SPORTURI  »  ALTELE  »  COSR

Fără contracandidat! » 28 februarie va fi ziua în care COSR îşi va alege o nouă conducere

Octavian Morariu l-a succedat la şefia forului olimpic român pe Ion Ţiriac, în 2004
Octavian Morariu l-a succedat la şefia forului olimpic român pe Ion Ţiriac, în 2004

Articol de - Publicat luni, 07 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat duminica, 06 ianuarie 2013 20:45

Octavian Morariu îşi doreşte al treilea mandat la şefia Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, funcţie pe care, se pare, că nu o mai vrea nimeni de 8 ani.

La sfîrşitul anului trecut, Comitetul Executiv al COSR a stabilit data cînd se va alege noua conducere a forului olimpic român. Cei peste 100 de membri se vor reuni pe 28 februarie, la Izvorani, şi vor vota pentru preşedinte, pentru 3 posturi de vicepreşedinte şi 13 membri ai Comitetului Executiv.

Întîrzierea de trei luni cu care este convocată Adunarea Generală de alegeri este motivată prin organizarea de către România a Festivalului Olimpic al Tineretului Sportiv (17-22 februarie, Braşov). "Toţi angajaţii sînt mobilizaţi pentru acest mare eveniment şi nu ne permitem să compromitem nici FOTE 2013, nici alegerile", a explicat Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR.

Problema celui de-al 3-lea mandat!
Candidatura actualului preşedinte al Comitetului, Octavian Morariu, este sigură. Acesta îşi va depune dosarul pentru al 3-lea mandat consecutiv şi, se pare, că are victoria ca şi asigurată, lucru care nu s-a mai întîmplat din perioada interbelică, cînd Regele Carol al II-lea al României s-a aflat la şefia forului olimpic 10 ani (1930-1940). Nici un al preşedinte nu a mai condus olimpismul românesc mai mult de două mandate.

O nouă candidatură a lui Morariu este posibilă datorită statutului actual al COSR, modificat în urmă cu cinci ani, care nu mai limitează preşedintele la maximum două mandate consecutive. "Este o modificare pe care mulţi dintre noi, membri ai comitetului, nu-şi amintesc să o fi votat", a declarat pentru Gazetă o personalitate marcantă a sportului românesc.

Nu se îngrămădesc să candideze
Cu toate acestea, povestea de la ultimele două alegeri, din 2004 şi 2008, cînd nu a existat decît o singură candidatură depusă pentru funcţia supremă, cea a lui Morariu, este foarte probabil să se repete şi acum. Toate numele de posibili contracandidaţi, care circulă printre conducătorii sportului românesc, nu se confirmă.

Unul este cel al lui Nicu Vlad, care se află la al doilea mandat de vicepreşedinte şi care are în spate acum două medalii cucerite de halterofili la JO de la Londra. Preşedintele FR Haltere se află însă în Australia şi nu revine în ţară decît abia pe 15 februarie.

Al doilea nume este cel al Gabrielei Szabo, pe care o propulsează palmaresul ca atletă, dar şi relaţiile pe care şi le-a făcut în lumea sportului internaţional. "În nici un caz nu voi candida pentru funcţia de preşedinte. Este un zvon care... e doar un zvon!", a declarat vicepreşedinta FRA. Nici Elisabeta Lipă, o altă variantă vehiculată, nu are în plan o astfel de acţiune. "Îmi ajunge treaba pe care o am de făcut la Dinamo şi la federaţia de canotaj", a mărturisit ieri multipla campioană olimpică.

Belu nu s-a hotărît încă
Mulţi însă îi rostesc numele lui Octavian Belu, cel care a intenţionat să candideze la şefia forului olimpic în 2004, dar care în final a renunţat, la fel ca şi Marcel Popescu, comandant pe atunci la CS Dinamo. "Nu s-a decis dacă va intra în cursă sau nu, dar e mai probabil să nu se întîmple pentru a nu repeta experienţa de acum opt ani", au declarat persoane din anturajul cuplului de antrenori Belu-Bitang.

Atuul lui Morariu
Octavian Morariu îşi va depune în acest an dosarul de candidatură pentru un loc de membru în Comitetul Internaţional Olimpic. "Este românul cu cele mai multe şanse să ajungă acum la masa olimpismului mondial şi a muncit mult pentru ca acest lucru să devină posibil", au declarat pentru Gazetă surse COSR.

Morariu deţine deja două funcţii importante în sportul mondial: cea de vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale de Rugby Amator - Asociaţia Europeană şi cea de membru în Comitetul Executiv al Asociaţiei Comitetelor Olimpice Europene. După moartea lui Alexandru Şiperco, singurul român care a ajuns în CIO, au mai încercat să devină membri, dar fără succes, Ion Ţiriac şi Nadia Comăneci, fosta gimnastă fiind respinsă din cauza dublei cetăţenii, româno-americane.

CV greu pentru candidaţii la şefia COSR!
Dosarele de candidatură pentru toate funcţiile trebuie depuse nu mai tîrziu de 18 februarie şi trebuie să conţină un CV, o scrisoare de intenţie precum şi un proiect de strategie şi dezvoltare a COSR pentru ciclul olimpic în curs şi în perspectivă.

Cei care candidează la funcţia de preşedinte trebuie să îndeplinească cîteva condiţii: să deţină cetăţenia română, să aibă studii superioare, să fie o personalitate sportivă în plan naţional şi internaţional, să aibă un profil moral de necontestat, să aibă experienţă managerială în sport, să cunoască două limbi de circulaţie internaţională, dintre care una să fie limba oficială a CIO, să fi fost practicant al sportului de performanţă sau antrenor cu rezultate marcante.

548678-cex-cosr.jpg

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dinamo poate pierde 1 milion de euro » Ultimele informații despre acest caz care le dă fiori „câinilor”
Superliga
Dinamo poate pierde 1 milion de euro » Ultimele informații despre acest caz care le dă fiori „câinilor”
Neil Lennon a semnat » Unde s-a angajat la o lună după despărțirea de Rapid
Campionate
Neil Lennon a semnat » Unde s-a angajat la o lună după despărțirea de Rapid
Nelu Varga, despre datoria de 60 de milioane de euro: „Mereu s-a vorbit de insolvență la CFR Cluj”
Superliga
Nelu Varga, despre datoria de 60 de milioane de euro: „Mereu s-a vorbit de insolvență la CFR Cluj”

Povestea de film a unui fotbalist născut la Aiud, ajuns antrenor la Galatasaray, Dinamo Tbilisi și Lokomotiv Moscova! » A dispărut după singurul meci la care a asistat Stalin în tribune și se spune că ar fi fost executat

Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”


Comentarii (5)
ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  07 Ianuarie 2013, 15:23

Ce bine stii tu limba franceza ...

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  07 Ianuarie 2013, 15:22

Anul trecut am luat o groaza de medalii ...

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  07 Ianuarie 2013, 15:21

Esti un super barbat ...

Vezi toate comentariile (5)
Comentează