SPORTURI  »  ALTELE  »  OPINIE

Fapte de arme

Articol de - Publicat vineri, 21 iunie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 21 iunie 2013 11:37

Ana Maria Brînză şi Tiberiu Dolniceanu, campionii europeni, au vorbit la Zagreb pe planşă

"Am vorbit despre linişte şi suspiciune, despre preferinţa pentru fapte în loc de explicaţii. Despre sentimente nu-mi place să vorbesc. Prea multă vorbărie despre emoţii ne va atrage într-un hăţiş sentimental, ne va conduce spre trivializarea şi aplatizarea lor. Numai emoţia care se naşte din faptă este esenţa absolută a sentimentului". Desprinse de context, aceste fraze par prea simple pentru a fi adevărate, pentru a nu fi patetice. Cînd descoperim că sînt parte din "Povestea unei vieţi", scrisă simplu şi cutremurător de Aharon Appelfeld, omul care a evadat din lagăr în 1941 şi apoi a rătăcit flămînd, speriat şi curajos, în acelaşi timp, preţ de trei ani, parcă le citim cu alţi ochi. Cu altă minte. Le dăm o mai mare şi meritată atenţie.

Faptele vorbesc, de multe ori, despre şi pentru noi. Mai mult decît o fac cuvintele. Cuvintele sînt ori greu de găsit, ori prea uşor. Cum să le potriveşti perfect? Mai bine acţionezi. Ana Maria Brînză nu e o introvertită. Vorbele, declaraţiile ei au mereu o fărîmă de miez care le face să iasă din clişeu. Ea nu se fereşte de cuvinte. În februarie, cînd a fost surprinsă cu garda jos într-un club bucureştean, ar fi putut găsi o justificare. Sau măcar ar fi putut s-o caute. A preferat însă atunci să lase faptele să vorbească în locul ei. La cîteva zile, a cîştigat un concurs de Cupă Mondială în Franţa. Miercuri, la Europenele de la Zagreb, a cucerit primul titlu individual al carierei. Curios, ea spune, cuvinte culese cu grijă deoarece descriu o stare singulară, că nu s-a simţit bine, că s-a chinuit la fiecare asalt, că şi-a văzut visul pus în pericol. Din afară, a părut extraordinar de calmă, răbdătoare, aşezată.

Ce bine că vorbele au venit după, dînd bogăţie acelor momente! Faptele au cîntărit iniţial, ele au desenat medalia, i-au prins şnurul, i-au încheiat nodul, i-au înclinat graţios gîtul pentru a o primi. Dacă ne-am fi luat după cuvinte, chiar şi nerostite, am fi pierdut forţa realizărilor. Faptele înseamnă tuşe date cu frenezie, cu înţelepciune şi cu calm. Cu sinceritate, cu dorinţă şi cu concentrare. Faptele înseamnă un aur european.

Tiberiu Dolniceanu, în schimb, este un introvertit. Anul trecut, la Londra, cînd a concurat în ziua întrecerilor olimpice pe echipe cu o gleznă cît un butoiaş, cînd i-a mai dat şi sîngele la unghia degetului mare de la picior, a preferat să tacă. Şi să îndure. După ce argintul a fost cucerit, cuvintele lui au fost puţine. "Aşa sînt eu, nu mă pricep să vorbesc", mărturisea cu un zîmbet sincer. La fel s-a întîmplat şi miercuri, cînd aurul lui european de la sabie individual l-a dublat pe al Anei. A strigat, s-a descătuşat, a acceptat o palmă prietenească pe ceafă din partea lui Cova. În mod clar şi simplu, a lăsat faptele să rostească discursul în locul lui. Probabil că vorbele le vom spune noi. Ar fi frumos să fie frumoase. Asemenea fapte nici nu merită altceva.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”
Altele
Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”
Singurul fotbalist pe care Gică Hagi nu vrea să îl vândă: „Construiește echipa în jurul lui!” » Ar fi refuzat oferta de la Rapid
Superliga
Singurul fotbalist pe care Gică Hagi nu vrea să îl vândă: „Construiește echipa în jurul lui!” » Ar fi refuzat oferta de la Rapid
Motivare șocantă a Înaltei Curți în „dosarul Mario Iorgulescu” » Explicația ștergerii condamnării de 13 ani și 8 luni pentru omor: „Nu a folosit mașina ca mijloc pentru suprimarea vieții”
Special
Motivare șocantă a Înaltei Curți în „dosarul Mario Iorgulescu” » Explicația ștergerii condamnării de 13 ani și 8 luni pentru omor: „Nu a folosit mașina ca mijloc pentru suprimarea vieții”

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (2)
sever
sever  •  21 Iunie 2013, 16:31

Da! Cuvantul sportivului este rezultatul, iar rezultatul ziaristului este cuvantul. Dragi ziaristi sportivi scoateti in evidentza prin cuvintele voastre mestesugite rezultatele mesterilor nostri sportivi. Avem medalii la toate nivelurile in o multime de sporturi. Punctati-le! Prezentati-le in presa mai insistent. Scrieti despre tinerii nostri care-si dedica viatza sportului! FELICITARI CAMPIONILOR NOSTRI!

tonciumarin
tonciumarin  •  21 Iunie 2013, 12:57

A spus-o Henry Ford : NU POTI CLADI O REPUTATIE PE CEEA CE INTENTIONEZI SA FACI ! Trebuie sa pui in aplicare planurile,ideile,visele...Dar ,pentru ca se apropie finalele pe echipa,sa ne alaturam lui Albert Camus : O REALIZARE ESTE UN ANGAJAMENT .OBLIGA LA O REALIZARE SI MAI MARE !

Vezi toate comentariile (2)
Comentează