Articol de Roxana Fleşeru, Luminița Paul - Publicat vineri, 27 ianuarie 2023 11:30 / Actualizat vineri, 27 ianuarie 2023 11:38
În ultimii ani, sportul din România a trecut prin mai multe situații în care „tricolorii” au fost depistați pozitiv la tot felul de substanțe, cele mai de anvergură scandaluri fiind cele de la kaiac-canoe și haltere, care au dus la interzicerea federațiilor de profil la Jocurile Olimpice 2016, respectiv 2020.
Pornind de la floretista Maria Boldor (26 de ani), depistată pozitiv la proba A cu ostarină, GSP.ro face un top al celor mai șocante cazuri de doping din sportul românesc în ultimii ani.
SCRIMĂ » Maria Boldor, primul caz de dopaj pe planșă
Maria Boldor a devenit cea dintâi scrimeră română medaliată mondială care a picat un test doping. Floretista în vârstă de 26 de ani a fost depistată pozitiv la ostarină, o substanță din categoria agenților anabolici. Cazul e în curs de analizare la nivel național de către ANAD.
KAIAC-CANOE » Un întreg lot dopat
La finalul lunii mai 2016, cu puțin timp înainte de startul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, s-a anunțat că aproape toți componenții lotului național de kaiac-canoe au fost depistați pozitiv la meldonium. Substanța care provocase deja cutremure majore în sportul mondial, după ce fusese introdusă pe lista celor interzise.
Dintre sportivii români care au picat testul doping, 8 erau calificați la JO. Pe lângă Leonid Carp, Andrei Ștefan Strat, Elena Meroniac, Traian Neagu, Cătălin Turceag, Daniel Burciu și Petruș Gavrilă, fusese confirmat, cu o lună înainte, un alt caz în cadrul lotului, dar cu un hormon de creștere – Liviu Dumitrescu, multiplu campion mondial și european. Ei au primit suspendări pe durate de la 1 an la 8 ani, iar federația română a fost exclusă un an din toate competițiile.
Furtuna meldonium în 2016
În afara sportivilor din lotul de kaiac-canoe, au existat și alte cazuri în 2016 pozitive la meldonium. Daniela Stanciu, săritoare în înălțime, Mihai Donisan, de la aceeași probă, ambii cu baremul făcut pentru JO, Claudia Ștef, mărșăluitoare, Mirela Lavric, semifondistă, dar și biatlonista Eva Tofalvi.
BOX » Șocul Bute
Pugilistul român stabilit peste Ocean a fost depistat pozitiv la ostarină, după meciul cu Badou Jack din 30 aprilie 2016, disputat la Washington și contând pentru titlul mondial WBC la categoria supermijlocie.
Partida s-a încheiat la egalitate, iar suedezul și-a păstrat centura. Informația a fost făcută publică la finalul lunii mai, apoi confirmată în august de contraexpertiza cerută de Lucian.
Pe atunci în vârstă de 36 de ani, Bute a primit o suspendare de 6 luni, cazul său fiind judecat de Comisia de Box a Districtului Columbia. El a explicat că „un supliment legal disponibil și fabricat în Statele Unite pe care l-am luat în perioada de pregătire pentru meciul cu Badou Jack a fost testat independent de un laborator acreditat din Los Angeles și s-a dovedit contaminat cu ostarină, produs interzis”.
Sancțiunea a expirat pe 6 noiembrie, iar sportivul a donat 50.000 de dolari în contul versiunii WBC.
HALTERE » Suspendare de un an
În iunie 2021, federația internațională a impus o suspendare pe timp de un an forului român de specialitate „din cauza numeroaselor încălcări ale regulamentului antidoping”. În urma acestei sancțiuni, sportivii tricolori nu au mai putut participa la JO de la Tokyo, desfășurate între 23 iulie și 8 august.
„Sancţiunea dispusă faţă de federaţia română este motivată de cinci încălcări ale reglementărilor antidoping datând din 2012 şi comise de cinci sportivi diferiţi. Aceste cinci încălcări se bazează pe prezenţa steroizilor anabolizanţi”', se arăta într-un comunicat al IWF. '
„Patru dintre aceste infracţiuni au fost comise de cei patru reprezentanţi ai României la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012: Florin Croitoru, Gabriel Sîncrăian, Răzvan Martin şi Roxana Cocoş”. În iunie 2022, Nicu Vlad, președintele FR Haltere, a fost suspendat pe viață din sport din cauza implicării în cazurile de dopaj.
HANDBAL » Terapii interzise la Brașov
În noiembrie 2019, Agenția Națională Anti-Doping notifica trei jucătoare de la Corona Brașov, Cristina Laslo, Bianca Bazaliu și Daciana Hosu, că sunt suspectate, alături de celelalte componente ale lotului, de a fi apelat la terapia cu laser intravenos, o procedură interzisă de Codul Mondial Anti-Doping.
Echipa se afla într-un moment foarte bun și livra 4 jucătoare lotului național pentru CM din Japonia. Tratamentul s-a efectuat la o clinică din Brașov, Iomed Clinique, fiind încadrat la „manipularea sângelui”.
În decembrie, FRH a decis retrogradarea echipei Corona, iar în iunie 2020 au fost comunicate sancțiunile pentru 17 handbaliste, cu perioade între un an și 3 luni și un an și 8 luni, aplicate însă retroactiv, în funcție de data notificării oficiale.
TENIS » Simona Halep și misteriosul roxadustat
Simona Halep, fost lider mondial, a anunțat pe 21 octombrie 2022 că a fost depistată pozitiv cu o cantitate mică de roxadustat în urma unui test făcut la US Open. Substanța face parte din categoria EPO (eritropoietină), care stimulează fabricarea de hemoglobină și de globule roșii. Este numit și „EPO în pastile”, iar înaintea româncei au mai existat doar trei cazuri pozitive la această substanță, doi cicliști și un mărșăluitor, toate în 2015.
Cazul Halep, care a fost notificată de ITIA (Agenția Internațională de Integritate a Tenisului), va fi judecat de tribunalul independent Sports Resolutions, cu sediul la Londra. Simona speră să-și dovedească nevinovăția, o variantă de apărare fiind aceea a unui supliment alimentar contaminat cu substanța interzisă.
FOTBAL » Jucătorii Astrei, prinși după pozele de pe Instagram
La începutul lunii septembrie 2020, ANAD a intrat în posesia unor fotografii pe care o clinică din București le postase pentru a-și promova imaginea și tratamentele pe care le efectuează. În respectivele imagini apăreau Alexandru Ioniță, Kehinde Fatai și Takayuki Seto, jucători ai Astrei, cu perfuziile-n venă! Medicația s-a dovedit a fi neregulamentară.
În luna august 2021, ANAD a decis ca Alexandru Ioniță și Kehinde Fatai să fie suspendați câte un an, iar Takayuki Seto 8 luni. Mai mult, în ianuarie 2022, Comisia de Disciplină a Federației Române de Fotbal a sancționat gruparea giurgiuveană cu scăderea a șase puncte, plus o amendă de 20.000 de lei.
50 de sportivi româniefectuează în acest moment suspendări pentru dopaj. Conform statisticii ANAD, ei provin de la judo, squash, rugby, culturism, fitness, scrimă, haltere, skandenberg, kaiac-canoe, lupte, atletism, box, bodybuilding, sambo, polo pe apă