesteşte cum e în Japonia, acolo unde a petrecut mai mult de o lună în ultima perioadă
Împreună cu colegii de echipă din Japonia

- Apropo de deplasare, cum au fost zborurile până acolo?
- Am noroc că unde mă așez acolo dorm, nu am niciun fel de probleme. În rest, cu masca tot timpul. Și am avut noroc că avioanele nu sunt aglomerate. Când am plecat în noiembrie, cred că eram vreo 20 de persoane. 

- Autoritățile nipone au stabilit condiții stricte pentru intrarea în țară. Cum a fost pentru tine? 
- De câte ori intri în Japonia, trebuie să stai 14 zile în carantină. Chiar dacă vii cu un test negativ, pe aeroport mai faci unul. În această perioadă, poți să ieși să iei de mâncare de la magazinele din apropiere și să faci mișcare în jurul casei. Atât. Apoi, din 7 în 7 zile ești testat. În rest, odihnă. Primele zile am avut nevoie să mă acomodez cu fusul orar. 

- Cum se comportă japonezii în pandemie? 
- Asiaticii oricum purtau mască dinainte și sunt foarte disciplinați. Lumea încearcă să trăiască viața în mod normal. De câteva zile însă, s-a declarat stare de urgență. În Japonia, asta nu înseamnă că sunt obligați să stea în casă, doar au fost îndemnați să nu iasă decât dacă este necesar. Se vede pe străzi. Nu sunt goale, dar este mult mai puțină lume. De exemplu, echipa noastră a mers la restaurant și ni s-a spus să mâncăm în cameră sau să venim fiecare separat. Nu sunt panicați, toți poartă măști, iar la fiecare colț de stradă găsești dezinfectant. În rest, trebuie să ai grijă de tine cât se poate.

- Cum se joacă meciurile, tot cu tribunele goale? 
 - Da, chiar dacă este ciudat fără spectatori. Inițial, ni s-a spus că meciurile următoare vom avea lume în tribune. S-au și vândut bilete, dar pentru că s-a declarat stare de urgență, au rambursat banii și s-a jucat din nou cu sala goală. Nici măcar muzica dinainte de meci, prezentarea echipei nu s-a mai făcut nimic. Este păcat, pentru că venea foarte multă lume. Asta este situația, trebuie să ne conformăm. Din punct de vedere financiar, pentru noi, jucătoarele, nu s-a schimbat nimic. 

INTERVIU. Eliza Samara povesteşte cum e în Japonia, acolo unde a petrecut mai mult de o lună în ultima perioadă
Cu mască, așa cum poartă toți niponii

- În aceste condiții, pot avea loc Jocurile Olimpice în acest an? 
- Japonezii spun că se vor desfășura, cu sau fără spectatori. Și eu vreau să cred că se vor ține. Am văzut că există și varianta amânării cu încă un an, dar sper să nu se întâmple așa. Pentru fiecare sportiv, ar fi niște ani pierduți.

Revenire în Qatar 

Din cauza pandemiei, marile competiții internaționale au fost anulate sau amânate, dar Eliza speră ca România să-și poată apăra titlul european pe echipe în toamnă, chiar la Cluj-Napoca 

„S-a jucat doar Cupa Mondială, în China, dar am fost prima rezervă, așa că am rămas în Japonia. Campionatul Mondial s-a amânat de trei ori, acum vor să-l pună după Jocurile Olimpice, dar nu se știe încă. Deocamdată, știm că la Cluj va fi în toamnă Campionatul European pe echipe și ne vom putea apăra titlul acasă. Sperăm să se poată juca, dar depinde de cum va fi situația", spune Eliza, care va bifa primul turneu internațional tot în Qatar, acolo unde a jucat în luna martie a anului trecut.

 „În februarie, merg la Doha, primul concurs internațional după aproape un an. Este ceva wow să nu poți să joci atât timp. Pentru toți a fost așa, nu doar pentru mine. Cine este mai puternic mental va depăși situația și se va obișnui cu acest timpuri", subliniază ea. 

„S-ar putea să fie surprize"

 În privința felului în care acest an a afectat valoarea sportivilor, constănțeanca crede că diferența se va face la nivel mental: „Dacă nu se joacă, nu se punctează, deci clasamentele rămân la fel. Vom vedea însă ce se va întâmpla când se vor relua competițiile. Depinde de cum s-a pregătit fiecare sportiv, cât de puternic mental a fost. Să mergi zilnic la antrenamente, știind că nu vei juca pentru că nu se țin turnee. S-ar putea să asistăm la niște surprize. Sper să nu fie și din partea mea sau să fie unele plăcute".

Joacă la CNI de seniori!

Revenită ieri în țară, Eliza va participa la finalul acestei săptămâni, în perioada 28-31 ianuarie, la Campionatele Naționale Individuale de seniori, care vor avea loc la Buzău. În afară de proba individuală, sportiva legitimată la Steaua București) va lua startul la dublu feminin, unde va face pereche cu colega sa de la lotul național, Daniela Dodean-Monteiro (CSM Arad), și la dublu mixt, alături de Hunor Scozs (Steaua București).

Citeşte mai multe ştiri din sport:

Argentina a ratat o calificare istorică! Croația nu a putut învinge nici rezervele Danemarcei. Cum arată tabloul „sferturilor” la Mondiale

Acuzat că nu ia atitudine, Nadal l-a „înțepat” pe Djokovic: „Unii facem lucrurile privat”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Răsturnare de situație! Andrei Vlad PLEACĂ de la Petrolul » Echipa îi cumpără acum bilet de întoarcere din Antalya
Superliga
Răsturnare de situație! Andrei Vlad PLEACĂ de la Petrolul » Echipa îi cumpără acum bilet de întoarcere din Antalya
Gigi Becali, la prima intervenție din 2025 » A anunțat ce se întâmplă cu transferurile lui Olaru și Târnovanu: „L-a sunat Giovanni”
Superliga
Gigi Becali, la prima intervenție din 2025 » A anunțat ce se întâmplă cu transferurile lui Olaru și Târnovanu: „L-a sunat Giovanni”
„L-au dus de mână cu un violator, apoi l-au declarat nevinovat” » Una dintre cele mai șocante arestări din fotbalul românesc s-a încheiat tragic: mama lui a suferit un AVC, soția-răpusă de cancer
Superliga
„L-au dus de mână cu un violator, apoi l-au declarat nevinovat” » Una dintre cele mai șocante arestări din fotbalul românesc s-a încheiat tragic: mama lui a suferit un AVC, soția-răpusă de cancer

Iată cu câți bani l-a convins Șucu să o refuze pe Dinamo și să vină la Rapid! Sume impresionante pentru Liga 1

„L-au dus de mână cu un violator, apoi l-au declarat nevinovat” » Una dintre cele mai șocante arestări din fotbalul românesc s-a încheiat tragic: mama lui a suferit un AVC, soția răpusă de cancer


Comentarii (1)
briceag
briceag  •  26 Ianuarie 2021, 12:13

Bine ca nu sunt japonez, dar cred ca e si mai greu sa ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează